Emek örgütleri: 'Hayır'ınızı alıp alanlara gelin

Amed'de 1 Mayıs'a hazırlanan emek örgütleri, "Hayırını da al gel" sloganıyla hükümet politikalarını protesto etmeye çağırdı.

İşçi ve emekçiler bu yılki 1 Mayıs İşçi Bayramı'nı referandumda olduğu gibi OHAL ve KHK'lere 'Hayır' diyerek karşılıyor. KHK'ler eliyle sorgusuz sualsiz ihraç ve uzaklaştırma alan emekçiler hükümet politikalarını alanlarda protesto edecek. Kamuda ve kayyum atanan yerel yönetimlerde en fazla emekçinin işten atıldığı Amed'de binlerce emekçi, 1 Mayıs'ta İstasyon Meydanında olacak. Miting için 20 bine yakın el bildirisi basan tertip komitesi, “Hayırını da al gel” sloganıyla on binlerce emekçiyle miting yapmayı planlıyor. Yapılacak miting için valiliğe başvuran tertip komitesi, izin verilse de verilmese de orada olacaklarını vurguladı. Sendika ve oda temsilcileri 1 Mayıs’ta hangi nedenlerle alanlara çıkacaklarını ajansımıza anlattı.

SİVİL DARBEYE KARŞIYIZ

SES Şube Kadın Sekreteri Rozerin Çatak, 1 Mayıs’ta alanlarda olacaklarını söyleyerek, performans sistemiyle kör düğüm edilen sağlık sistemini ve ticarete açılan sağlık alanını protesto etmek için sokaklarda olacaklarını dile getirdi. Bu yılki İşçi Bayramının farklılıklarına dikkat çeken Çatak, “Son süreçte her yöne karşı saldırılar gerçekleştirildi. Bu saldırılardan emekçiler de nasibini aldı. Belki de emekçiler tarihin en büyük saldırılarıyla karşı karşıyadır. Şu anda emekçilerin iş güvenliğinin ortadan kaldırılması, taşeronlaştırılması ve kiralık işçi bürolarının devreye girmesiyle ilgili emekçilerin ciddi kaygıları var. Bizler de bu yıl alanlarda sesimizi duyuracağız. Gerçekleştirilen sivil darbe ile yayınlanan KHK ve ihraçları kabul etmediğimizi haykıracağız” dedi.

Alanlarda OHAL ve KHK’ların kaldırılmasını da isteyeceklerini söyleyen Çatak, “Emekçilerin daha barışçıl bir ortamda yaşayabileceği koşulların yaratılması ve emekçilerin nefes alacakları bir alanın oluşması için alanlarda ineceğiz. Alanları terk etmediğimizi de haykırmış olacağız” vurgusu yaptı.

Kadınları özellikle alanlara çağıran Çatak, “Kadın emekçilere dönük saldırıların yoğun olduğu bu süreçte kadınları mitinge katılmaya çağırıyorum. Şimdiden tüm kadın emekçi arkadaşların 1 Mayıs’ını kutluyorum” dedi.

'HAYIRIMIZI DA ALIP ALANA ÇIKACAĞIZ'

1 Mayıs Tertip Komitesi'nden Abbas Aslan ise bu yıl her kentte 1 Mayıs’ın özgün bir şekilde kutlanacağını söyleyerek, mitingi ‘Hayırını da al gel’ sloganıyla düzenleyeceklerini aktardı. Aslan, “Alanlara 'Hayır'ımızı alıp da gideceğiz. Tüm teknik çalışmalarımızı yaptık. Eğitim Sen ve SES müzik grupları ile Koma Agire Jiyan grubu ezgilerini seslendirecek. Tüm kamu emekçilerinin sesini duyurmak için bu yılki 1 Mayıs’a çok önem veriyoruz. Siyasi parti temsilcileri ve sendika örgütlerini ile açığa alınan tüm kamu emekçileriyle alanlarda olacağız. Tüm halkımızı alanlara bekliyoruz” çağrısı yaptı.

Miting için valiliğe başvuru yaptıkları bilgisi veren Aslan, “Valilik izin versene de vermese de bu yıl mitingimizi her yıldan daha güçlü bir şekilde kutlayacağız. 10 bin kamu emekçisi ve binlerce halkımızla alanlarda faşizme boyun eğmediğimizi haykıracağız” ifadelerini kullandı.

KAYYUM KIYIMI PROTESTO EDİLECEK

Tüm Bel-Sen Mali Sekreteri Baki Öndeş de açığa alınan belediye çalışanlarını ve belediyelere atanan kayyumlara karşı 1 Mayıs’ta sokaklara çıkacaklarını dile getirdi. Hak ihlalleri ve baskıların olduğu bir süreçte daha çok örgütlenerek alanlarda olacaklarını belirten Öndeş, “Bizim iş kolumuz olan TÜMBEL-SEN yerel yönetimleri emekçilerinin topyekun açığa alma ve kayyumla soykırıma uğratma mantığıyla 1 Mayıs’ı karşılayacağız. Açığa alınan arkadaşlarımızın derhal geri alınması, hayırla başlayan bir ülkenin realitesinin ortaya çıkmasına rağmen referandumda kabul edilmeyen iradenin görülmesi ve emekçinin hak gaspını dillendireceğiz” diye konuştu.

Demokratik bir sürecin başlamasını istediklerini belirten Öndeş, ülkede emek sömürüsünün sona ermesini ve barışın sağlanmasını istediklerini dile getirdi.

MÜCADELE KRİMİNALİZE EDİLMEK İSTENİYOR

Eğitim Sen 1 Nolu Şube Eş Başkanı Abbas Şahin ise 1 Mayıs'ın emekçilerin yüz yıllardır verdikleri mücadele sonunda el edilmiş bir bayram olduğunu söyledi. 1 Mayıs’ın sadece bir bayram olmadığı mücadelenin ortaklaştığı bir gün olduğuna işaret eden Şahin, “Son süreçte demokrasi ve hukukun tamamen rafa kalktığı mücadeleyi kriminalize eden bir siyasal iktidar var. Darbe girişimi sonrası en çok etkilenen kamu emekçileri oldu. Yüzbinlerce insan kendi işlerinden açığa alındı veya ihraç edildi. İktidar sadece kendi siyasi çıkarını göz önünde bulundurarak böyle bir süreci başlattı” diye belirtti.

HESAP SORACAĞIZ

OHAL şartlarının ortadan kaldırılması talebini yineleyen Şahin, “Fikir hürriyetlerinin mücadelesini veriyoruz. Kamu emekçilerinin güvencesiz çalıştırılmasına karşı mücadelemizi vermeye devam edeceğiz. Herkesin emeğinin karşılığını alabileceği bir dünya için alanlarda olmaya devam edeceğiz. Bölgede yaşanan savaş sürecinde çok sayıda insan mağdur edildi insanlar bodrumlarda katledildi. Biz bunların açığa çıkarılması ve hukuki süreç içerisinde hesabını sormak için alanlarda olacağız. Referandumda kabul edilen anayasa 82 anayasasının da çok gerisinde bir anayasadır. Aslında referandumda yapılan şaibeler ile ortaya çıkan iradeye de saygı duymamaktır. Bizler emekçiler olarak bu nedenlerle sesimizi duyurmak için alanlarda olacağız. Bu mücadele 1 Mayıs’tan sonra da devam edecektir" vurgusu yaptı.