Büyük giyim zincirlerine yönelik çocuk işçiliği suçlaması

Merkezi Hollanda’da bulunan Uluslararası Şirketleri Gözlemleme Merkezi (SOMO) tarafından yapılan bir araştırmaya göre, birçok büyük teksil şirketi Myanmar’daki çocuk işçileri çalıştırıyor.

Bazı şirketlerin, çocuklara asgari ücret dahi ödemeyen, 14 saate kadar çalıştıran ve insani olmayan şartlarda yaşamaya mahkum eden fabrikalarla çalıştığı ortaya çıktı.

SOMO tarafından Güneydoğu Asya ülkesi Myanmar’da 400 kadar tekstil işçisiyle görüşülerek hazırlanan rapora göre, H&M ve Takko gibi büyük şirketler çocuk işçileri çalıştırıyor.

Birçoğu Avrupa ülkelerindeki giyecek mağaza zincirleri için üretim yapan toplam 12 tekstil fabrikasında yapılan mülakatlar sonucu, yaşları 14’e kadar düşen çocuk işçilerin Myanmar’daki asgari ücretin beşte bir oranda altında ücretlerle çalıştırıldıkları anlaşıldı. Büyük oranda ordunun denetiminde olan ülkedeki çocuk çalışanların yanı sıra fabrikalardaki çalışanların günde 14 saate kadar mesaiye zorlandıkları da raporda yer aldı.

SOMO raporuna göre, Myanmar’daki tekstil işçileri insani olmayan şartlarda çalışırken, büyük oranda sağlıksız koşullarda, elektrik ve su gibi hizmetlerden yoksun olarak yaşıyorlar.

Ucuz işgücü sayesinde Myanmar’ın tekstil ihracatının 1 milyar 460 milyon dolara ulaştığı belirtilen raporda, bu ürünlerin üçte birine yakınının ise Avrupa ülkelerine satıldığı kaydedildi.

Rapora göre, Myanmar’a yönelik ekonomik yaptırımların kalktığı 2013 yılından sonra bu tür atölye ve fabrikaların sayısı 130’dan 400’e kadar yükseldi.

Raporda, Almanya’dan Takko, İsveç’ten H&M ve İrlanda’dan Primark gibi büyük giyecek zincirlerinin Myanmar’daki ucuz işgücünden yararlandığı bilgisi verildi.

SOMO raporunda ayrıca Fair Wear Foundation (FWF) adlı tekstil sektörünü denetleyen Hollandalı kuruluşun da bazı gerçekleri gizlediğine yer verildi. Rapora göre, Takko’nun yanı sıra Salewa ve Vaude gibi markaların kamuoyu çalışmaları için üye olduğu FWF’nin üye şirketlerin Myanmar’daki hangi atölyelerle çalıştığına dair bilgiler gizleniyor.

Raporda, bugüne kadar tekstil alanındaki adaletsizlikleri önlemek ve daha şeffaf bir işbirliği ortaya koyma hedefindeki FWF’nin ‘güvenilirliğinin’ sorgulanır halde olduğu uyarısı yapıldı.