Birleşik Metal-İş ile EMİS arasında anlaşma sağlandı

DİSK'e bağlı Birleşik Metal-İş Sendikası, EMİS fabrikalarında devam eden toplu iş sözleşmesi sürecinde anlaşma sağlandığını duyurdu.

DİSK'e bağlı Birleşik Metal-İş Sendikası, 23 Ocak Pazartesi günü akşam saatlerinde Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nda patron sendikası Elektromekanik Metal İşverenleri Sendikası (EMİS) ile yaptıkları görüşmede toplu iş sözleşmesi sürecinde anlaşma sağlandığını duyurdu.

EMİS fabrikalarındaki grevin Bakanlar Kurulu tarafından yasaklanmasının ardından işçiler yasağı tanımadıklarını belirterek, 22 Ocak'ı 23 Ocak'a bağlayan gece vardiyasından itibaren gün boyunca fiili olarak greve devam etmişti.

Dün akşam saatlerinde ise EMİS patronları ile Birleşik Metal-İş arasında Çalışma Bakanlığı'nda görüşme gerçekleşti. EMİS patronlarının, fiilen devam eden grevin sona erdirilmesi şartıyla katıldığı görüşmenin ardından Birleşik Metal-İş anlaşma sağlandığını duyurdu.

Anlaşmanın ayrıntıları şöyle: 

"-Saat ücretlerine birinci altı ay için 1,20 lira artı yüzde 7 zam yapılmıştır. Ortalama olarak yüzde 18,5 artışa tekabül etmektedir.

-Bu oran ile birinci altı için işyerlerine göre ortalamada 443 ile 510 lira net artış sağlamıştır.

-Yürürlüğü iki yıl olarak belirlenen sözleşmede diğer zam dilimleri için enflasyon artı bir ve enflasyon artı iki puan artış sağlanmıştır.

-Sosyal yardımlardaki artış yüzde 27 oranındadır.

-Bayram mesaileri yüzde 200'e yükseltilmiştir.

-Engelliler gününde ücretli izin, eşin anne ve babasının ölümünde üyeye 4 gün ölüm izni, ABB işyerinde işçilere sağlık sigortası hakları alınmıştır.

EMİS ile Birleşik Metal-İş arasında yapılan görüşmelerde uyuşmazlık yaşandığında, işçilerin ücretlere zam talebinin 2,00 TL + yüzde 12 zam olduğu açıklanmıştı.