Amed'de Kutlu Doğum etkinliği: Cesaretle 'Hayır' diyelim

Amed'de Kutlu Doğum Haftası vesilesiyle mevlit düzenlendi. Mevlitte konuşan DİK Eş Sözcüsü Hüda Kaya ve HDP Milletvekili Erdoğmuş, AKP'nin Allah'ı kullanarak yalana ve ölümlere yol açtığını söyledi.

Demokratik İslam Kongresi (DİK), Kutlu Doğum Haftası nedeniyle Amed'deki Kaplan City Düğün Salonu’nda mevlit verdi. Mevlite, DİK Eş Sözcüsü, HDP İstanbul Milletvekili Hüda Kaya ile Amed Milletvekili Nimetullah Erdoğmuş, HDP, DBP il eş başkanları, Barış Anneleri Meclisi üyelerinin yanı sıra çok sayıda kişi katıldı.

ERDOĞMUŞ: İKTİDAR İSTİSMAR EDİYOR

Mevlit öncesi kısa bir konuşma yapan HDP’li Erdoğmuş, Kutlu Doğum Haftası’nı kutladı. Dinin iktidar ve siyaset malzemesi olmadığı sürece bugünlerin önemli olduğunu söyleyen Erdoğmuş, bugünlerin hakikat ve gerçeklik ile hatırlatılması gerektiğini vurguladı. Erdoğmuş, “Kuran-ı Kerim bir sermayedir. Kimin için. İki kesimin zihniyeti ve anlayış için sermayedir. Birinci zihniyet hakikat arasında olanlara sermayedir. Hakikat arayışçıları bunu çok iyi bilir. Diğer kesim bundan devlet kurmaya çalışan kesimdir. Bu kesim hakikat değil. Kuran-ı Kerim bunları hakikati gizleyenler olarak tanımlıyor. Ölçü almak hakikati tanımlamaktır. Bu nedenle insanların ne söylediği değil ne yaptığına bakmak lazım. Bir iktidar kendisi için bunu yapıyorsa bu bir istismardır” dedi.

KAYA: ALLAH DOĞRULARIN YANINDA

Hüda Kaya ise peygamberin yılda iki defa doğum gününün kutlandığını söyleyerek, bunun bazı çevreler tarafından klasikleştirildiğini, gelenekselleştirildiğini vurguladı. Kaya, “Anma çerçeveleri kapsamında peygamberi yarı tanrısallaştırmış bir şahsiyete dönüştürmüş bazı çevreler. Bazı çevreler masal kahramanına dönüştürmüşler. Ama Kuran’a baktığımızda Allah bize nasıl bir elçi tanıtıyor. Nasıl bir kul Muhammed’i tanıtıyor. Allah’ın seçtiği elçileri Kuran ile tanırsak rabbimizin istediği şekilde bir peygamberi tanımış oluruz” dedi.

Konuşmasında Hz. Muhammed’i anlatan Kaya, şunları söyledi:

“Gece gündüz Allah’ın adını ağzımıza alsak da eğer adaleti, barışı, ahlakı vicdanı ayakta tutmadıysak biz o peygamberi tanımış olamayız. Halk önderi olan peygamberin bize bıraktığı miras olan Kuran-ı Kerim var. Biz onun mücadelesini orada görüyoruz. Biz peygamberin izindeniz diyoruz. Şehir şehir zulmü ayakta tutanlar, zulmün öncü ve önderleri olanlar, kalkmışlar peygamberin doğum gününü kutluyorlar. Utanmadan ‘Allah bizimledir’ diyorlar. Peygamberin bize gönderdiği Kuran’da yapmamız gereken ibadet ve ahlakı ayakta tutmaktır. Kuran’da Allah kimin yanındadır? Allah’ın kitabında benim adıma sizi kandırmasınlar yazıyor. Bugün tam da onu yaşıyoruz. Çıkıyorlar bu ülkede iktidar Allah’ın adını kullanarak, insanların karşısına çıkıp utanmadan ‘Allah bizimle’ diyorlar. Kuran’a göre Allah yalancıları, katilleri, sevmez, nasıl oluyor da onlarla oluyor! Peygamber efendimiz halkın hakkını hukukunu gasp etmeyen bir elçidir. Ayakkabı kutuları doldurmayan bir elçi. Vicdanını köreltmeyen bir elçi. Nasıl oluyor da istismarın dibini bulmuş iki yüzlülükte, yalanda insanların emeğini, ömrünü sömüren cehenneme çevirenlerin yanında oluyor. Benim inandığım Allah doğrular ile beraberdir. Kuran’a göre barışın toplumda var etmekte."

BİLGEN'DEN MESAJ

Kaya’nın ardından tutuklu HDP Kars Milletvekili Ayhan Bilgen’in cezaevinden gönderdiği mesajı DİK-Genç Üyesi Şerif Boğuzyel okudu. Bilgen’in gönderdiği mesaj şöyle:

“Hz. Peygamber Mekke’de direniş, Hudeybiye’de barış ve Medine’de adalet timsalidir. İnandığı değerlerden ve mücadelesinden vazgeçmesi için kendisine yapılan her türlü teklife, sunulan imkana hayır demiştir.

İnsanlığın özgürlük ve eşitlik mücadelesi, peygamberlerin, kanaat önderlerinin, toplumsal mücadele yürütenlerin temel vazgeçilmez görevidir. Yalana dayalı ilişkilere, kul hakkının haksız talanına dayalı ekonomik ilişkilere, kişi hegemonyasına dayalı yönetim anlayışına karşı, hesap verme ve hesap sorma üzerine kurulu bir toplumsal, siyasal düzenin savunucusu olan Hz. Muhammed de geriye örnek bir mücadeleyi miras bırakmıştır.

Her türlü dayatmaya karşı cesaretle 'Hayır' demedikçe yetimin hakkını savunmak sadece kendini kandırmaktır. Kutlu doğumu vesilesiyle Hz. Muhammed’i anmak, onun neden Muhammed’ül Emin olarak anıldığını anlamak ile başlamalı. Medine Sözleşmesi referansıyla gerçek kardeşlik ve bir arada yaşama hukukunun inşası için, kurtuluşu, kişileri ilahlaştırmaya '(La) Hayır' demekte gören bir tavır takınılmalıdır.”

Konuşmaların ardından mevlit okundu.

BATMAN

Batman’da Demokratik İslam Kongresi öncülüğünde gerçekleştirilecek Kutlu Doğum Haftası etkinliğine katılım çağrısı yapıldı. Roza Düğün Salonu’nda 21 Nisan saat 14.00’te düzenlenecek etkinliğe, HDP Milletvekili Hüda Kaya ve HDP Siirt Milletvekili Kadri Yıldırım katılacak. HDP İl Örgütü’nde din alimleri, DEP eski milletvekili Nizamettin Toğuç ve Demokratik İslam Kongresi Üyesi Mehmet Cesim Bozkurt’un katılımıyla düzenlenen toplantıda tüm halka Kutlu Doğum Haftası etkinliğine katılmaları çağrısı yapıldı. Toğuç, "Hep beraber Peygamber Efendimizin (s.a.v) kutlu doğumunu hep beraber kutlamayı istiyoruz. Biz başkaları gibi dini duyguları istismar yolu ile herhangi bir etkinlik gerçekleştirmeyeceğiz. Kapalı bir yerde gerçekleştireceğiz" şeklinde konuştu.

Batman’ın en işlek caddelerinden Gülistan Caddesi’nde etkinliğe davet için el bildirisi de dağıtıldı.