Almanya tartışmalı uranyum tesislerini kapatmanın ‘yollarını arıyor’

Nükleer enerjiden çıkış kararına rağmen nükleer yakıtı üreten tesislerin işletmesine izin veren Almanya’da hükümet, eleştirilerin odağındaki tesisleri ‘kapatmanın yollarını aradığını’ duyurdu.

2022 yılında tüm nükleer enerji santrallerini kapatacak olan Almanya, komşu ülke Belçika’daki Tihange ve Doel santrallerinin de kapatılmasını talep ediyordu. Ancak bu konuda Belçika’ya baskı yapan Alman Çevre Bakanlığı’nın aynı santrallere nükleer yakıt satışına izin verdiği ortaya çıkmıştı.

Eleştirilerin odağındaki Federal Çevre Bakanı Barbara Hendricks, nükleer yakıt ihracatına son verme kararı aldığını duyurdu. Hendricks, ihracatın önlenmesinin ‘tek yolunun’ ise, Almanya’daki uranyum tesislerinin kapatılması olduğunu söyledi.

Çevre Bakanı, Niedersachsen ve Nordrhein-Westfalen eyaletlerindeki iki uranyum tesisinin kapatılmasına dönük bir bilirkişi heyeti görevlendirdiğini kaydetti.

Barbara Hendricks, nükleer santrallerde kullanılan yakıtların ihracatını engellemenin mevcut Alman ve Avrupa Birliği (AB) yasalarıyla mümkün olmadığını da savundu.

Almanya, geçtiğimiz yıl Belçika’daki Doel 3 ve Tihange 2 nükleer reaktörlerindeki çatlaklar ve diğer güvenlik sorunları nedeniyle bu reaktörlerin kapatılması gerektiğini savunmuştu. Ancak geçen yıl Alman Çevre Bakanlığı’nın bu reaktörlerde kullanılmak üzere yüzlerce nükleer yakıtın ihracatına bizzat izin verdiği ortaya çıkmıştı.