Afgan mülteciler için havaalanı işgali

Almanya’nın son dönemlerde artan çatışmalara rağmen Afganistan’a sınırdışıları arttırmasına karşı yüzlerce aktivist Münih Havaalanı’nı işgal etti.

Bavyera eyaletinin başkenti Münih’te Afgan mültecilerin sınırdışı edilmesine karşı Bavyera Mülteci Konseyi’nin çağrısıyla 500 kadar kişi işgal eylemi düzenledi.

Mülteci Konseyi adına konuşan Jana Weidhaase, Federal Hükümet’in Afganistan’a sınırdışılarla ‘sert bir mülteci politikası izleyeceğini’ gösterdiğini söyledi. Bu durumun kabul edilemeyeceğini söyleyen Weidhaase, “bizler bunu sadece seçim kampanyası olarak görüyoruz” diyerek, hükümeti eleştirdi.

Havaalanını işgal eden eylemciler, ‘Sınırdışıları durdurun’ yazılı dev bir pankart açarken, polisin  yoğun güvenlik önlemleri aldığı görüldü.

Dün topluca sınırdışı edilmek üzere Münih’e gönderilen Afgan mültecilerin sayısının 50 civarında olduğu öğrenildi.

Son iki yılda Talibanlar’la savaşın yoğunlaştığı Afganistan’dan gelen mültecilerin on binlercesinin sınırdışı edilmesi planlanıyor. Dışişleri Bakanı Sigmar Gabriel, Afganistan’da ‘güvenli olmayan ve daha güvenli olan bölgeler’ olduğunu savunurken, Almanya’ya gelen Afgan mültecilerin yüzde 56’sına iltica hakkı tanındığını bildirmişti.