GÖRÜNTÜLÜ

32 bin insanın boğazına vurulan kilide ‘insanlık suçu’ davası

Bakanlar Kurulu’nun kararıyla kapatılan Amed’deki Sarmaşık Derneği’nin her ay düzenli olarak yardımda bulunduğu 32 bin kişinin mağduriyeti, Bölge İdare Mahkemesi’ne “İnsanlık suçu” olarak taşındı.

 

Kanun Hükmünde Kararname ile kapatılan 375 dernek arasında yer alan Sarmaşık Yoksullukla Mücadele Sürdürülebilir Kalkınma Derneği, kapısına mühür vurulduğu güne kadar da her ay düzenli yardım yaptığı dar gelirli 32 bin insan için hukuki mücadele başlattı. Yoksul sayısının ortalamanın üzerinde olduğu Amed’deki faaliyetleri durdurulan derneğin depolarındaki tonlarca yardım malzemesi, Büyükşehir Belediyesi’ne atanan kayyum tarafından Halep’e gönderilmişti. Derneklerinin kapatılmasıyla “insanlık suçu” işlendiğine vurgu yapan Dernek Başkanı Şerif Camcı, ajansımıza değerlendirmelerde bulundu.

5 BİN AİLE FAYDALANIYORDU

Derneklerinin 2005 yılında çalışmalarına başladığını anlatan Camcı, “Yoksulluk çok yüksek düzeydeydi. Yaptığımız saha araştırmasının ardından maalesef ki geceleri aç yatan yaklaşık 5 bin aile, 35 bin yurttaş fark ettik. Bunun üzerine bir toplumsal dayanışma ağır oluşturmak amacıyla Sarmak Derneği’ni kurduk” dedi.

AÇLIK SINIRINDAKİ KESİMLERE ULAŞILDI

Yardımseverler ile yoksul aileler arasında yardımlaşma ağı kurduklarını dile getiren Camcı, “Bu dayanışma ağında 9 bin insan düzenli bize destek sundu. Biriktirdiğimiz desteklerle düzenli bir şekilde bu 5 bin aileye gıda başta olmak üzere, çocuklara eğitim desteği, kadınlar için sağlık konusunda destek çalışmalarını 11 yıl boyunca aralıksız bir şekilde sunduk. Bu aileler, düzenli geliri olmayan, iş versek dahi hanede çalışacak kimsesi bulunmayan kesimlerdi. Yoksulluğun da ötesinde açlık sınırında olan ailelerdi” ifadelerini kullandı.

DENETLEMELER TAM OLMASINA RAĞMEN KAPATILDI

Camcı, sosyal devlet anlayışı olan ülkelerde bu ailelere devletin destek olması gerektiğini, ancak devletin böyle bir girişimde bulunmak bir yana derneklerinin kapısına kilit vurma yoluna gitmesinin düşündürücü olduğunu ifade etti. Camcı, “Kanun Hükmünde Kararname ile dernek ansızın kapatıldı. Kapatılmasını gerektirecek bir neden yoktur aslında. Çünkü kurulduğu günden bu yana bölge müfettişleri, İçişleri Bakanlığı müfettişleri, valilik ve kendi iç denetimi tarafından denetleniyordu. Bunların raporları var. Amacına aykırı hiçbir çalışma olmadığına dair raporlar devlette de var. Buna rağmen 32 bin insan bu destekten mahrum edildi” vurgusu yaptı.

HUKUKİ MÜCADELE BAŞLATILDI

Sarmaşık Derneği’nin sıradan bir derneğin kapatılması gibi algılanmaması gerektiğinin altını çizen Camcı, “Kapatılan tüm dernekler değerli çalışmalar yapan toplumsal karşılığı olan derneklerdi. Ama Sarmaşık Derneği’nin kapatılmasıyla birlikte 32 bin insan açlığa mahkum edilmiş oldu. Hukuk mücadelesine şu an girişmiş durumdayız. Başvuru dilekçemizi bir örgütlenme özgürlüğünün engellenmesi derneğin kapatılmasının ötesinde 32 bin insanın gıdaya erişim hakkının engellenmesi üzerinde başvurumuzu yaptık” bilgisi verdi.

‘TÜRKİYE ÇOK CİDDİ SIKINTIYLA KARŞI KARŞIYA KALACAK’

Bunun için ilk olarak Bölge İdare Mahkemesi’ne “insanlığa karşı bir suçun” işlendiği dair geçen hafta dava açtıklarını aktaran Camcı, “Bölge İdare Mahkemesi’nin bu konu hakkında kararını bekliyoruz. Eğer olumsuz sonuç çıkarsa Danıştay’a, Anayasa Mahkemesi’ne başvuracağız. Ondan da sonuç alamazsak, 32 bin insanın mağduriyetine ilişkin işlenen insanlık suçunu Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne götüreceğiz” diye belirtti.

Derneği kapatan Türkiye Cumhuriyeti devletinin çok ciddi sıkıntıyla karşı karşıya kalacağından emin olduklarını dile getiren Camcı, “Şu an 32 bin insan çok zor durumda. Bu insanlar hala bu destekten mağdur edildi. Gıdaya erişim hakkı engellenmiş oldu. Çok ciddi sıkıntılar yaşayan aileler var hala” diye konuştu.