Zilan’ın izinde yürüyen Fırat

Zilan’dan (Zeynep Kınacı) 20 yıl sonra fedai bir eylemle adını tarihe yazdıran Fırat Pirsus, devletin şehir işgallerine ve katliamlarına tüm varlığıyla cevap verdi.

PKK gerillası Zeynep Kınacı’nın 1996 yılındaki fedai eylemini örnek alan HPG'li Fırat Pirsus, (Mustafa Aslan), hedef, planlama ve tüm hazırlıklarını bizzat yaptığı 26 Ağustos 2016 yılındaki fedai eyleminde, Türk devlet güçlerinin 118 kayıp vermesini ve onlarca aracın imha olmasını sağladı. Mustafa Aslan, 1989’da Urfa’da dünyaya gelir. Gençlik yıllarında çelişkiler yaşayan Aslan, 2 yıl üniversite okuduktan sonra okulu bırakıp 2012’de gerilla saflarına katılır.

Temel gerilla eğitim devresini tamamlayan Aslan, olgun ve sorumlu yaşam duruşu nedeniyle eğitim sorumlusu yapılır. Artık Kürt halk önderi Abdullah Öcalan’ın felsefesi ve fikirleri doğrultusunda eğitim veren Aslan'ın devriyesinde yer alan her gerilla onun kararlı, moralli, bilgin ve fedakar karakterinden fazlasıyla etkilenir ve bağlanır.

Aslan, halkının ve partisi PKK’nin mücadele değerlerine sonuna kadar bağlıdır. Bütün örgüt görevlerini eksiksiz yerine getirmekle birlikte, daha fazlasını yapma çabası onun karakterinin temellerinden biridir. Özellikle de Öcalan üzerindeki tecride büyük öfkesi, eyleminde temel etkendir.

SİLOPİ DİRENİŞİ VE BOTAN ALANI

2014’teki Silopi şehir direnişine katılan Aslan, daha sonra Botan-Cudi alanına geçer. Şehir direnişleri esnasında devletin nasıl barbarca sivil-savaşçı ayrımı yapmadan katliam yaptığına yakından tanık olunca kini ve öfkesi katlanır. Cizre’de bodrumlarda yakılan halkın, Taybet Ana’nın cenazesinin sokakta günlerce bekletilmesinin, Pakize Nayırlar ve Mehmet Tunçlar’ın intikam ateşi artık dinmez bir volkan olur içinde.

Bu yoğunlaşmalar içerisinde büyük bir eylem yapma kararı alır. Zeynep Kınacı’dan (Zilan) tam 20 yıl sonra fedai bir eylemle adını tarihe yazdıran Aslan’ın, örnek aldığı militan kişilik ve eylem biçimi de Zilan’dan mirastır. Aslan, yapacağı eylemin bütün hazırlıklarıyla bizzat kendisi ilgilenir. Eylemin keşfi, tonlarca patlayıcının hazırlanması, planlama, yol vb. bütün hazırlıkları adeta bir balo gecesine hazırlanır gibi büyük bir coşku, moral ve kararlılık içinde yapar. Hatta araba kullanmasını bilmezken, birkaç gün içinde dağlık bir arazide araba kullanmasını da öğrenir.

İNSAN ONURUNUN BEDEL ÖDEMESİ

Aslan’ın amacı ölüme gitmek, ölmek değildir. İnsan onurunun kabullenmemesi gereken ve bunun için ödenmesi gereken bedeli ödemeye gönüllü olmaktır. Mazlumun sesi olabilmek, zalime haddini bildirebilmek için neleri göze alabileceğini göstermektir. O, eylemini bu bilinçle kararlaştırıp, gerçekleştirir.

Aslan, 26 Ağustos 2016’da Şırnak-Cizre yolu üzerinde bulunan, devletin kale olarak nitelendirdiği ve Cizre savaşında/katliamlarında karargah rolü oynayan; MİT, kaymakamlık, polis lojmanları ve özel harekat merkezlerini barındıran kampüsü tonlarca patlayıcı yüklü kamyonla hedef alarak fedai eylem gerçekleştirir. Türk devlet güçleri 118 kayıp verir, onlarca araç imha olur. Patlamalar 4 saat boyunca devam eder.