Xurmatu çevresindeki gerginlik sürüyor

Irak ordusu ve Heşdi Şabi güçleri tarafından ele geçirilen Kürt kenti Xurmatu’daki gerginlik sürüyor.

Irak Ordusu ve Heşdi Şabi’nin tartışmalı bölge gerekçesi ile 16 Ekim gecesi ele geçirdikleri ve binlerce Kürdün göç ettiği, yüzlercesinin ev ve iş yerinin yakıldığı Xurmatu’da gerginlik durmuyor. Gerginliğin nedeni Türkmen grupların Xurmatu’nun ele geçirilmesini fırsata dönüştürerek Kürtlere saldırması oluyor. Son günlerde Xurmatu çevresinde kime bağlı olduğu bilinmeyen bazı gruplar gösteriliyor.

Heşdi Şabi içindeki Türkmen kolu olan Heşdi Türkmeni’nin komutanlarından Reza Necar yaptığı açıklama ile, Heşdi Şabi ile güvenlik güçlerinin Xurmatu ve çevresindeki bazı köyler ile dağlık alanlara ortak operasyon düzenleyeceğini bildirdi.

Necar, Xurmatu çevresinde 16 Ekim'den sonra ortaya çıkan ve kime bağlı olduğu bilinmeyen, "Ensar es Sünne ile Ahrar es Sünne” adlı bir grubun bölgede bulunduğu, bu grubun zaman zaman Türkmen köylerine saldırdığını iddia etti.

Geçtiğimiz günlerde Xurmatu merkezde gerçekleşen saldırıda 2 kişi yaşamını yitirmiş, 15’in üzerinde kişi de yaralanmıştı. Ancak Heşdi Şabi ve Irak ordusu bu saldırıdan sonra Xurmatu’dan göç edenlerin kaldığı Kala köyü ve Newcolan nahiyesine saldırdı. Köy ve nahiyede kalan insanların çoğu göç etmek zorunda kaldı.