Türkiye'deki 6800 Alman firmasına kredi musluğu kapandı!

Şu anda Türkiye'de 6800 Alman şirketi bulunuyor. Sadece Daimler'de 6 bin kişi çalışırken, 1856 yılından itibaren Türkiye'de aktif olan Siemens'in ise toplam 3 bin çalışanı bulunuyor.

Almanya'nın Erdoğan rejimine yönelik açıkladığı yaptırımların Türkiye ekonomisini nasıl etkileyeceği merak konusu. Özellikle bundan sonra Türkiye'deki 6800 Alman firmasını nasıl çalışacağı en çok öne çıkan sorulardan biri. Çünkü hükümet bu firmalara artık kredi için garantör olmayacak.

Alman insan hakları aktivisti Peter Steudtner'in Türkiye'de tutuklanmasının ardından Merkel hükümeti Erdoğan rejimine yönelik bir dizi yaptırımı hayata geçireceğini açıklamıştı. Dışişleri Bakanı Sigmar Gabriel'in açıkladığı yaptırımların merkezinde Erdoğan rejimine "ekonomik baskı" var.

Alman hükümetinin bundan sonra Türkiye’ye yatırım yapmaya hazırlanan şirketlere kredi güvencesi vermeyi durdurmayı gündemlerine alacaklarını söyleyen Gabriel, "Hukuki güvencenin olmadığı bir ülkede hiç kimseye yatırım yapmasını tavsiyesi etmiyoruz" diye konuşmuştu.

Peki bu sözler Almanya ve Türkiye arasındaki ekonomik ilişkilere nasıl yansıyacak? Alman sanayi odasının tahminine göre Merkel hükümeti, yaptırımları hayata geçirmesi halinde ihracatta yüzde 10'luk azalma olacak.

"Deutschlandfunk" radyosuna konuşan Alman Sanayi ve Ticaret Odaları Birliği'nin Dış Ticaret Sorumlusu Volker Treier "Bu ortamda Alman şirketlerinin Türkiye'de yatırım yapacağını düşünmek oldukça zor. Türkiye'de bulunan Alman şirketler arasında güvensizlik had safhada" dedi.

Almanya'nın Türkiye ile ekonomik ilişkisinin kapasitesi Almanya'nın İsveç, Danimarka ve Japonya ile olan ticaret hacmine benzetiliyor. Türkiye geçtiğimiz yıl 15 Milyar Euro değerinde Almanya'ya mal satarken, 22 milyar Euro değerinde de ithalat gerçekleştirdi.

HÜKÜMET 2 YILDA 3 MİLYAR EURO GARANTÖR OLDU!

Şu anda Türkiye'de 6800 Alman şirketi bulunuyor. Sadece Daimler'de 6 bin kişi çalışırken, 1856 yılından itibaren Türkiye'de aktif olan Siemens'in ise toplam 3 bin çalışanı bulunuyor. Gabriel "kredilere garantör olmayacağız" diyerek bu firmaların hükümetin garantörlüğünde aldıkları kredilere dikkat çekmişti.

Merkel hükümeti, Alman şirketlerinin Türkiye'de iş yapması için 2015 yılında 2,1 Milyar Euro, 2016'da ise 1 Milyar Euro değerindeki krediye garantör oldu. 2017 yılının ilk yarısında ise bu rakam 680 Milyon Euro civarında.

Önümüzdeki dönemde Türkiye'de aktif olan Alman firmalarına yenilerinin eklenmesi bekleniyordu. Bunların başında "Deutsche Post" ve Volkswagen geliyordu. Her iki büyük Alman devi hükümetin garantörlüğünde Türkiye'de yatırımlar yapmayı planlıyordu.

ALMAN YATIRIMCILAR HAZIRLIKSIZ YAKALANDI!

Yaygın Alman basınına konuşan Alman yatırımcılar ise Berlin-Ankara hattındaki gerginliğin bu düzeye ulaşacağını tahmin etmediklerini belirtiyorlar. Alman Toptancılık, Dış Ticaret ve Hizmetler Birliği (BGA) "Bizim beklemediğimiz şekilde kriz en üst seviyeye ulaştı" biçiminde durumu özetlerken, Ekonomi Bakanı Brigitte Zypries, "Türkiye'de yatırım yapmak artık oldukça zor" ifadesini kullandı.