Türkdoğan: Öcalan üzerindeki tecride neden ses çıkarmıyorsunuz?

İHD’nin 17’inci Olağan Genel Kurulu’nda konuşan Türkdoğan, Kürt Halk önderi Abdullah Öcalan üzerinden tüm insan hakları savunucularına, “Onun da bir kişiliği ve mahpus hakları var. Niçin sesinizi çıkarmıyorsunuz?” eleştirisinde bulundu.

İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi, 17’nci Olağan Genel Kurulu’nu Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Mimarlar Odası Büyükkent Şubesi’nde yapılıyor.

Genel Kurula, İHD Eş Başkanları Eren Keskin ve Öztürk Türkdoğan, Halkların Demokratik Partisi (HDP) İstanbul Milletvekili Hüda Kaya, Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası (Eğitim Sen) temsilcileri, Barış Anneleri Meclisi ve kayıp yakınları da katıldı.

Salona “OHAL’e, şiddete, savaşa, hayır! İnsan hakları için barış hemen şimdi!” yazılı pankartın asıldığı Genel Kurul, saygı duruşu ile başladı.

‘OHAL VE HAK İHLALLERİYLE MÜCADELE EDİYORUZ’

Açılış konuşmasını yapan İHD İstanbul Şube Başkanı Gülseren Yoleri, 32 yıllık mücadelenin sonucunda insan hakları savunucuları olarak darbe koşulları, OHAL ve yoğun hak ihlalleriyle mücadele etmek zorunda kaldıklarını söyledi.

Geçen yılki genel kurul sloganlarının, “Sıkıyönetimde kurulduk, OHAL’de devam ediyoruz” şeklinde olduğunu anımsatan Yoleri, “Bu cümle, günümüzü tanımlayan en iyi cümledir. İHD kurulduğu yıllardan bugüne yoğun insan hakları ihlallerine karşı önemli bir rol üstlendi” dedi.

TÜRKDOĞAN: BİZİ BU MÜCADELE ALANINDA TUTAN ADALET ARAYIŞIMIZDIR

İHD Eş Başkanı Öztürk Türkdoğan da haksızlığa karşı çıktıkları için insan hakları mücadelesini yürüttüklerini belirtti. Türkdoğan, kendilerini bu mücadele alanında bir arada tutan en önemli şeyin adalet arayışları ve vicdanları olduğunu vurguladı.

HDP’nin tutuklu cumhurbaşkanı adayı Selahattin Demirtaş’ı ziyaret ettiğini de paylaşan Türkdoğan, ziyarete ilişkin şunları söyledi: “Bugün, cumhurbaşkanı adayı Selahattin Demirtaş’ı ziyaret ettim. Selahattin Demirtaş arkadaşımızın sizlere çok selamını getirdim. Bir önceki dönem aday olduğunda derneğimizi ziyarete gelmişti. Bu sefer maalesef bizi ziyarete gelemiyor. Bu sefer de biz kendisini ziyaret etmek istedik. Bu, Türkiye’deki adaletsizliklerin tipik örneklerinde bir tanesidir. Hakkında fezlekelerin hepsi konuşmalarından ve katıldığı toplantılardan ibaret olan bir siyasi kişiliktir Demirtaş. Tıpkı AKP’liler gibi siyasi kişiliktir. Maalesef o tutuklu; ama diğerleri özgür bir şekilde istedikleri gibi faaliyet yürütüyor. Bunun kabul edilebilir hiçbir yanı yok. Bir de bu konuya değinmişken bir hususu özellikle ben bir insan hakları savunucusu olarak izah etmek istiyorum. Şimdi sık sık 6-8 Ekim 2014’teki olaylarla ilgili olarak sorumluluğu olduğu belirtilip kamuoyu nezdinde onu itibarsızlaştırmak istiyorlar. Demirtaş ile ilgili 6-8 Ekim olaylarının yaşamını yitirenlerle ilgili açılmış davalar noktasında devam eden bir dava yok. Hatta bir mahkeme bu davaların birleştirilmesini istemiş, Ankara’da yaşamını yitirenlerle ilgili davanın devam ettiği mahkeme talepleri reddetti. Bu, bir kara propagandadır. Demirtaş hayatı boyunca hiçbir şiddet eylemine karışmamış insan hakları savunucusudur. Derneğimizin üyesi ve halen üst kurul üyemizdir. Umarım en kısa zamanda özgürlüğüne kavuşur ve biz onu önümüzdeki Genel Kurul'da aramızda görürüz.”

Öcalan konuşmasında Kürt Halk önderi Abdullah Öcalan üzerindeki tecride de dikkat çeken Türkdoğan, tüm insan hakları savunucularına “Abdullah Öcalan’ın siyasi kimliğini bir kenara bırakalım. Bir insan, onun da bir onuru, onun da bir kişiliği var ve onun da mahpus hakları var. Niçin sesinizi çıkarmıyorsunuz?" diye sordu.

Bu durumun kabul edilemez olduğunu söyleyen Türkdoğan, "Sıradan bir mahpustan bir ay haber alamadığımız zaman neler oluyor değil mi? Mutlaka buna son verilmesi gerekir. Ve haklarından yararlanması gerekir. İmralı Hapishanesi’ndeki uygulamalar şu anda OHAL kararnameleriyle tüm Türkiye’ye yayılmıştır. Kanıksana kanıksana insan haklarını nasıl ağaçlaştırdılar. Nasıl zorla rıza üretildiği örneklerine tanıklık ediyoruz. Bunu kabul edemeyiz. Bu nedenle bütün bunlara itiraz etmemiz ve karşı çıkmamız gerekiyor” ifadelerini kullandı.

KESKİN: DERİN DEVLET GÖRÜNÜRDEKİ DEVLETLE UZLAŞMAYA GİTTİ

Yaptığı konuşmada bugün çok zor bir süreç yaşandığını dile getiren İHD Eş Başkanı Eren Keskin ise şunları söyledi:

“İnsan hakları savunucuları olarak şunu hep görürdük. Bakanıyla, başbakanıyla öne çıkan bir devlet, bir de görünmeyen gerçek devlet var. Buna çok değişik isimler takabiliriz. Derin devlet, özel harp dairesi ya da kontrgerilla devleti, ne derseniz deyin. İlk defa özellikle; bir yıldan fazladır derin devlet görünürdeki devletle bir uzlaşmaya gitti. İlk kez, halk gücü bu kadar yüksek olan bir partiyle uzlaşmaya gitti. Yani biz devleti unutmayalım. Erdoğan bize devleti unutturdu. Bu yanlış. Bugün bu büyük uzlaşmanın yarattığı büyük baskılar yaşıyoruz. Ama geçecek. Bu uzlaşma, çatırdamaya başlamış gibi görünüyor. Bu seçimler gerçekten son derece önemlidir.”

KAYA: HER GİTTİĞİMİZ YERDE ‘TERÖRİZE’ İTHAMLARI İLE KARŞILAŞIYORUZ

HDP İstanbul Milletvekili Hüda Kaya da gittikleri her yerde "terörize edilme" ithamıyla karşı karşıya kaldıklarını dile getirdi.

Kaya, “HDP olarak Meclis’te defalarca Kobanê olayları da dahil olmak üzere karanlıkta kalan şaibeli olaylarla ilgili araştırma önergeleri verdik. Bu karanlık olayların ortaya çıkması için Meclis’te mücadele etmemize rağmen olayların ortaya çıkmasını engelleyen iktidarın kendisidir. Dolayısıyla, derin devletin karanlık yüzünü, karanlık şaibeli olaylarının neler olduğunu içimizde yaşadığımız örnekleriyle tahmin etmek güç değildir. Her birimiz kaldığımız yerden bir barış bir özgürlük ve eşitlik mücadelesi vermeye çalışıyoruz. Gücümüz yettiğince ortaya bir emek koymaya çalışıyoruz. Hepimizin geleceğinin güzelleşeceğine tüm kalbimle inanıyorum” diye konuştu.

Katılımcı kişi ve kurumların konuşmaları ardından önceki yönetimin mali ve faaliyet raporu okundu. Raporların okunmasının ardından ise yeni yönetim belirlendi.

YENİ YÖNETİM BELİRLENDİ

Yönetime, önceki dönemki şube başkanı Gülseren Yoleri, Leman Yurtsever, Semiray Yılmaz, Hatice Kalpaklı, Hanım Tosun, Begali Kurnaz ve Hüseyin Aygün seçildi. Denetleme Kurulu üyeliğine ise Hatice Kokmaz, Ali Gök ve Zeynep Yıldız seçildi.

Yönetime seçilen isimler önümüzdeki günlerde, görev dağılımı yaparak yeni şube başkanını kamuoyu ile paylaşılacak.