Trump’tan Nadia Murad’a: Size Nobel ödülü verdiler mi?

ABD Başkanı Donald Trump, Nobel Barış ödüllü Êzidî kadını Nadia Murad ile bir araya geldi. Trump’ın Murad’ı ve bahsettiği konulara yabancı olduğu izlenimi oluştu.

Nadia Murad Çarşamba günü Washington ziyaretinde Beyaz Saray’da Donald Trump ile görüştü. Murad, Êzidîlerin sorunları ve taleplerini tanıtmaya ve destek istemeye çalıştı. Ancak Trump’ın ne Murad’ı ne de Êzidîlerin yaşadıklarını gerçekte bilmediği izlenimi oluştu.

2014 yılında DAİŞ’in soykırım saldırıları sırasında kaçırılan binlerce kadın ve kız çocuğu arasında yer alan ve cinsel köle statüsüne indirgenen Murad, 2018 yılında Kongolu Denis Mukwege ile birlikte Nobel Barış Ödülü’ne layık görülmüştü.

Nadia Murad’ın, katledilen annesi ve altı erkek kardeşini anlatığı ve 3 bin Êzidînin halen kayıp olduğunu belirttiği sırada Trump, “Ve siz Nobel Barış Ödülü aldınız mı? Bu inanılmaz. Hangi nedenle size verdiler?” diye sordu.

Kısa bir aradan sonra Nadia Murad, öyküsünü yeniden anlattı: “Başıma gelenlere rağmen, cesaretimi yitirmedim. Herkese açık bir şekilde söylüyorum ki, DAİŞ binlerce Êzidî kadına tecavüz etti (...) Ne olur bir şeyler yapın. Bu sadece bir aileyi ilgilendirmiyor.”

Murad, Irak ve Kürt hükümetlerine, Êzidîlerin topraklarına geri dönüşünün koşularını oluşturmaları için baskı uygulanmasını isterken, Trump’ın konuya hakim olmadığı ortaya çıktı. Trump, “Ama IŞİD gitti, şimdi de Kürtler ve kim?” diye sordu.

Trump, daha sonra “Bölgeyi çok iyi tanıyorum” diye ekleme yaptı.

Aynı vesile ile Rohingya azınlığından bir temsilci ile de görüşen Trump’ın bu konuya da hakim olmadığı anlaşıldı. Oysa bir gün önce ABD yönetimi, Myanmar ordusunun şefi ve diğer üç sorumlusuna Rohingyalara yönelik “etnik temizlik” yapıldığı gerekçesiyle yaptırım kararı almıştı.