Siirt, Bitlis ve Hakkari’de işgalci güçlere ağır darbe

HPG BİM, Türk ordusunun işgal amaçlı Zap bölgesine yönelik düzenlediği operasyonun ilerleyişinin HPG gerillalarının eylemleri sonucunda durdurulduğunu belirtti. HPG gerillaları Siirt ve Bitlis’te de eylemler düzenledi.

Yazılı bir açıklama yapan HPG Basın İrtibat Merkezi (BİM), HPG gerillalarının Siirt, Bitlis ve Hakkari’deki eylemlerine ilişkin şunları belirtti:

“27 Eylül günü işgalci Türk ordusunun Güney Kürdistan’ın Barzan mıntıkasını işgal amaçlı başlattığı operasyon, 16 Ekim günü yine Medya Savunma Alanlarında bulunan Zap bölgesini hedef alan operasyon ile kapsamını genişletmiştir. İşgal amaçlı gerçekleşen bu operasyonda gerilla güçlerimiz gerçekleştirdiği etkili eylemler ile işgalci TC ordusuna ağır kayıplar verdirmiş ve düşmanın ilerlemesini durdurmuştur. Yine Siirt ve Bitlis alanlarında işgal amaçlı gerçekleşen operasyonlara dönük de gerilla güçlerimiz etkili eylemler gerçekleştirmiş ve düşmana ağır kayıplar verdirmiştir. Tespit edilebilen 26 düşman askerinin öldürüldüğü işgal amaçlı operasyonlarda yaşanan çatışma ve gerilla eylemlerimizin detayları şu şekildedir:

ASKERLERE YÖNELİK ETKİLİ EYLEMLER

Şehit Bedran Gundikremo ve Şehit Nalin Muş devrimci hamlesinin ikinci aşaması kapsamında güçlerimiz, Hakkari’nin Çelê (Çukurca) ilçesinde ve Barzan bölgesindeki işgal operasyonuna yönelik eylemler düzenlemiştir.

17 Ekim günü saat 06.30’da güçlerimiz, Çelê ilçesine bağlı Koordine tepesi yakınlarında bulunan Şehit Bager tepesindeki bir düşman birliğine yönelik eylem gerçekleştirmiştir. Tepede bulunan düşman mevziilerinin yakın mesafeden etkili bir şekilde vurulduğu bu eylemde tespit edilebilen 5 asker öldürülmüştür. Eylem ardından işgalci güçler alanı obüs ve havan topları ile rastgele bir şekilde bombalamıştır.

Aynı gün saat 09.30’da güçlerimiz, Çelê’ye bağlı Girê karakoluna yönelik bir eylem düzenlemiştir. Karakol binasının ve mevziilerin 15 roket ile isabetli bir şekilde vurulduğu bu eylem sonucunda karakol binasında yangın çıkmış, ölü ve yaralı asker sayısı tespit edilememiştir. Eylem ardından skorsky helikopterlerin hareketliliğinin yaşandığı karakol, çevresindeki alanları obüs ve havan topları ile rastgele bir şekilde bombalamıştır.

Yine aynı gün saat 13.30’da gerillalarımız Barzan bölgesine bağlı Adılbeg alanındaki Tepe Xwedê silsilesindeki bir düşman birliğine yönelik eylem düzenlemiştir. Düşman mevziilerinin etkili bir şekilde vurulduğu bu eylemde ölü ve yaralı asker sayısı tespit edilememiştir. Eylem ardından işgalci TC ordusu Mamreşo tepesi ve çevresini obüs topları ile bombalamıştır.

ÇUKURCA’DA ZIRHLI ARAÇ HEDEFLENDİ

15 Ekim günü saat 11.20’de Hakkari’nin Çêle ilçesine bağlı Serbesta karakolundan Zavite karakolu istikametinde ilerleyen kirpi tipi zırhlı bir araç güçlerimizce hedeflenerek vurulmuştur. Zırhlı aracın imha edildiği bu eylemdeki ölü ve yaralı düşman askeri sayısı tespit edilememiştir.

Eylem ardından işgalci TC ordusu İHA’ların (İnsansız Hava Aracı) desteğinde eylem alanında ve Stuna tepesinde bir operasyon başlatmıştır. Stuna tepesini obüs ve havan topları ile yoğun bir şekilde bombalayan işgalci güçler, 17 Ekim günü saat 14.30’da Stuna tepesine doğru ilerlemeye çalışmıştır. Tepede konumlanmaya çalışan düşman birlikleri güçlerimizce 3 koldan yoğun ateş altına alınmıştır. Yakın mesafeden etkili bir şekilde vurulan düşman birliklerinde tespit edilebilen 9 asker öldürülmüş, 1 asker de yaralanmıştır. Güçlerimiz aynı saatlerde başka bir düşman birliğine yönelik sabotaj eylemi de düzenlemiş, eylemdeki ölü ve yaralı asker sayısı tespit edilememiştir. Operasyon alanına indirimler yapmaya çalışan 3 skorsky helikopter güçlerimizin hedefi olmuştur.

Ağır darbe alan işgal operasyonu 17 Ekim günü İHA’lar ve savaş uçaklarının desteğinde sonuçsuz bir şekilde geri çekilmiştir.

OPERASYON GÜCÜNE YÖNELİK SABOTAJ EYLEMİ

15 Ekim günü saat 19.00 sularında işgalci TC ordusu Hakkari’nin Şemzînan (Şemdinli) ilçesine bağlı Xumarok alanında Kampa Dê ve Soranser korucularının da katılımı ile bir işgal operasyonu başlatmıştır. 16 Ekim günü işgalci güçler Meleyan, Helankê ve Demanê köylerinde aramalar yapmıştır. Aynı gün sabah saatlerinde Soranser'e bağlı Tepê Sor’da konumlanmaya çalışan bir düşman birliğine yönelik güçlerimiz sabotaj eylemi gerçekleştirmiştir. Bu eylemde ölü ve yaralı asker sayısı tespit edilememiştir. Eylem ardından tepeyi bırakan işgalci güçler, 17 Ekim günü saat 17.00 sularında alandan geri çekilmiştir.

SİİRT VE BİTLİS’TE TÜRK ORDUSUNA YÖNELİK EYLEM

Şehit Azad Farqin ve Şehit Jinda Özgür devrimci hamlesi kapsamında güçlerimiz, Siirt ve Bitlis’te işgalci TC ordusuna yönelik eylemler düzenlemiştir. Bu kapsamda;

14 Ekim günü saat 10.30’da Siirt-Şirvan ve Perwari üçgeninde bulunan bir kontrol noktasından Şirvan ilçesi istikametinde ilerleyen işgalci TC ordusuna ait transit bir araca yönelik sabotaj eylemi düzenlemiştir. Eylemde tespit edilebilen 8 asker öldürülmüş, 7 asker ise yaralanmıştır. Eylem ardından işgalci güçler çok sayıda zırhlı araç ve ambulanslar ile ölü ve   yaralı askerlerini alandan uzaklaştırmıştır. Ağır darbe alan işgalci TC ordusu alanda bir operasyon başlatmıştır. 16 Ekim gününe kadar devam eden operasyon sonuçsuz bir şekilde geri çekilmek zorunda kalmıştır.

16 Ekim günü saat 14.30 sularında Siirt’in Şirvan ilçesine bağlı Sêvê köyü ve İskambo tepesi arasında işgalci güçlerin gizli bir birliği ile karşılaşan gerillalarımız ile düşman güçleri arasında bir çatışma yaşanmıştır. Çatışmaların başlaması ile işgalci güçlere ait kobra tipi taarruz helikopterlerin desteğinde skorsky helikopterler alana indirmeler yapmıştır. Güçlerimiz ile düşman birlikleri yakın mesafeden çatışmıştır ve çatışmalarda 4 asker öldürülmüş, çok sayıda asker ise yaralanmıştır. İşgalci güçler ile 2 gün boyunca çatışan gerillalarımız sağlam bir şekilde üs alanlarına ulaşmıştır.

17 Ekim günü güçlerimiz, Bitlis’in Şehit Mizgin alanında işgalci güçlerin arazide hareket eden gizli bir birliğini denetim altına almıştır. Bir süre denetimde tutulan düşman birliği saat 18.00 sularında güçlerimizce hedeflenmiştir. Gerçekleşen bu eylem ile etkili bir şekilde vurulan düşman birliğindeki ölü ve yaralı asker sayısı tespit edilememiştir.

AMED-FARQİN’DEKİ OPERASYON SONUÇSUZ GERİ ÇEKİLDİ

11 Ekim günü işgalci TC ordusu Amed’in Farqin (Silvan) ilçesine bağlı Şehit Baran alanında bir operasyon başlatmıştı. Operasyon 14 Ekim günü sonuçsuz bir şekilde geri çekilmiştir.

17 Ekim günü saat 15.40’da işgalci TC ordusuna ait savaş uçakları Medya Savunma Alanları’ndan Zap bölgesine bağlı Çemço mıntıkasını bombalamıştır.”