Rusya'nın izniyle Efrîn'e başlatılan işgal saldırısında bugün ne oldu

Rusya'nın onayıyla Efrîn'e işgal harekatı başlatan işgalci Türk devleti, Efrîn merkez başta olmak üzere onlarca bölgesini savaş uçaklarıyla bombalamaya başladı. Kürt kurumları ise Kürdistan'ın dört parçasına seferberlik çağrısı yaptı.

Türk devleti, Rusya'dan aldığı onay sonrası Efrîn merkez, Cindirêsê, Reco, Şera, Şêrawa ve Mabeta ilçelerini 72 savaş savaş uçağıyla bombalamaya başladı.

Türk ordusu ve DAİŞ'ten devşirdiği çetelerin dünkü saldırılarının kırılması sonrası Rusya'dan alınan icazetle Efrîn ve bağlı sivil yerleşim alanları bombalandı.

YPG/YPJ'DEN SERT YANIT

Türk ordusu ve ÖSO çeteleri, dün gece Efrîn ve Şehba bölgesinin birçok noktasında YPG/YPJ ve öz savunma güçlerine yönelik gerçekleştirdiği saldırılarda 6 çete öldürülmüş 17 çete de yaralanmıştı.

KARADAN İLERLEYEMEDİLER

Karadan ilerleyemeyen Türk devleti Rusya'dan aldığı izin sonrası, bugün akşam saatlerinde savaş uçaklarıyla Efrîn kent merkezi ve ilçelerini bombaladı. Bombardımanlarda ilk bilgilere göre 3 ağır olmak üzere 10 sivil yaralandı. Yaralılardan 2'sinin çocuk olduğu öğrenildi.

İLK SALDIRI EFRÎN MERKEZE YAPILDI

72 Türk savaş uçağı bugün saat 16.10’da Efrîn merkez ve ilçelerini bombalamaya başladı. İlk saldırı Efrîn kentinin Eşrefiye mahallesine, Aqbiye, Belilka, Hecika, Eyn Deqne, Beluniye köylerine ve Belil Dağı’na gerçekleşti.

İLÇELER DE BOMBALANDI

Türk savaş uçakları, daha sonra Raco içesinin Kurdo, Şengiliye ve Şeyxura köyleri ile Şerawa ilçesinin Xezawiye ve Kifera köyleri ve Cindêres ilçesinin Hac Hesna köyünü bombaladı.

ASKERİ SEVKIYAT SÜRÜYOR

İşgalci Türk devletine ait keşif uçaklarının Efrîn ve Şehbah bölgesindeki hareketliliği devam ederken, Türk devletinin Bilbile ilçesinin Baliya köyü karşısındaki Mercoq tepesine 10 tank, 5 akrep ve çok sayıda askeri ile çeteyi konuşlandırdığı bildirildi.

MINIX ASKERİ ÜSSÜ'NE BOMBARDIMAN

Türk devletine bağlı çeteler ise Til Rifet beldesi ile Şehba Barajı’na obüslerle saldırdı. Ardından ise işgalci Türk ordusunun savaş uçakları Minix Askeri Havaalanı’nı bombalamaya başladı.

RUSYA: ASKERLERİMİZİ ÇEKTİK

Rusya'nın Türk devletine verdiği işgal onayı ise Rusya Savunma Bakanlığı'nın Efrîn’de bulunan Rus askerlerinin "güvenlik amacıyla farklı bir bölgeye çekildiği" açıklamasıyla tescillenmiş oldu. Rusya'nın açıklamasında "Ateşkesi İzleme Merkezi'nin Til Rifat'ta çekildiği” belirtildi.

İRAN'DAN SİLİK AÇIKLAMA

Rusya ve işgalci Türk devletinin Suriye krizinin görüşüldüğü Astana görüşmelerindeki diğer ortağı İran ise işgal harekatının Soçi'de yapılacağı iddia edilen "Suriye Ulusal Diyalog Kongresi’ni etkileyebileceğini" açıklaması

TÜRK HİTLER'İNDEN İŞGAL AÇIKLAMASI

Türk savaş uçaklarının Efrîn'e yönelik bombardımanı ise Türk Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın "ABD'nin ne dediği artık umurumuzda değil. Efrîn operasyonu sahada fiilen başlamıştır. Bunu Minbic operasyonu takip edecek" sözleriyle başladı.

ERDOĞAN'IN ORTAĞINDAN AÇIKLAMA

Erdoğan'ın Kürt düşmanlığındaki yol arkadaşı MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ise işgal harekatına ilişkin “Devletimiz, milletimiz için hayırlı olsun. Allah ordumuzu muvaffak etsin” dedi.

TÜRK DİYANETİ’NDEN EFRÎN FETVASI!

Erdoğan'ın işgal harekatına Diyanet İşleri Başkanlığı da kayıtsız kalmadı. Türk Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş, Türkiye'deki bütün camilere gönderdiği talimatla camilerde Efrîn'in işgaline katılacak askerler için Fetih Suresi'nin okunmasını istedi. Talimatta "Vatanımızı ve huzurumuzu tehdit eden terör yapılanmalarına karşı, kahraman güvenlik güçlerimizin başlattığı Efrîn sınır ötesi harekatının zaferle sonuçlanması için bütün camilerimizde bu akşam yatsı ve yarın sabah namazı sonrası Fetih Suresi okunacak, ordumuza ve milletimize dua edilecektir. Bütün görevlilerimizden söz konusu programı icra etmelerini önemle rica ederim.”

İŞGALİN ADI: ZEYTİN DALI!

Türk devletinin resmi ajansının geçtiği habere göre işgal harekatının adı ise "Zeytin Dalı Harekatı" olarak belirlendi. Türk hükümet sözcüsü Bekir Bozdağ, işgal harekatının "uluslararası hukuka uygun ve meşru olduğunu" iddia etti.

SİVİLLERİ GÖRMEZDEN GELDİLER

Türk Başbakanı Binali Yıldırım, "TSK, havadan harekata başlamıştır" dedi. Türk işgal ordusu da "Saat 17.00 itibarıyla Zeytin Dalı harekatı başlatılmıştır. 18.30 itibariyle belirlenen 113 PYD/PKK hedefinden 108’i vuruldu. Hastanelere getirilen ölü ve yaralıların tümü PYD/PKK’lı” iddiasında bulundu.

'KARDEŞİM ESAD'A BİR ADIM DAHA

Türk devletinin, yıllardır "Katil Esed" dediği Suriye rejimiyle Kürt düşmanlığı karşılığında anlaşabileceğinin sinyali ise Türk Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'ndan geldi. Çavuşoğlu, "Fırat Kalkanı harekatında olduğu gibi Suriye rejimine önceden yazılı bilgilendirme yapıyoruz" açıklamasında bulundu.

MANİDAR DEVİR-TESLİM

İşgal girişiminin başladığı saatlerde Türk devletinin İdlib'teki ortağı Heyet Tehrir El-Şam’ın (eski adıyla El Nusra) İdlib'in doğusundaki Ebu Zuhur Hava Alanı'nı Baas rejim güçlerine teslim etmesi dikkat çekti.

QSD: TÜRKİYE DAİŞ'E YENİ FIRSAT SUNUYOR

Demokratik Suriye Güçleri (QSD) Genel Komutanlığı ise işgal harekatına ilişkin yaptığı açıklamada, Türk devletinin saldırılarıyla DAİŞ'e yeni fırsatlar sunduğunu kaydetti. Açıklamada ayrıca "Türkiye’den tehdit ve saldırılarını bir an önce durdurmasını istiyor, tüm uluslararası toplumu ve kamuoyunu da DAIŞ’a karşı yürütülen mücadeleye önem vermeye ve Suriye krizine siyasi çözüm bulmaya çağırıyoruz" denildi.

KCDK-E: ACİL EYLEME

Türk işgal harekatının başlaması sonrası Kürt kurumlarından da yapılan açıklamalarda Efrîn için seferberlik ve acil eylem çağrıları yapıldı.

Avrupa Demokratik Kürt Toplum Kongresi (KCDK-E), Avrupa’daki tüm Kürdistanlıları acil eyleme çağırdı.

TEV-DEM'DEN SEFERBERLİK ÇAĞRISI

Demokratik Toplum Hareketi (TEV-DEM) de yaptığı açıklamada başta Rojava halkı olmak üzere tüm Kürdistanlılar ve demokratik kesimlere seferberlik çağrısı yaptı.TEV-DEM Yürütme Kurulu Eşbaşkanı Aldar Xelil ise Kürt gençlerinin de YPG-YPJ direniş saflarını sıklaştırmalarını istedi.

HDP: İŞGAL KABUL EDİLEMEZ

Türk devletinin Efrîn’e yönelik hava saldırısına Halkların Demokratik Partisi’nden (HDP) tepki geldi. HDP saldırıyı “işgal girişimi” olarak tanımladı ve "Bu saldırı, Kürt halkının özgürlük taleplerini yok etmek için yapılan bir saldırıdır. Erdoğan rejiminin bu işgal girişimi kabul edilemez" dedi.

DÖRT PARÇAYA EFRÎN'İ SAVUNMA ÇAĞRISI

Kuzey Suriye Federasyonu Yürütme Konseyi Eşbaşkanlığı ise tüm Kuzey Suriye ve dört parçada yaşayan Kürtlere saldırılara karşı durma çağrısında bulundu. Açıklamada "Dört parça Kürdistan’daki yurttaşlarımıza sokaklara çıkarak Efrîn’e karşı vahşi saldırıya karşı durmaları çağrısı yapıyoruz" denildi.

KÜRTLERE YÖNELİK SAVAŞI DURDUR!

Türk devletinin Efrîn’e yönelik başlattığı saldırıya tepki gösteren Uluslararası Halk Hareketleri, “Türk devletinin Efrîn’e yönelik saldırısı, yeni bir kanlı sürecin başlaması anlamına geliyor” açıklaması yaptı. “Türkiye, Kürtlere yönelik savaşı durdur # Efrîn’i savun” başlıklı açıklamada başta Rusya olmak üzere uluslararası kamuoyuna saldırıları durdurma çağrısı yapıldı.