Kürt partiler Suriye krizi ve ulusal birliği görüştü

Kürt partiler bugün bir araya gelerek Suriye ve Kürdistan’daki gelişmeleri tartıştı. Toplantının ardından ortak bir açıklama yapıldı.

Kürt siyasi partiler bugün Qamişlo’da bir araya geldi. Partiler, toplantının sonunda bir açıklama yaptı.

Açıklamada şu ifadelere yer verildi:

“Kürt parti ve güçleri olağan üstü bir toplantı gerçekleştirmiştir. Katılımcılar Suriye genelinde ve Kürt bölgelerinde siyasi gelişmeleri tartışmıştır. Toplantıda Suriye krizi ve barışçıl çözüm önündeki engeller ele alınmıştır. Kürt güçleri de dahil olmak üzere Suriye demokratik ve ulusal güçlerinin çözüm için çalışma içerisinde olduğu belirtilmiştir.

Katılımcılar, DAİŞ’in Baxoz’da yok edilmesi ve DAİŞ’in yok edilmesinin ardından yürütülecek çalışmaları ele almış, QSD, YPG, YPJ ve Uluslararası Koalisyon’un rolünü selamlamıştır.

Katılımcılar, Suriye rejiminin Suriye halkının özellikle ademi merkeziyetçi, demokratik bir devlet inşası olmak üzere, Kürtlerin ve tüm bileşenlerin haklarının korumaya alındığı yeni bir anayasa talebini yerine getirmesi gerektiğini belirtmiştir. Rejimin ısrarlarının barışçıl çözüm yolunu tıkadığı ifade edilmiş, rejim yetkililerinin açıklamalarının da bunu gösterdiği dile getirilmiştir.

Katılımcılar, Kürt kesimlerin uluslararası gözetimde diyalogların gelişmesi amacıyla uygun atmosfer için çaba gösterdiği belirtilmiştir. Ayrıca Rusya Federasyonu’na çözüm diyalogunda arabuluculuk için olumlu rolünü yerine getirmesi çağrısı yapılmıştır.

Katılımcılar uluslararası topluma Türk devleti ve çetelerinin Efrîn halkına karşı suçlarına karşı harekete geçmeleri çağrısı yapmıştır. Ayrıca Suriye halkına ve ilgili taraflara da Efrîn’i özgürleştirmek, Türkiye ve çetelerinin işgalciliğini bölgeden çıkarmak için çağrıda bulunulmuştur.

Toplantıda Amerika’nın Suriye’den çekilme kararına dikkat çekilmiş, bu kararın bölgede krizi derinleştirdiği belirtilerek Amerika’ya Türkiye’nin Kuzey ve Doğu Suriye’ye yönelik tehditlerine karşı tutumunu netleştirmesi çağrısı yapılmıştır.

KNK’nin Kürt ulusal birliği inisiyatifine dikkat çekilen toplantıda, inisiyatifin Kürtler arasındaki anlaşmazlıklara sınır koyabileceği belirtilmiş, Kürt güçlere inisiyatifi desteklemeleri ve bir an önce Kürt ulusal birliği çalışmalarına dahil olmaları çağrısı yapılmıştır.

Toplantıda Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetimi bölgelerinde iç barışın önemi dile getirilerek, karışıklık çıkarma girişimlerinin önünün alınarak halkların kardeşliğinin güçlendirilmesi gerektiği vurgulanmıştır.”

Açıklamada imzası olan partiler şöyle:

-Hevbendiya Niştimanî a Kurd li Sûriyê

-Tevgera Civaka Demokratîk (TEV-DEM)

-Partiya Demokratîk a Kurd li Sûriyê

-Partiya Çep a Kurd li Sûriyê

-Partiya Kesk a Kurdistanê

-Partiya Aştiya Demokratîk a Kurdistanê

-Partiya Guhertin a Kurdistanê

-Partiya Yekîtiya Karkarên Kurdistanê

-Partiya Lîberal a Kurdistanê

-Partiya Nûjen a Kurdistanê

-Partiya Demokratîk a Kurdistanê (El-Partî)

-Partiya Kombûna Niştimanî ya Kurdistanê

-Şepêla Pêşerojê ya Kurdistanê