Koronavirüste son gelişmeler

Koronavirüse yakalanan kişi sayısı 740 bine yaklaştı. Hayatını kaybedenlerin sayısı da 35 bin civarı.

En fazla vaka görülen ülke ABD ve ardından İtalya, İspanya. En çok yaşamını yitirenin olduğu ülke de İtalya.

TÜRKİYE

Türk devleti yetkilileri, ülkedeki koronavirüs vaka sayısının 9 bin 217'ye, ölü sayısının da 131 çıktığını duyurdu. Sağlık örgütleri ise vaka ve ölü sayısının daha çok olduğuna dikkat çekiyor. Türk Tabipler Birliği, günde 30 binin üzerinde test yapılmasını istedi.

HDP'NİN YARDIMLARINA DEVLET ENGELİ

HDP Amed il ve ilçe örgütleri, evlerinden çıkamayan ve bakıma muhtaç halkın evlerini tespit ederek, bu kişilerin ihtiyaçlarını gidermek için çalışma başlattı. HDP’nin yardımları, Diyarbakır Valiliği tarafından yasaklandı.

DİSK: SOSYAL PAKET İLAN EDİLMELİ

DİSK Genel Başkan Arzu Çerkezoğlu, hükümetin, koronavirüs salgınına dair sundukları çözüm önerilerini dikkate almadığını belirtti. Çerkezoğlu, halkın sağlığını ile birlikte işini ve gelirini korumak kapsamlı bir sosyal paket ilan edilmesi gerektiğini belirtti.

KARANTİNALAR

Kars'ta Kağızman, Digor ve Susuz ilçelerine bağlı 3 köy ile Dağpınar beldesinin bir mahallesi koronavirüs nedeniyle karantinaya alındı.
Van'da da Başkale'nin Esenyamaç Mahallesi ile Çatak'ın Çemik ve Tellikaya mezraları, koronavirüs nedeniyle karantinaya alındı. Çaldıran ilçesine bağlı Han (Xan) Mahallesi ise İstanbul’dan gelen bir kişide virüsün tespit edilmesi üzerine 27 Mart’tan bu yana karantinada.
Koronavirüs nedeniyle 7 mezrasıyla birlikte karantinaya alınan Başkale’nin Esenyamaç Mahallesi’nde sadece testin pozitif çıktığı çocuğun ailesine test yapıldı.
Türk İçişleri Bakanlığı, "18 ilimizdeki 39 yerleşim yerinde karantina uygulanıyor" dedi.

CEZAEVLERİ

Türkiye'deki cezaevlerindeki koronavirüs tehdidi de büyüyor çünkü iktidarın hiçbir önlem almadığı görülüyor. İnsan Hakları Derneği (İHD) Amed Şubesi de koronavirüse karşı Diyarbakır D Tipi ve Kadın Kapalı Ceza İnfaz Kurumu’nda bulunan tutsaklarla yapılan görüşmeler sonucunda; izlenim, tespit ve önerilerini duyurdu. İHD, "Cezaevlerinde koronavirüse karşı yeterli önlem yok" dedi.

ABD

ABD'de vaka sayısı 140 bini aştı. Ülkede 2500'e yakın ölüm var. 135 binden fazla kişi de tedavi görüyor. ABD Başkanı Donald Trump, ülkede koronavirüs nedeniyle can kayıplarının iki hafta içinde zirveye çıkabileceğini belirterek, "Ölü sayısını 100 binle sınırlayabilirsek iyi bir iş yapmış olacağız" dedi. Amerika’da Ulusal Sağlık Enstitüsü’nde bulaşıcı hastalık merkezinin başındaki isim Anthony Fauci ülkede Corona virüsü nedeniyle ölü sayısının 200 bini bulabileceğini belirtti.


İTALYA
İtalya'da vaka sayısı 100 bine yaklaşıyor. Ülkede yaşamını yitirenlerin sayısı da 11 bine yaklaştı. 73 binden fazla kişi koronavirüs tedavisi görüyor.
İtalya’da virüs kaynaklı ölümler iki gün arka arkaya azaldı. Ancak ülkede alınan önlemlerin devam ettirilmesine kesin gözüyle bakılıyor. İtalya, en fazla ölümün görüldüğü ülke.

İSPANYA

İspanya'daki vaka sayısı da hızla artıyor. Ülkede 5 bin yeni vaka varken, toplam vaka sayısı da 85 bini geçti. İspanya'da 500'den fazlası yeni olmak üzere 7300'den çok ölüm var.
İspanya’da 12 bin 298 sağlık çalışanında virüs tespit edildi. Açıklamayı Sağlık Bakanı Yardımcısı Maria Jose Sierra yaptı. Bu rakam ülkede doğrulanan 85 bin 195 vakanın yaklaşık yüzde 14’ünü oluşturuyor.

ALMANYA
Almanya'daki vaka sayısı da 62 bini geçti. 541 ölümün görüldüğü ülkede 52 binden fazla kişi tedavi görüyor. Almanya’nın Bavyera eyaletinde koronavirüs nedeniyle getirilen kısmi sokağa çıkma yasağı uygulamasının 19 Nisan’a kadar uzatıldığı açıklandı. Ülkenin güneyindeki Bavyera eyaleti, en fazla vakanın görüldüğü bölge oldu.

FRANSA
Fransa'daki vaka sayısı 40 bini geçti. 2600'den fazla ölüm görüldü. 4600'den fazla durumu kritik kişi var. Toplam tedavide olan kişi sayısı ise 30 binden fazla.

BİRLEŞİK KRALLIK
Birleşik Krallık'taki vaka sayısı da 20 bine yaklaşıyor. 1220'den çok ölümün görüldüğü ülkede 18 binden fazla insan tedavi görüyor. Prens Charles ve eşi Camilla’nın yaşadığı Clarence House’dan yapılan açıklamaya göre, 7 gün önce testinin pozitif çıktığı duyurulan Prens Charles, kişisel tecritten de çıktı.
Epidemiyologlar, Birleşik Krallık’ta koronavirüs salgınının yayılma hızının yavaşlamak üzere olduğunu tahmin ettiklerini ve antikor testinin birkaç gün içinde kullanıma hazır hale gelmesini umduklarını açıkladı.
Öte yandan koronavirüs teşhisi konulan Başbakan Boris Johnson, geçmişte Ulusal Sağlık Sistemi'nde çalışmış 20 bin sağlık görevlisinin, salgınla mücadeleye destek olmak üzere görevine geri döndüğünü duyurdu.

HOLLANDA
Hollanda'da 10800'den fazla kişinin testi pozitif çıktı. Ülkedeki ölüm sayısı da 770'i geçti. 10 bine yakın kişi ise tedavi sürecinde.

BELÇİKA
Belçika'da vaka sayısı 12 bine yaklaştı. Ülkede 510'dan fazla kişi yaşamını yitirdi. Vakaların 500'den fazlası ise yeni.

İSVİÇRE
İsviçre'de vaka sayısı 15 bini, toplam ölüm de 310'u geçti. Ülkede 13 bine yakın kişi tedavide ve 300'den fazlasının durumu kritik.

İRAN
İran'daki vaka sayısı 42 bine dayandı. 3 binden fazla yeni vakanın olduğu ülkede yaşamını yitirenlerin sayısı da 2750'yi geçti.

İSRAİL
İsrail'de 4300'den fazla vaka var. Ülkede 16 kişi yaşamını yitirdi.
İsrail’de yayımlanan Haaretz gazetesinin haberine göre, Netanyahu’ya yakın çalışan danışmanlarından birinin koronavirüs testinin pozitif çıkması üzerine, Netanyahu da kendini karantinaya almaya karar verdi.

GÜNEY KORE
Güney Kore'de vaka sayısı 9600'ü geçti. Ülkede 158 ölüm görüldü.
Güney Kore’de hükümet, koronavirüsle mücadele kapsamında çok sayıda aileye 740 euroya kadar nakit yardım yapılacağını açıkladı.

ÇİN
Virüsün ortaya çıktığı Çin'de vaka sayısı 81470. Ülkede 31 yeni vaka görüldü. Çin'de yaşamını yitirenlerin sayısı da 3304.