Kerkük’te son durum: Peşmerge kenti terk etti, gerilla direnişte

Heşdî Şabî ve Irak ordusu güçleri dün geceden beri Kerkük'e saldırıyor. Peşmerge güçleri Kerkük’ten temamen çekildi, gerilla şehirde direniyor. Çatışmaların Hewler yolu Rehimava civarında yayıldığı bildirildi.

Kerkük'te Heşdî Şabî ve Irak ordusu güçleri dün gece saat 02.00'a doğru Taze'den harekete geçtiler. Heşdî Şabî Taze'den sonra Kerkük Köprüsü'nü almaya çalışırken, Xurmatû'da çatışmalar başladı. Çatışmalar saat 03.00'a doğru şehir merkezine yakın Pîşesaxî Mahallesi'ne kaydı.

Bugün sabah saatlerinden itibaren çatışmalar birçok yerde bitmişti. Birçok noktada çok fazla çatışma yaşanmamış ve peşmergeler çekilmişti. Saat 10.00-11.00'a doğru bu sefer Daquq'da çatışmalar başladı ve Daquq, Xurmatû, Taze, Tel Wert ele geçirildi.

Heşdî Şabî güçleri, saat 11.00'dan itibaren Keyvan'a doğru hareket etti ve ele geçirdi. Peşmergeler burayı da bıraktı. Ardından ise şehir içine doğru, Arafa tarafından gelmeye çalıştılar.

Devamında Teyvan'dan Arafa ve Peylak'a doğru hareket ettiler, burada KDP peşmergeleri ve asayişinin bıraktıkları asayiş merkezine girmeyi hedeflediler. Bu sırada köprüde şiddetli çatışmalar oldu. Heşdî Şabî güçleri, tanklarla saldırıya geçtiler.

Halihazırda çatışmalar Arafa, Peylak, Hewler yolundaki Rehimava civarı ve şehrin içine doğru yayılarak devam ediyor. Kentin yarısının Heşdi Şabi güçlerinin eline geçtiği bildirildi. 

HALK VE GERİLLA DİRENİŞTE

Gerilla güçleri, halktan oluşan gönüllü savaşçılar ve kenti terk etmeyen peşmergeler Kerkük'ü savunmayı sürdürüyor. Bu kapsamda, Kerkük-Süleymaniye ve Kerkük-Hewler yolu başta olmak üzere bütün ana yollar geliş-gidişlere kapatıldı. Yolların olası saldırılar ve şehirden çıkmak isteyen bazı grupların engellenmesi için kapatıldığı bildirildi. Kerkük’te gerilla güçlerinin oluşturduğu savunma hattına akın eden binlerce kişi, şehri hiçbir koşul altında terk etmeyeceklerini belirtiyor.

Kerkük’teki ANF muhabirlerinin geçtiği bilgilere göre, Peşmerge güçleri tümüyle Kerkük’ten çekildi. Çekilmek istemeyen bazı peşmergeler ise gerilla mevzilerinde direnişe geçti.

IRAK'TAN AÇIKLAMA

Irak Ortak Kuvvetler Komutanlığı, bazı yerleri aldığını savundu. Irak tarafından yapılan açıklamada, "Güçlerimiz Xald köprüsü, Riyaz yolu, Xald okulu, Meryem Beg kapısı, Reşd-Meryem Beg yolu, Pîşesaxî ve Tirklam mahalleleri, Yaycî kasabası, Bakur gaz fabrikası, polis merkezi, gaz fabrikasının yanında bulunan petrol rafinerisini ele geçirmiştir" ifadeleri kullanıldı.

Başbakan Haydar Ebadi de, saldırıları Kerkük halkının çıkarları için gerçekleştirdiklerini iddia etti. Ebadi, açıklamasında şu ifadelere yer verdi: "Kürdistan Bölgesi Hükümeti'ne bu tür çabalar içerisine girmemesi gerektiğini (referandum) defalarca söyledik. Irak'ın toprak bütünlüğü ve Irak kanunlarının çıkarlarına karşı durmayın dedik. Ancak bütün uyarılarımıza rağmen bunu yaptılar. Bizler de Kerkük'e kanunlarımızı gerçekleştirmek ve ulusal kaynaklarımızı korumak için geldik."