Kerkük’te neler oldu, son durum nedir?

Heşdî Şabî ve Irak ordusu güçleri dün geceden beri Kerkük'e saldırıyor. Peşmerge güçleri Kerkük’ten temamen çekildi, Heşdi Şabi kentin tamamını işgal etti.

Kerkük'te Heşdî Şabî ve Irak ordu güçleri ile peşmerge güçleri arasında dün gece saat 02.30'a sularında Taze'da çatışma başladı. Yaşanan kısa süreli bir çatışmadan sonra peşmerge güçlerinin çekilmesiyle nahiye Heşdi Şabi güçlerinin eline geçti.

Çatışmalar saat 10.00-11.00'a doğru bu sefer Daquq'da başladı ve Daquq, Xurmatû, Taze, Tel Wert ele geçirildi.

Heşdî Şabî güçleri, saat 11.00'dan itibaren Keyvan'a doğru hareket etti ve burayı da ele geçirdi. Peşmergeler burayı da bırakarak şehir içine doğru çekildiler.

Arafa tarafından HPG gerillaları, peşmerge güçleri ve gönüllü halk ortak bir savunma hattı oluşturdu. Kent merkezine giren Heşdi Şabi güçleri Keyvan'dan Arafa ve Peylak'a doğru hareket ettiler. Fakat burada da KDP peşmergeleri ve asayişinin savunma hattındaki yerlerini bıraktı. Bu sırada Arafa köprüsünde HPG gerillaları ve gönüllülerden oluşan güçler ile Heşdi Şebi arasında şiddetli çatışmalar yaşandı. Heşdî Şabî güçleri, tanklarla saldırıya geçtiler.

Halihazırda Kerkük'ün tamamı Heşdi Şabi güçlerinin eline geçmiş durumda. Resmi binaların çoğuna Heşdi Şabi bayrağı asıldı.

BİNLERCE İNSAN GÖÇ ETTİ

Kerkük'te halkın büyük bir kesimi kenti terk edip Hewler ve Süleymaniye'ye doğru yola çıktı. Binlercesi hala yolda. Yaşanan durumdan Kürdistan Bölgesi hükümetini ve KDP ve YNK başta olmak üzere siyasi partileri sorumlu tutuyor.

BAĞDAT, KERKÜK’E YENİ VALİ ATADI!

Irak Başbakanı öğlen saatlerinde yaptığı açıklamada Kerkük Valisi Dr. Necmeddin Kerim'in yerine yardımcısı Rakan Eli el Cuburi'yi atadı. Ayrıca Duxurmatu ve diğer ilçelere de kaymakam atadı.