Hamburg’da zafer sosyal demokratlar ve Yeşiller’in

Hamburg Eyaleti’ndeki seçimlerde yüzde 39’luk oranla zafer sosyal demokratların oldu. Yeşiller oyunu en çok artıran parti olurken, Sol Parti yüzde 9’luk bir başarı eldi, başbakan Merkel’in partisi CDU ise tarihi bir yenilgi yaşadı.

Almanya’nın Hamburg Eyaleti’nde Pazar günü 1,3 Milyon seçmen oy vermek için sandık başına çağrıldı. Diğer eyaletlerden farklı olarak Hamburg’da 16 ve 17 yaşlarındaki gençler de seçmen statüsüne girerken, en geç aday 18, en yaşlı adayın yaşının ise 89 olması dikkat çekti.

Seçime katılım oranın yüzde 63’de kalırken, 2015’teki seçimlere göre yüzde 6 oy kaybetmesine rağmen seçimin zaferi 39’luk bir oy oranıyla Sosyal Demokratlar Partisi (SPD)’nin oldu. Son dönemlerde birçok eyalette oyunu artırmayı başaran Yeşiller Partisi ise Hamburg’da sürpriz yaparak oyunu yüzde 11’den yüzde 24’e çıkardı.

SOL PARTİ SANDALYE SAYISINI ARTIRDI

Başbakan Angela Merkel’in partisi Hıristiyan Demokratlar Birliği (CDU) seçimlerin en büyük kaybedeni olarak tarihe geçti. Yüzde 5 oranında oy kaybeden CDU yüzde 11’de kaldı. Geçtiğimiz günlerde Annegret Kramp-Karrenbauer’in genel başkanlık görevini bırakacağını açıklaması ardından CDU içinde başlayan liderlik tartışmalarının seçim sonuçlarını etkilediği belirtiliyor.

Televizyon kanalı ARD’nin açıkladığı seçim sonuçlarına göre Sol Parti oyunu yüzde 0,5 artırarak yüzde 9,1’de çıktı. Sonuçların bu şekilde kalması halinde Kürt kadın siyasetçi Cansu Özdemir’i listesinin birinci sırasında yer veren Sol Parti sandalye sayısını 10’dan 12’ye çıkarmış olacak. Bu durumda seçimlerde 12. sırada yarışan Kürt dostu Martin Dolzer de yeniden meclise girebilecek. Sol Parti Eş Başkanı Bernd Riexinger Özdemir ile seçmenlerin karşısına çıkarak elde ettikleri başarıyı kutladı.

Bu arada ARD’de yayınlanan bir anketin sonuçlarına göre Özdemir yüzde 34’lük bir oranla SPD’li Peter Tschentscher ve Yeşiller Partisi’nden Katharina Fegebank’in ardından Hamburg’da en çok sevilen üçüncü politikacı. İlk seçim sonuçlarının açıklamasının ardından ZDF’ye konuşan Özdemir diğer partilerinin gündeme almadıkları konularla ilgilendikleri için seçmenlerden rağbet gördüklerini belirtti.

FDP VE AfD BARAJI KIL PAYI GEÇEBİLDİ

Pazar günkü seçimlerde özellikle aşırı sağcı parti Almanya İçin Alternatif (AfD) ve Hür Demokratlar Partisi (FDP)’nin nasıl bir sonuç elde edeceği merak ediliyordu. Zira Şubat ayında başında Thüringen Eyaleti’nde seçimleri kazanan Sol Partili Bodo Ramelow’ya karşı aşırı sağcı AfD ve CDU FDP’nin adayını destekleyerek siyasi bir krizi tetiklemişlerdi.

Başbakan Merkel’in müdahalesiyle CDU desteğini çekmiş, FDP’nin adayı ise ancak 48 saat başbakanlık koltuğunda oturabilmişti. FDP göçmen karşıtı AfD ile dolaylı olarak işbirliği yapmanın bedelini yüzde 2,5’lik bir oranda oy kaybederek ödedi. FDP de yüzde 5’lik seçim barajını kıl payı geçerken, AfD yüzde 1’lik bir oranda oy kaybederek yüzde 5,2’de kaldı.