Güneş’in çekirdeği yüzeyinden hızlı dönüyor

Astronomy & Astrophysics dergisinde yayınlanan çalışmayla Güneş’in ana çekirdeğinin haftada bir kez kendi ekseni etrafında döndüğü ve dönüş süresinin yüzeyine oranla çok daha hızlı olduğu tespit edildi.

Fransa’nın güneyindeki Nice şehrinde bulunan Solar and Heliospheric Observatory (Soho) adlı gözlemevinden yapılan ölçümlerde, Güneş’in çekirdek kısmının kalan gövdesine oranla 4 kat daha hızlı döndüğü belirlendi.

Güneş’in sıcaklığı 16 milyon celcius dereceyi bulan çekirdek bölgesinin kendi etrafında bir haftalık bir sürede döndüğü anlaşıldı.

YÜZEY DAHA UZUN SÜREDE DÖNÜYOR

Çekirdek kısmının Güneş’in yüzeyinden daha hızlı döndüğü belirlenen çalışmaya göre, yüzeyin ekvatoryal bölgesinde bu dönüş 25 gün sürüyor. Güneş’in kutup bölgelerinde ise bu dönüş 35 güne ulaşıyor.

ÇEKİRDEKTEKİ  DÖNÜŞ OLUŞUM SÜRECİNDEN KALMA

Çalışmada yer alan uzay bilimci Roger Ulrich, Güneş’in farklı bölgelerindeki dönüş süresi farkının ilginç olduğunu söyledi.

Ulrich, bunun sebebinin çekirdekteki rotasyonun Güneş’in oluştuğu 4,6 milyar yıl öncesinden kalmış olmasının olabileceğini savundu.

Güneş’in ana çekirdeğinin dönüş hızının yüzey kısmına oranla daha hızlı olduğuna dair teoriler son 20 yılda dile getiriliyordu. Ancak bugüne kadar çekirdeğin rotasyonunu ölçme imkanı olmamıştı.