Erdoğan'ın diklenmesine Netanyahu'dan sert yanıt!

Türk Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Mescid-i Aksa'daki dedektörlü aramasına dün diklenen, bugün ise çark etmesine İsrail Başbakanı Netanyahu'dan "Erdoğan, İsrail'e öğüt verebilecek en son kişidir" tepkisi geldi.

İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu, Türk Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın Mescid-i Aksa'daki İsrail saldırısına ilişkin yaptığı açıklamaya yanıt verdi.

Erdoğan, dün yaptığı açıklamada İsrail'in Mescid-i Aksa Camisi'nin girişine metal dedektörü yerleştirme kararı ve ardından yaşanan protestolara saldırısını kınadığını söylemişti.

Netanyahu'nun ofisinden bugün yapılan açıklamada, "Erdoğan'ın Kuzey Kıbrıs sakinlerine ve Kürtlere ne söyleyeceğini görmek ilginç olurdu. Erdoğan, İsrail'e öğüt verebilecek en son kişidir" denildi.

Erdoğan'ın sözlerine ilk tepki dün İsrail Dışişleri Bakanlığı'ndan gelmişti. İsrail Dışişleri Bakanlığı Twitter hesabından yaptığı paylaşımda "Erdoğan’ın kendi ülkesinin karşı karşıya bulunduğu zorlu sorunlarla ilgilenmesi daha iyi olur" denilmişti.

Türk Dışişleri Bakanlığı da bugün yaptığı açıklamada, "İsrail sözcüsünün haddini bilmez açıklamasını kınıyoruz. Musevilerim inanç ve ibadet özgürlükleri devletimizin güvencesi altındadır" dedi.

Ancak dün İsrail'i eleştiren Erdoğan, bugün yaptığı açıklamada, İstanbul'da sinagoglara yapılan saldırılara ilişkin "koruma" talimatı verdiğini söyledi. Erdoğan, "İstanbul’da sinagoglar var. Bu olaylar olurken bazı gruplar saldırma yoluna gittiler, ilk işim İstanbul Valisi’ne, Emniyet Müdürü’ne 'Bunlara müsaade etmeyin' demek oldu" dedi.

Türk devleti ile İsrail arasında 2009 yılında Erdoğan'ın Davos'taki "one minute” çıkışıyla başlayan kriz, 2010 yılındaki Mavi Marmara saldırısıyla tırmanmıştı.

Davos çıkışını ve Mavi Marmara'yı Ortadoğu'da sıçrama tahtası yapmak ve iç siyasette de seçim kazanma malzemesi yapan Erdoğan, Mavi Marmara davasını 9 Aralık 2016’da düşürdü.

Ortadoğu'da yalnızlaşan Erdoğan Türkiyesi'nin davayı düşürmesine bazı sivil toplum örgütleri tepki gösterdi. Erdoğan bu derneklerden İHH'nin tepkisine “Oraya giderken dönemin başbakanına mı sordunuz?” dedi.