Türk ordusu Alman yapımı Leopard-II’lerle Efrin'e saldırıyor

Türk ordusunun Efrin’e yönelik başlattığı saldırıda Alman yapımı Leopard-II tanklarını kullanıldığı ortaya çıktı.

Alman muhalefeti Merkel hükümetine “Bu saldırıya rağmen hala Türkiye ile silah ticareti yapacak mısınız?” diye sordu.

Türk ordusunun Efrin’e yönelik saldırı hazırlığı başlattığı günlerde Merkel hükümeti ve Erdoğan iktidarı arasındaki silah dostluğu da yeniden gündeme gelmişti. Erdoğan rejimine bağlı ÖSO ve Nusra gibi güçlerin başta Efrin olmak üzere Rojava’ya saldırısıyla Almanya, Türk ordusunu modernize etme işine yeşil ışık yaktığını açıklamıştı.

Türk ordusunun geçtiğimiz hafta Efrin’e yönelik saldırısında kullandığı araçların da Alman yapımı “Leopard-II A4” tipi tanklar olduğu kesinleşti. Alman haber ajansı DPA’ya bilgi veren Alman ordusu uzmanları söz konusu tankların yaklaşık 10 yıl önce Türk ordusuna verildiğini bildirdiler.

Alman muhalefeti ise hem federal Alman hükümetinin Efrin’de yaşanan katliamlara sessiz kalmasını, hem de Türkiye ile yeni bir silah dostluğuna tepki gösteriyorlar. Yeşiller Partisi milletvekili Volker Beck twitter hesabından dışişleri Bakanı Sigmar Gabriel ve dışişleri bakanlığına “Afrin’e rağmen hala silah satışına onay verecek misiniz? Almanya neden inisiyatif alamıyor ve sadece kaygılı olduğunu yetinmekle kalıyor?” sorusun yöneltti.

Benzer bir tepki de Federal Meclis’tesi Sol Parti Grup Başkanı Sahra Wagenknecht’den geldi. Twitter hesabından açıklama yapan Wagenknecht başbakan Merkel ve dışişleri bakanı Gabriel’e şu soruyu yöneltti: “YPG güçleri kanıyla Suriye’nin kuzeyini DAİŞ’ten kurtardı. Merkel ve Gabriel Türk ordusunu silahlandırarak ve Kürtlere yönelik savaşa sessiz kalarak mı teşekkür ediyor?”

JELPKE: ALMANYA’NIN SİYASETİ İKİYÜZLÜLÜK

Sol Parti milletvekili Ulla Jelpke de federal hükümetin tavrını “ikiyüzlülükle” yorumladı. Türk ordusunun Efrin’e Leopard-II tanklarıyla saldırdığına dikkat çeken Jelpke “Almanya bir yandan göçün nedenleriyle mücadele etmek istiyor, bir yandan da Türkiye’ye verilen silahlarla yeni bir göç dalgasına neden olabilecek bir sürece destek veriyor” tepkisini gösterdi.

Bu arada bugün Efrin’e ilişkin Birleşmiş Miller Güvenlik Konseyi (BMGK)’nin toplantısı öncesi Almanya’dan bir çağrı geldi. Berlin’deki basın toplantısında konuşan Dışişleri Bakanlığı Sözcü Yardımcısı Maria Adebahr, BMGK üyelerinin sorumlu bir tavır almasını istedi.

Alman yetkili Adebahr, BMGK’nin Suriye’de siyasi yolla çözülmesi gereken krizdeki gerginliğin tırmandırılmaması için düşüncesizce atılacak adımlardan kaçınılması çağrısı yapmayı umduklarını söyledi. Dün de dışişleri bakanı Gabriel “Türkiye ve Kürt birlikler arasındaki askeri çatışmalar önceden kestirilemeyen riskleri beraberinde getiriyor" şeklinde konuşmuştu.

LEPORD II’LERİN SAVUNMASI GÜÇLENDİRİLECEK

Geçtiğimiz hafta federal Alman hükümetinin ülkenin önde gelen savunma firmalarından Rheinmetall'in Türk ordusuna ait Leopard tanklarının modernizasyonu planına yeşil ışık yaktığı ortaya çıkmıştı. Gabriel’in Türk dışişleri bakan Mevlüt Çavuşoğlu ile Ocak ayı başında yaptığı görüşmede gündeme gelen planına ilişkin en yakın zamanda her iki hükümetin savunma birimlerinin konuyu görüşmesine karar verdiği belirtilmişti.

Modernizasyon planına göre Türk ordusu daha önce Almanya’dan satın aldığı Leopard tanklarının bombalı tuzak ve mayınlara karşı savunmasını güçlendirmek istiyor. Türk ordusunun 2016’nın yazında Suriye’ye yönelik başlattığı işgal sırasında 10’a yakın tank savunmaları zayıf oldukları için hasar görmüştü.