Almanya Türkiye ile bütün silahlanma projelerini durduruyor

Alman Dışişleri Bakanının Erdoğan rejimine yönelik açıkladığı yaptırımların yanı sıra Berlin yönetiminin Türk devleti ile askeri işbirliğini de askıya alacağı öğrenildi.

Almanya'nın yüksek tirajlı günlük gazetelerinden Bild'din bugünkü sayısında yer alan bir habere göre Merkel yönetimi Türkiye ile yürüttüğü bütün silahlanma projelerini donduruyor. Gazete haberini Berlin'deki hükümet kaynaklarına dayandırdı.

Böylelikle ilk kez Kuzey Atlantik Antlaşması Örgütü (NATO) üyesi bir ülke başka bir üye ülke ile askeri işbirliğini askıya almış olacak. Birçok Alman silah üretici firmasının fabrikaları Türkiye'de bulunuyor.

Geçtiğimiz aylarda Alman hükümeti Türkiye'ye ile yapılan silah satış anlaşmalarını engellese de Alman Rheinmetall şirketi, Türkiye'de ortak bir tank fabrikası kurmayı planlamıştı. Zira 2015 yılında Rheinmetall ve Türk Makina ve Kimya Endüstrisi Kurumu arasında cephane üretimi ve modernizasyonuyla ilgili bir anlaşma imzalanmıştı.

Dışişleri Bakanı Sigmar Gabriel dün düzenlediği basın toplantısında, Alman insan hakları aktivisti Peter Steudtner'in Türkiye'de tutuklanmasının ardından Erdoğan rejimine yönelik bir dizi yaptırımı açıklamıştı.

Gabriel yaptırımları "AB yardımlarının kesilmesi", "vatandaşlara seyahat uyarısı" ve "kredi garantilerinin gözden geçirilmesi" başlıklarında uygulanacağını bildirmişti.