Almanya’nın silah ihracatı yasağı yalanı

Türkiye’nin işgal saldırılarına karşı ‘yeni ihracat izinlerini’ durdurarak sanki ‘tüm silah ihracatını durdurmuş’ izlenimi veren Almanya, aynı zamanda AB nezdinde bir silah ambargosunun önünde engel olan başlıca ülke.

Bild gazetesinde yer alan haberde, Alman hükümetinin Lüksemburg’daki dışişleri bakanları zirvesinde Türkiye’ye yönelik bir silah ambargosunu engellediği bilgisi paylaşıldı.

Spiegel Online’da yayınlanan haberde ise, koalisyon hükümetinin Türkiye’ye yönelik yaptırımlar konusunda tartışmalar yürüttüğüne dikkat çekilirken, Dışişleri Bakanı Heiko Maas’ın geçtiğimiz gün Lüksemburg’daki AB Dışişleri Bakanları toplantısındaki tavrına değinildi. Maas, söz konusu zirvede Almanya’nın klasik tavrını sergileyerek ‘Türkiye’ye etki edebilmek için diyalogda kalma’ seçeneğinde ısrar etmişti.

AB DÜZEYİNDE BİR AMBARGO KARARINA ALMANYA KARŞI ÇIKTI

Bu tavır nedeniyle AB düzeyinde işgal saldırıları ve katliamlarını arttıran Türkiye’ye yönelik ortak bir yaptırımın zorlaştığı bildiriliyor. Bild Zeitung’daki iddiaya göre, pazartesi günü Lüksemburg’da yapılan zirvede AB düzeyinde bir silah ambargosu gündeme gelse de sonuç bildirgesinde buna yer verilmedi.

Gazeteye göre, Alman Dışişleri Bakanlığı’nın AB Konseyi’ndeki müzakerelere amaçlarına ilişkin bir iç yazışmada bu konuya yer veriliyor. Bakanlık, kesinlikle birlikte nezdinde bir silah ambargosuna onay verilmemesi gerektiğini ve sadece üye ülkelerin silah ve askeri teknoloji ihracatına dair ulusal düzeyde kontrollerinin savunulmasını öne çıkarıyor.

Oysa AB düzeyinde bir silah ambargo olmuş olsa, bu, tüm ülkelerin Türkiye’ye silah satışlarını durdurması anlamına gelecekti.

İHRACATI ONAYLANMIŞ SİLAHLARI TESLİM EDEBİLMEK İÇİN

Bild’e göre Almanya’nın tavrının esas nedeni sözde ‘silah ihracatını durdurma’ iddiasına rağmen bugüne kadar onay verilen satışların teslimatını yapabilmek. Federal hükümetin geçtiğimiz hafta duyurduğu silah ihracatı yasağı, aslında sadece bundan sonra yapılacak satışlara ilişkin ve bunda da sadece Suriye’de kullanılmama şartı aranıyor.

Ancak bugüne kadar hükümet tarafından ihracat izni verilen silah ve askeri teçhizatlarına teslimatına devam edilecek. Hükümet, bugüne kadar verilen ihracat izinler kapsamındaki silah teslimatlarının durdurulmasını gündeme dahi getirmiyor. Zira bu durumda silah şirketlerine tazminat ödenmesi gerekiyor.

Gazetenin dayandığı belgeye göre, Alman hükümeti AB’den herhangi bir ülkeden Türkiye’ye yönelik ‘dilin yumuşatılması’ talebi gelmesi halinde ise, buna olumlu bakacak.