Almanya Erdoğan'ın 12 adamının iplerini bağladı

Almanya, Türk Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ABD’de Kürtlere saldıran 12 korumasının G-20 zirvesine getirilmesine izin vermedi.

ABD'de Kürtlere saldıran Erdoğan'ın korumalarını Hamburg'da gerçekleşecek G-20 zirvesine izin çıkmadı. Alman iç istihbarat kurumu Anayasayı Koruma Örgütü ve dışişleri bakanlığı ABD'de haklarında tutuklama kararı çıkartılan 12 korumaya izin vermeyeceklerini resmen açıkladılar.

Bu yıl G-20 zirvesi Hamburg’da 7-8 Temmuz tarihleri arasında yapılacak. Zirveye katılacak liderlerden birisi olan Türk Cumhurbaşkanı Erdoğan'a yönelik protesto gösterilerinin hazırlıkları sürürken, Erdoğan'ın korumalarının olası şiddeti için de Alman güvenlik birimleri bir dizi önlem alacak.

İlk tedbir olarak Almanya, Erdoğan’ın Mayıs ayında ABD Başkanı Donald Trump’la Beyaz Saray’da görüşmesinin ardından Türkiye Büyükelçiliği konutu önünde Kürdistanlılara saldıran 12 korumanın gelişini resmen engelledi.

Almanya'da pazar günleri yayınlanan Welt am Sonntag gazetesinin haberine göre Alman iç istihbarat kurumu Anayasayı Koruma Örgütü söz konusu korumaların gelişine izin vermedi. ABD'nin haklarında tutuklama kararı çıkarttığı bu korumaların isimlerinin yer aldığı bir listenin Alman istihbaratı tarafından ciddiye alındığı belirtildi.

'POLİS DIŞINDA KİMSEYE İZİN VERMEYECEĞİZ'

Aynı şekilde Dışişleri Bakanlığı da Türkiye'ye "Bu korumaların gelişine izin vermiyoruz" şeklinde bir mesaj ilettiği öğrenildi. Welt am Sonntag'a konuşan Hamburg içişleri senatörü Andy Grote de "Hamburg'da güvenlik tamamen polisin elinde olacak, hiç bir şekilde başka güçlerin müdahalesine izin vermeyeceğiz" dedi.

Geçtiğimiz hafta yine Hamburg Polis Müdürü Ralf Martin Meyer, Temmuz ayındaki G20 Zirvesi’nde yaşanabilecek olaylara karşı başta Türk cumhurbaşkanı Erdoğan olmak üzere ‘yabancı devlet başkanlarının’ korumalarını uyarmıştı.

Bu kez benzer bir uyarı da Hamburg savcılığından gelmişti. Hamburg savcılığı, Washington'daki benzer görüntülerin Almanya'da yaşanması halinde derhal müdahale edileceğini ve hukuki süreci anında başlatacağı belirtilmişti.