AKP'li bakanlar Brüksel'den eli boş döndü!

Almanya'nın Erdoğan rejimine yönelik açıkladığı yaptırımların ardından Brüksel'de giden AKP'li bakanlar eli boş döndü.

AB yetkilileri üyelik süreci dondurulan Türkiye'den "somut pozitif adım bekliyoruz" mesajını verdi. Fakat Türkiye aday ülke statüsünde kalmaya devam edecek.

Geçtiğimiz hafta Merkel hükümetinin Erdoğan rejimine yönelik "uygulayacağız" dediği yaptırımlardan başında "Avrupa Birliği'nin Türkiye'ye verdiği yardımların kesilmesi" başlığı geliyordu. Berlin'in bu konuda AB'yi harekete geçirmesi üzerine AKP hükümeti apar topar Brüksel yolunu tutmuşlardı.

Türk Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ve AB Bakanı Ömer Çelik Brüksel'de "Türkiye-AB Yüksek Düzeyli Siyasi Diyalog Toplantısı" başlığıyla bugün AB yetkilileriyle biraraya geldi. Görüşmeye AB cephesinden Dış Politika Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini ve AB Komisyonu'nun Genişlemeden Sorumlu Komiseri Johannes Hahn katıldı.

YENİ FASIL AÇILMAYACAK, YARDIMLAR İSE SÜRECEK

AKP heyetinin temaslarını yakından izleyen Avrupa basınına sızan haberlere göre görüşme Türk hükümeti açısından hiç bir sonuç vermedi. AB'nin sert eleştirilerine ve üyelik sürecinin dondurulmasına rağmen AKP'li bakanlar Brüksel'den gümrük birliği anlaşmasının genişletilmesini ve Türkiye'ye vize serbestinin getirilmesini talep etti.

Ancak AB yetkilileri Ankara'nın taleplerine hem olumsuz yanıt verdi, hem de AKP rejimine ciddi uyarılarda bulundu. AKP rejiminin baskılara son verilmesini isteyen Brüksel, yeni fasılların açılmayacağını belirtti. Ancak 2020 yılına kadar üyelik süreci için verilmesi planlanan 4,4 milyar Euro'luk yardım paketi durdurulamayacak.

Özellikle Almanya ve Avusturyalı yetkinliler Brüksel'den bu yardımın kesilmesini talep etmişlerdi. Fakat AB Komisyonu'nun Genişlemeden Sorumlu Üyesi Johannes Hahn ise söz konusu yardımın bütün üye ülkelerin karar vermesi halinde kesileceğini, bu durumun da Ankara'nın üyelik sürecinin bitirilmesi anlamına geldiğini söyledi.

'DEMOKRATİK BİR TÜRKİYE İSTİYORUZ'

Görüşmelerin ardından her iki tarafın katıldığı bir basın toplantısı düzenlendi. Türkiye'de muhalefet üyelerinin, gazetecilerin ve insan hakları savunucularının tutuklanmasının endişe verici bir durum olduğunu söyleyen Avrupa Birliği Dış Politika Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini devamla şöyle konuştu:

"Aramızdaki işbirliği ve diyalogun hukuk devleti ve temel özgürlükler alanında somut pozitif adımlarla sürdürülebilir durumda olması gerektiğini geçmişte sürekli yaptığımız gibi bugün de vurguladık. İnsan hakları savunucularının ve muhalefet siyasetçilerinin korunması da buna dahil. Türkiye bir aday ülke ve öyle de kalmaya devam edecek. Güvenli, ekonomik açıdan canlı ve demokratik bir Türkiye ile çalışma niyetini sürdürüyoruz."

Aynı şekilde Türkiye'deki tutuklanmalardan derin endişe duyduklarını söyleyen AB Komisyonu'nun Genişlemeden Sorumlu Üyesi Johannes Hahn ise "Tüm davalarda masumiyet karinesine riayet edilen bir yasal süreç işletilmesini bekliyoruz" dedi.

Türk vatandaşlarına vize serbestisi için Türkiye'nin yerine getirmesi gereken 72 kriterden 5'inin henüz hayata geçirilmediğine dikkat çeken AB'nin Avusturyalı yetkilisi Hahn, Türkiye hukuk devleti ve insan hakları konusundaki kötü karnesini düzeltemezse ilişkilerin de ilerleyemeyeceğine vurgu yaptı.

AB Komisyonu'nun Genişlemeden Sorumlu Komiseri Johannes Hahn son olarak Türkiye ile yürütülen müzakerelerde yeni fasılların açılmasının mümkün olmadığını bildirdi.