İZLENİM-Türk ordusunun saplandığı Xeregol’da neler oluyor?

Türk ordusu 16 Ekim günü gece yarısı saat 00.10’da Hakkari’nin Çelê (Çukurca) ilçesine bağlı Xeregol alanına yönelik bir operasyon başlatmıştı.

Peki Xeregol nerededir ve neden önemlidir? Xeregol alanı Zap’ın kuzey tarafında olup sınır Bakur-Başur sınırı üzerine düşmektedir. Konum itibariyle stratejik bir noktayı oluşturmaktadır. Bu açıdan sürekli Türk ordusunun hedefindedir.

16 Ekim’den bu yana başlatılan operasyon halen aralıksız bir şekilde devam etmektedir. Özellikle Kerkük’e yönelik başlatılan işgal hareketi ile paralel olarak bu operasyonun gerçekleşmesi bir tesadüf olmasa gerek!

Fakat Zap alanına yönelmek isteyen Türk ordusu, HPG gerilla güçlerinin direnişi ile karşılaştı. Göğüs göğüse başlayan çatışmalar şu ana kadar devam etmektedir. HPG–BİM’in açıklamalarına göre, Türk ordusu son iki gün içerisinde toplam 47 kayıp verdi. Sadece kayıplar değil tam anlamıyla bir hezimet yaşandı ve ordu karadan ilerleyemiyor.

Operasyonun başladığı andan itibaren şu ana kadar Türk ordusu elindeki tüm teknik ve tekonolijisini kullanarak, Xeregol alanını yoğun bir şekilde bombalamaktadır. Bir taraftan F-16 savaş uçakları ile bombalarken diğer yandan tank obüs ve toplarla aralıksız bir şekilde alanı vuruyor ve ilerlemek istiyor. Ancak bu konuda hiç bir ilerlemesi olmadığı gibi bazı operasyon kolları da geri çekilmiştir.  

Türk devletinin hiç hesaplayamadığı bu direniş adeta orduyu bozguna uğrattı. Öyle ki kendi cenazlerini bile alamadıklar için, 3 cenaze gerilla güçleri denetiminde kaldı. Cenazelerini alabilmek için kobra tipi taaruz helikopeteri ile alana bir daha saldırı girişiminde bulundular. Bu saldırıya da gerilla güçleri sert bir şekilde karşılık verdi ve bir kobra helikopter darbe alınca Türk ordusunun bu kolu geri çekilmek zorunda kaldı.   

Öte yandan sürekli SİHA’larına güvenen ordu bu operasyonda da yoğun bir şekilde SİHA’lar kullandı, kullanıyor. Fakat istediği sonucu elde edemediği gibi, operasyon birliklerini koordine eden drone tipi keşif uçağı gerillalar tarafından düşürüldü.

İki gündür devam eden operasyonda çok şiddetli çatışmalar yaşanmasına rağmen, şu ana kadar gerilla güçlerinin herhangi bir kaybı olmadı. Bu durum, gerillanın bölgedeki askeri başarı ve üstünlüğünü gösteriyor. Aralıksız bir şekilde ve her tür teknik ile alanın bombalanması ve ordunun hiç ilerleyememesi operasyonun hazimetini göstermektedir. İstenildiği kadar Özel savaş medyası üzerinden başarılarından bahsetsinler, pratik sahada görünen o dur ki, ne karadan nede havadan ordu hiç bir biçimde sonuç alamamaktadır.

Tabir yerindeyse Xeregol Türk ordusu için tam bir bataklık alanına dönüştü. Ne ilerleyebiliyor nede geri çekilebiliyor. Eğer bir alanda 4 saat aralıksız ve üst üste ordu bir yeri havadan bombalıyorsa, o ordu, orada bitmiş, kırılmıştır demektir.