İran, Irak'ta Sadr ve KDP ile ittifakı yasakladı!

Irak’ta 12 Mayıs parlamento seçimleri ardından hükümet için müzakereler başladı. İran, Sadr’ın hükümet oluşumundaki rolünü sınırlandırmak için etkisini arttırıyor.

Irak’taki seçimlerde Şii lideri Muktada Sadr’ın öncülük ve komünistlerin de dahil olduğu “Reform Yürüyüşü” ittifakı, birinci oldu. Ancak, gelecek dört yıllığına hükümeti kurması henüz garanti değil.

MATEMATİK OLARAK MÜMKÜN, SİYASETEN ZOR

AFP’ye konuşan Singapur Üniversitesi’nde Irak uzmanı Fanar Haddad, “Matematik olarak, yasal olarak ve anayasal olarak, Sadr’sız bir koalisyon hükümeti oluşturmanın mümkün” olduğunu söylerken, siyasi olarak zor olduğunun altını çiziyor.

İran’ın ise Sadr’ın olmadığı bir hükümet kurma üzerinde hesap yapıyor. İran’ın bölgedeki generali Kasım Süleymani, hem siyasi hem de askeri işlere düzenli olarak müdahale ederken, bunu büyük bir gizlilik içinde yürütüyor.

GENERAL SÜLEYMANİ PARTİLERLE GÖRÜŞÜYOR

Bir çok yetkilinin AFP’ye verdiği bilgilere göre, Süleymani Pazartesi gününden beri, bir çok siyasi güçle görüşmeler yapıyor. Süleymani’nin Sadr ile yapılacak tüm ittifaklara veto koyduğu belirtiliyor.

Irak’ta yolsuzlukla mücadelenin “kahramanı” olarak kendisini sunan Sadr’ın, kısa bir süre önce, İran’ın bölgedeki “temel düşmanı” Suudi Arabistan’a ziyarette bulunması, Tahran’ı daha da endişelendirdi.

Pazartesi akşamı general Süleymani, muhafazakar Şii partileri, yeterli bir parlamener blok oluşturmak için küçük grupları bir araya toplamakla görevlendirdi. Bununla, Başbakanlık görevini elde edebilecek bir çoğunluk oluşturulmaya çalışılıyor.

İRAN, BARZANİ İLE İTTİFAKI DA YASAKLADI!

Süleymani’nin özellikle mevcut Başbakan Haydar El Ebadi, bir önceki Başbakan Nuri EL Maliki ve eski Haşdi Şabi milislerinin kurduğu Zafer İttifakı’nda liste başı Hadi el Ameri’yi bir araya getirdi. AFP’ye göre Süleymani ayrıca Şii Ammar El Hakim’in Hikma hareketi, Sünni Parlamento Başkan Yardımcısı Usame El Nuceyfi ve Mesut Barzani’nin Kürdistan Demokrat Partisi (KDP) ile de ittifak kurulmasını yasakladı.

Mesajı alan Maliki’nin büro sözcüsü Hişam El Rukabi, AFP’ye yaptığı açıklamada eski Başbakan’ın özellikle Zafer İttifakı, Sünni, Şii ve Kürt partilerle görüşme halinde olduğunu söyledi.

Bir çok güce elini uzatan Sadr ise Haşd El Şabi ve Maliki ile ittifak kurmayı şimdiden reddetti. Bu durum karşısında İran’ın da Haşdi Şabi ve Maliki’yi müzakere masasına getirmek için baskı uygulayacağı kaydediliyor.

SADR, “KRAL YAPICI” OLMAK İSTİYOR

Sadr Twitter üzerinde yayınladığı mesajda, olası bir konsensüs hükümeti için “bir tür ipotek karışımı” derken, daha çok teknokratlardan oluşan bir hükümet önerdi.

Sadr’a yakın kaynaklar, laik El Mada gazetesine yaptığı açıklamalarda, Şii liderin Başbakanlık görevini vazgeçilmez bir koşul olarak dayatmadığını, daha çok “Kral yapıcı” olmak istediğine dikkat çekti. Mevcut Başbakan Ebadi, ABD ve İran arasındaki zımni anlaşma ile bu göreve getirilirken, yeni hükümetin çerçevesini çizmenin daha zorlu olması bekleniyor. Zira Washington ile Tahran arasındaki ilişkiler, özellikle ABD’nin nükleer anlaşmadan çekilmesi ardından çok gergin durumda.