Yüzbinlerce Efrinli zor şartlarda direnişlerini sürdürüyor

Şehba bölgesine göç etmek zorunda kalan Efrînlilerin küçük bir bölümü çadır kente yerleşmeye başladı.

İşgalci Türk devleti ve ona bağlı çetelerin saldırıları sonrası Şehba Kantonu'na göç etmek zorunda kalan yüzbinlerce Efrînli, zor şartlar altında direnişlerini sürdürüyor.

Kendi topraklarında huzur içinde yaşayan ve Suriye iç savaşının başından beri yüzbinlerce mülteciye ev sahipliği yapan Efrînliler, Türk devletinin işgal saldırıları sonrası göç yollarına düştü.

Türk sömürgeciliğine boyun eğmedikleri ve tarihi bir direniş sergiledikleri için dünyanın gözleri önünde Türk ordusu, El Kaide, DAİŞ ve El Nusra çeteleri tarafından yüzlercesi katledilen, binlercesi yaralanan, evleri-yurtları talan edilen Efrînliler, Şehba'da yıkıntılar, avlular, cami-okul ve arabaların içinde zor şartlarda yaşıyor.

Şimdiye kadar Birleşmiş Milletler (BM) ve uluslararası yardım kuruluşlarının hiçbir destek vermediği Efrînli göçmenler, sadece Kürt halkı ve Kuzey Suriye halklarının desteğiyle ayakta kalıyor.

Şehba Kanton Yönetimi ile Efrîn Kantonu Yönetimi tarafından birkaç gün önce yapımına başlanan çadırkent de faaliyete girmeye başladı. Efrîn'den göç ederek Şehba bölgesine yerleşen çok sayıda aile kampa yerleşmeye başladı.

Ancak kamp ihtiyacı karşılamakta çok yetersiz. Binlerce Efrînli aile Şehba bölgesinde harabeler, okullar, camiler, arabaların içinde ve zeytinliklerde yaşıyor. Birçok evde de 3-4 aile bir arada yaşamak zorunda.

Türk işgalciliği sonrası yüzbinlerce Efrînli evlerini terk etmek zorunda kalmıştı. Şehba bölgesine 150 ile 200 bin Efrînli'nin yerleştiği tahmin ediliyor. Şehba Kantonu ile Efrîn Kantonu yönetimlerinin göçmen sayım işlemleri devam ediyor.