Uluslararası Halk Hareketleri: Efrîn’e saldırılar durdurulmalıdır

Türk devletinin Efrîn’e yönelik başlattığı saldırıya tepki gösteren Uluslararası Halk Hareketleri, “. Türk devletinin Efrîn’e yönelik saldırısı, yeni bir kanlı sürecin başlaması anlamına geliyor” dedi.

“Türkiye, Kürtlere yönelik savaşı durdur # Efrîn’i savun” başlıklı yazılı bir açıklama yapan Uluslararası Halk Hareketleri, Suriye’de 7 yıldır süren savaşın uluslararası bir savaş haline geldiğini, yüz binlerce öldürüldüğünü, milyonlarca insanın yerinden edildiğini belirtti.

R. Tayyip Erdoğan yönetimindeki Türk devletinin, El Kaide (Heyet Tahrir El Şam), DAİŞ ve diğer selefi gruplarla Efrîn’e saldırdığı vurgulanan açıklamada, “Bu da bölgeyi tekrar eden bir afete sürükleyecek, açlık insanlara dayatılacak, daha fazla çocuk ölecek, yerelde yaşayan insanlar yeniden yerlerinden edilerek, yeni bir uluslararası insani krize sebep olacak. Uluslararası hukukta bu harekat da ‘işgal harekatı’ olarak nitelendiriliyor” denildi.

2017 yılında DAİŞ’in sözde başkenti olan Reqa’nın Kürt ve Arap güçlerin de olduğu QSD ile uluslararası koalisyon tarafından özgürleştirilmesi, DAİŞ’in bitişinin de başlangıcı olduğu ifade edilen açıklamada şunlar dile geldi:

“Bu yeni durum Suriye’yi tamamen yerle bir eden savaşın bitirebilecek, bölge barışı için diyalog zemini yaratabilecekti. Türk devletinin Efrîn’e yönelik saldırısı, yeni bir kanlı sürecin başlaması anlamına geliyor.

Suriye’nin en güvenli, en istikrarlı bölgeleri şu anda Kürtler ve ittifakları olan halklar tarafından yönetilen bölgelerdir. Bunlardan birisi de Efrîn’dir. Efrîn, Suriye’de savaşın başladığı andan itibaren halkların sığındığı, savaşın olmadığı bir bölgeydi.

Ne Efrîn kantonu ne de Suriye’nin kuzeyindeki Kürt bölgeleri, Türkiye’yi saldırmak ile tehdit etmedi. Ama Türkiye son yıllarda sürekli tehdit etti ve köylere, yerleşim birimlerine saldırdı. Türkiye’nin şu andaki saldırısı uluslararası hukukta ‘egemen bir ülkeye saldırmak’, topraklarının işgal edilmesi olarak tabir ediliyor. Bu saldırı da Türk devletinin Kürtlere yönelik düzenlediği saldırının son örneklerinden biri.”

Açıklamada Uluslararası topluluğa çağrı bölümü de yer aldı. Çağrıda şunlar belirtildi.

-Efrîn, son 5 yıldır Suriye’nin en güvenli bölgelerinden birisi. Uluslararası kurumlar bölgede istikrarın sağlanması ve yapılacak her türlü saldırıya karşı savunması gerekiyor.

-Efrîn Türkiye için bir tehdit değil, Türkiye’den kimseye saldırmadı. Türk devleti Efrîn’e Kürt kazanımlarını hedeflemek için saldırıyor. Bu gerçeklik göz önünde bulundurulmalı.

-Efrîn’deki hava sahasından sorumlu olan Rusya Türkiye’nin saldırılarına seyirci kalmamalı, saldırıları engellemelidir.

-Türkiye’nin Efrîn, Rojava ve Kuzey Suriye’ye saldırıları sadece DAİŞ ile diğer selefist gruplara hizmet eder. Uluslararası koalisyon bu saldırılara karşı tedbir almalı ve engellemelidir.

-Türk devleti Suriye’de işgalci bir güçtür. Uluslararası topluluk bu duruma seyirci kalmamalı ve Türkiye’yi Suriye topraklarını terk etmeye zorlamalıdır.

Açıklamayı imzalayan örgütler:

 

MST- Topraksız köylüler hareketi-Brezilya

Sosyal ve İnsani Araştırma Enstitüsü- Arnavutluk

Politike Organizata- Arnavutluk

Avusturya Sosyal Forumu

Direnişler Konferansı-Avusturya

ASKAPENA- Bask Ülkesi

SORTU /BİLDU- Bask Ülkesi

Barselona en Comu-Katalunya

CUP-Birleşik Halk Partisi-Katalunya

Marea de Mare Sendikası- Katalunya

Renta Garantida /Socialisme 21-Katalunya

Marea Blanca- Katalunya

Barselona Liman Örgütü- Katalunya

Workers Front- Hırvatistan

Rusya Ödülü Ulusal Kültür vakfı- Çek Cumhuriyeti

Joventus d'esquerra Republicana-Katalunya

AMELİOR-Fransa

La France Insoumise

Gürcistan Ticari İşçiler Birliği

Die Linke

ATTAC- Macaristan

SİNN FEİN Republican Youth

ATTAC-İTALYA

Potero Populare -İtalya

MST-Roma

Su Forumu Hareketi-İtalya

Politik Danışman Merkezi-Makedonya

Solidarnost-Makedonya

Civil Alliance-Montenegro

Montenegro Nötral Hareketi

Kızıl Parti-Norveç

Kosmopolitik Büro- Bosna

Norvej Sosyal Forumu

RROMEUROPE Derneği-Fransa

Lokalni Cephesi-Sırbistan

Levica-Slovenya

PODEMOS- İspanya

Andaluz İşçiler Sendikası- İspanya

Bangladeş İşçi Partisi

Marea-İspanya

Rusya Komünist Partisi

Tunus İşçi Partisi

Zambiya Sosyalist Partisi