Türkiye yeni bir çete kuruyor

Türk devleti, Suriye'deki çete artıklarından yeni bir "ordu" kurmaya çalışıyor.

Türk devleti, Suriye’de işgal ettiği alanlarda yeni bir askeri güç oluşturuyor. Yeni çete yapılanmasının Türk devletinin denetimine geçen Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) kırıntılarından oluşturulmaya çalışıldığı belirtiliyor.  

Suudi Arabistan menşeili ve Londra merkezli Şerq El-Eswet gazetesi, Pazar günü sayısında "Türkiye, Kuzey Suriye'de ÖSO'dan yeni bir ordu kuruyor" başlıklı bir yazı yayımladı.

ÖSO kaynaklarına dayandırılan haberde, "Türkiye, Kuzey Suriye'de bir ordu kurmak için planlar yapıyor. Ehrar El Şam ve Ceyş El-İslam'dan (İslam Ordusu) kaynaklar bu bilgiyi doğruladı. 10 bin kişilik bir güç şu anda Türkiye tarafından eğitiliyor" denildi.

AKP'nin yarı resmi yayın organı Yeni Şafak gazetesi ise bugün yayımladığı bir haberde, "Yeni bir ÖSO kurulduğu"nu duyurdu. Haberde, "Fırat Kalkanı" isimli harekatla işgal edilen bölgelerde Türk ordusunun 29 Mart'tan beri kendisine bağlı çeteleri eğitime aldığı belirtildi. Haberde, "ÖSO mensuplarına yeni kurulan kamplarda TSK Özel Kuvvetlerine mensup personel tarafından daha örgütlü bir eğitim veriliyor" denildi.

Rakka operasyonu başlarken Türkiye, bu operasyonun Fırat Kalkanı çeteleri tarafından yapılması için ABD ile yoğun bir görüşme trafiği başlatmıştı. Ancak bu elindeki çetelerin Bab'da aldığı ağır yenilgiler ve çoğunun El Kaide menşeili gruplardan gelmelerinden dolayı kabul görmemişti.

Türk devletinin bu programla daha önce defalarca sattığı silahlı grupları, Kürtlere karşı kullanmayı ve Rakka sonrasına hazırladığı belirtiliyor. Türk devleti, daha önce de ABD ile birlikte "eğit-donat" isimli program kapsamında Türkiye'de eğittiği kişileri daha sonra El Nusra'ya teslim etmişti. Bunun üzerine ABD, "eğit-donat" programını askıya aldığını duyurmuştu.