Türk devleti, Nuri Dersimi’nin mezarını da yağmaladı

Türk devleti ve çeteleri, işgal ettikleri Efrîn’in Şera ilçesinde Kürt aydın Nuri Dersimi, eşi ve bölgenin önde gelen bir çok şahsiyetine ait mezarları yağmaladı, kemiklerini çıkardı.

Türk devleti, işgal ettiği alanlarda işlediği savaş suçlarına her geçen gün yenisini ekliyor. Hemen her gün sivilleri kaçırma, işkence ve kültürel yağma ile gündeme gelen Türk devleti ve çeteleri bu kez mezarları hedef aldı.

Şera ilçesindeki Henan kabristanında Dr. Nuri Dersimi, eşi ve bölgenin önde gelen bir çok kişisine ait kemikler mezarlarından çıkarıldı. Efrîn bölgesindeki eski yapılardan biri olan Henan Kabristanı’nda çok sayıda Kürt yurtseveri, kanaat önderi, din insanı ve tarihe mal olmuş çok sayıda kişinin mezarı bulunuyor.

Özellikle Dersim isyanı ile anılan Nuri Dersimi, Türk devletinin 1940’lı yıllardaki vahşetinden dolayı Halep’e sığınmıştı. 1973 yılında Efrîn’de hayatını kaybeden Dersimi’nin eşi de 1994 yılında vefat etti. Her ikisinin mezarı Henan Kabristanında bulunuyor.

3’Ü KADIN 5 KİŞİ KAÇIRILDI

Öte yandan Ankara’ya bağlı Sultan Murad Tugayları’nın iki gün önce Efrin’in El Mehmudiye El Zeydiye mahallesinde kendi evinden dedesinin evine giden Ayşe Abdulnasir (20) adlı genç kadını fidye için kaçırdığı bildirildi. ANHA’nın haberine göre Ayşe Abdulnasir, çetelerin ailesinden 5 milyon Suriye Lirası (SL) fidye almasının ardından serbest bırakıldı.

Aynı mahallede iki ay önce de Ayşe Laqif adlı bir kadın ile Yusif El Hedidi adlı kent sakininin kızı kaçırılmıştı. Her iki kadından halen de haber alınamıyor.

İşgalci Türk ordusu ve çeteleri, Cuma günü Qerekol köyünde birçok evi yıktı ve halka ait eşyaları da gasp etti.

Ayrıca ANF’nin kent içerisindeki kaynaklardan aldığı bilgilere göre Türk devletine bağlı El Şam Cephesi çete grubu, Rêzan Edilo ve Ehmet Şêx Birîm isimli iki sivili kaçırdı. Eşrefiye mahallesinde alıkonulan sivillerin akıbeti öğrenilemedi.

İşgalciler hemen her işgal altındaki Efrîn bölgesinde sivilleri kaçırıyor, işkence ediyor ya da mallarını gasp ediyor. 20 Ocak’ta başlayan işgal saldırılarından bu yana binlerce Efrînli aynı akıbeti yaşadı. Katliam, infaz, işkence, gasp, yağmalama, taciz ve tecavüz, Türk devletinin bölgede sistematik olarak işlediği savaş suçları olarak öne çıkıyor.