‘Türk devleti Efrîn zeytinlerini çalıyor!’

Efrîn Kantonu Tarım Konseyi Başkan Yardımcısı Saleh İbo, Türk devletinin, halkın tarlalarına ve zeytinliklerine el koyduğunu, böylece hem para hem de demografi değişikliğini hedeflediğini söyledi.

Efrîn Kantonu Tarım Konseyi Başkan Yardımcısı Saleh İbo, Türk devletinin Efrîn zeytinini sömürme planını ANF'ye değerlendirdi...

İbo, bu yıl elde edilecek yaklaşık 210 bin ton zeytinden yaklaşık 2600 milyon teneke zeytinyağı üretileceğine dikkat çekerek, “Türk devleti Efrîn zeytinlerinden yaklaşık 80 milyon dolar kazanacak” dedi.

‘EFRÎN’DEN ÇIKARILANLARIN ZEYTİNLİKLERİNE EL KONULDU'

İşgalci Türk devleti ve çetelerinin, zorla, bombardımanlarla Efrîn’den çıkardığı halkın tarlalarına ve zeytinliklerine el koyduğuna vurgu yapan İbo, "Yine işgal ardından geçen 6 ay boyunca Türk devletinin uyguladığı vahşet nedeniyle Efrîn’den kaçmak zorunda kalan halkın tarlalarına ve zeytinliklerine de el koyuyor. Yani diyebiliriz ki Efrîn’deki zeytinlerin yüzde 80’ini çeteleri ve kurduğu meclis aracılığıyla bedavadan Türkiye’ye götürüyor. Yine bir de Efrîn’de kalan insanların sahip olduğu her bir zeytin ağacı başına vergi olarak 2 bin Suriye lirası alıyorlar” diye konuştu.

‘80 MİLYON DOLAR KAZANACAKLAR’

İbo, Türk devletinin Efrîn zeytinlerini Türkiye’ye kaçırma planına ilişkin şunları söyledi: “Şimdi de Tarım Konseyi olarak elimize geçen bilgilere göre Türk devleti zeytin mevsiminde yine meşru olmayan bir biçimde Efrîn zeytinini Türkiye’ye kaçırmak istiyor. Tabii ki bazı Avrupa şirketleri, çeteleri ve kurduğu sözde yerel meclis yardımıyla. Böylelikle kaçırdığı zeytinden yaklaşık 80 milyon dolar kazanacak.

Biz geçtiğimiz yıllarda Tarım Konseyi olarak Efrîn’de araştırma yapmıştık. Buna göre Efrîn’de 18 milyondan daha fazla zeytin ağacı var. Bunun 14 milyonu ürün veriyor. Bu yıl da yağmur fazlaydı. Bu nedenle bol zeytin elde edilecek bir yıl. Tarım Konseyi olarak hesaplarımıza göre 210 ton yeşil zeytin elde edilecek. Bunun yüzde 20’si zeytin yağı oluyor. Yani yaklaşık 2600 milyon teneke zeytin yağı elde edilecek."

‘DOĞAYI KATLEDİYORLAR’

Efrîn içinde talan ve hırsızlığın üst düzeye çıkarıldığını ve onlarca zeytin fabrikasının da talandan nasibini aldığını belirten İbo, şöyle devam etti:

“Efrîn’de zeytin fabrikalarının sayısı 218 civarındaydı. Fakat ulaştığımız bilgilere göre işgalle birlikte onlarca zeytin fabrikası talan edildi, makineleri çalınarak Efrîn çıkarıldı.

Çetelerin çaldığı makineler Ezaz’daki ve İdlib’deki kapı yoluyla Türkiye’ye geçirildi. Şimdi de Cindirese’nin Hamam köyünde bir kapı yapıyorlar. Görüntüleri de dağıldı ve gerçekten en acı görüntülerdi. Bu kapı içinde zeytin ağaçları kesiliyordu. Yani sadece bu görüntüler bile Efrîn doğasının bilinçli olarak katledildiği mesajını veriyordu."

‘TÜRK DEVLETİ EFRÎN BUĞDAYINI DA ÇALMIŞTI’

İbo, Türk devletinin Efrîn işgal harekâtı ve işgali boyunca yarattığı ekonomik tahribata ve hırsızlığa ilişkin de şöyle konuştu:

“Kuzey Suriye’deki en güzel kanton Efrîn'di ve bu şekilde tanınıyordu. Yine doğası, kültürü ve ekonomisiyle zengin bir kantondu. Bundan dolayı İşgalci Türk devleti Efrîn'i oldukça bilinçli olarak hedef aldı. Biz Tarım Konseyi olarak Türk devletinin işgal harekâtının başladığı 20 Ocak’tan 1. aşamanın sonuna kadar takip ettik. Efrîn'de ekonominin sağlandığı kaynakların yüzde 80’inin vurulduğunu tespit ettik. Özellikle tarım konusunda bu böyle oldu.

İşgalci Türk devleti özellikle Nisan ayında Efrîn'deki ormanlık alanları hedef aldı. Bir orman, ağaç yakıldı ve içlerinde zeytin ağaçları da vardı. İşgalciler ilk olarak dünyanın gözü önünde 20 ton ürün elde edilen Efrîn buğdayını çaldı ve Türkiye’ye götürdü. Sadece çok az bir kesimden satın aldı. Mesela biz Tarım Konseyi olarak araştırdık, Türk devleti Efrîn'deki tarım ürünlerini oradakilerden piyasadaki makul fiyatının yüzde 25’ine aldı. Bu şekilde olunca çiftçinin, üreticinin geçimini sağlaması mümkün değil. Ama buğdayın çoğuna meşru olmayan bir biçimde el koydu.”

‘ULUSLARARASI KURUMLAR VE KAMUOYUNDAN SES YOK’

Türk devletinin, halkı da ekonomik olarak çökertip göçertmeyi hedeflediğini söyleyen Tarım Konseyi Başkan Yardımcısı Saleh İbo, şunları da ifade etti:

“Efrîn halkının yüzde 80’i geçimini zeytin ve zeytinyağı üretimiyle sağlıyordu. Türk devleti zaten Efrînlilerin büyük bölümünü işgaliyle göç etmek zorunda bıraktı. Şimdi de Efrîn'de kalan Efrînlileri vahşi uygulamalarının yanı sıra ekonomilerini yok ederek Efrîn'den göçertmek istiyor ve demografi değişimini tamamlamak istiyor.

Bu nedenle biz Efrîn Tarım Konseyi olarak birkaç ay önce genel bir rapor hazırlayarak uluslararası kuruluşlara, BM, Kızıl Haç; hepsine gönderdik. Fakat şu ana kadar da bu kurumlar ve uluslararası kamuoyundan Efrîn ve Kuzey Suriye doğasının Türk devleti tarafından katledilmesine karşı herhangi bir tepki, ses çıkmadı. Önümüzdeki süreçte bu kurumlardan bir tepkinin gelişeceğine inanıyoruz. Eğer durum böyle devam ederse Efrîn'de Kürt kalmayacak, demografi tümden değişecek ve Efrîn doğası yüzde 100 talan edilecek.”

ZEYTİN AĞAÇLARINI TÜRKİYE'YE GÖTÜRÜYOR

İşgal harekâtı ve 18 Mart’ta işgalcilerin Efrîn şehir merkezine girişinden bu yana Efrîn’de yüzlerce hektar tarım arazisi ve orman yakıldı. İşgal öncesi yıllarda sınır hattını hukuksuz bir biçimde ihlal eden Türk devleti, 4500 zeytin ağacını keserken, 18 Mart 2018’den bu yana da 1500 civarında zeytin ağacını keserek Türkiye’ye götürdü.