Tarihi kent Til Rifat’ta Kürtler baskı altında

Efrîn’e yönelik Türk işgali nedeniyle Şehba bölgesinde yer alan tarihi Til Rifat kentinde göç eden Kürtler bu kez Şam rejiminin baskısı altında.

Faşist saldırıların hedefi olan Efrîn’den göç etmek zorunda kalan bir kısım sivil, Til Rifat ilçesine sığındı. Bu bölgede hem Kürt güçleri hem de rejim güçleri bulunuyor. Rejimin olduğu alanlarda, savaş mağduru Kürtler bu kez yeni baskılarla karşılaşıyor.

Alınan bilgilere göre rejim güçleri özellikle gençlere baskı yaparak zorla askere almak istiyor. Reddedenler gözaltına alınıyor. Efrîn kent merkezinde de aynı yönteme Türk güçleri ve çeteler başvuruyor. Kentte kalan veya geri dönmek isteyen gençlere iki insanlık dışı seçenek dayatılıyor: ya ÖSO’ya katıl ya da cezaevi.

TARİHİ KENT TİL RIFAT

Tıl Rifat, Suriye savaşında sürekli saldırıların hedefi oldu. Bu kentin tarih boyunca önemli bir yeri var. Simeon dağı bölgesinde yer alıyor. Kuzeyinde Ezzaz, doğusunda Mari, güneyinde Kefer Naya, güney batısındaki Dêr Cemal ve Aqiba, batısında İbbin yer alıyor. Türkiye ile olan sınıra 20 kilometre mesafede yer alıyor.

Til Rıfat, Demir Çağı’ndan bu yana yerleşik bir yapıya sahip. Asurlar döneminde antik Arpad kenti buraya kuruluydu. Suriye savaşıyla birlikte yeniden saldırıların hedefi oldu. Kasım 2013’te DAİŞ çeteleri, burayı işgal ederek Türkiye ile bağlantı halinde oldu. Ocak 2014’te yine Türkiye destekli çeteler buraya geri geldi. Bunlar başta El Fetih tugayının çoğunlukta olduğu İslami Cephe’nin elamanlarıydı. Ocak 2016’da kent YPG ve Ceyş El Suwar güçleri tarafından çetelerden temizlendi. Rejim güçleri ise Halep’in kuzeyinden gelerek Til Rifat’a bir kaç kilometre yaklaştı.

KÜRTLERİN KURTARDIĞI KENT TÜRK SALDIRILARININ HEDEFİ OLDU

Kentin Kürt güçlerinin eline geçmesi ile birlikte Türk devleti ve ortaklık yaptığı çeteler yeniden saldırıya geçti. Til Rıfat’a ilişkin haberlere kısaca bir bakıldığında, bu saldırıların sistematik bir şekilde devam ettiği görülüyor. Efrîn’e yönelik işgal saldırılarından önce 29 Ağustos 2017’de Türk ordusu tarafından bombalandı. Bombalar Rus askerlerinin de noktalarına yakın yerlere düştü. 3 Temmuz gecesi aralarında Til Rifat köylerinin de olduğu Şehba ve Efrin arasındaki bölgeler bombalandı, 3 sivil katledildi, 8’i yaralandı. Daha eskiye gidildiğinde, 27 Nisan 2016’da bu kez Suriye Ulusal Konseyi (SUK) çetelerinin bölgeye saldırdığı görülüyor.