Seçimler öncesi son mesajlar

Yerel Meclis üyelerinin seçileceği Kuzey Suriye Federasyonu'nda seçim yasaklarının başlamasına saatler kala iki listenin temsilcileri, son mesajlarını verdi.

Yerel Meclis üyeliği için başvuruda bulunan 6 bin 780 adayın oylanacağı seçimlerin ikinci aşamasında propaganda yasağının başlamasına saatler kala Demokratik Ulus Dayanışması ve Suriye Kürt Ulusal Koalisyonu listeleri son mesajlarını ANF aracılığıyla verdi.

Komün eşbaşkanları seçimiyle başlayan seçim maratonuna Yerel Meclis seçimleriyle devam edilen Kuzey Suriye Federasyonu'nda seçim yasakları başlıyor. Üç aşamalı seçim takviminin ikinci aşaması kapsamında Kuzey Suriye halkı, 1 Aralık'ta sandık başına gidip Cizîr, Fırat ve Efrîn bölgelerinde Yerel Meclis üyelerini seçecek. Seçimlerin birinci aşaması olan Komün eşbaşkanlığı seçimleri 22 Eylül’de düzenlenmişti. 1 Aralık seçimleriyle devam edecek olan takvim, Ocak 2018'de yapılması planlanan Kuzey Suriye Halk Kongresi (Kongra Gel) seçimiyle sonlanacak. Bir çok bağımsız adayın yanı sıra seçimlerde yarışacak partiler Demokratik Ulus Dayanışması ve Suriye Kürt Ulusal Koalisyonu listeleri etrafında toplanmış. Demokratik Ulus Dayanışması listesi Kürt, Arap ve Suryaniler gibi farklı kesimleri kapsayan 18 partiden oluşuyor. Suriye Kürt Ulusal Koalisyonu listesi ise 4 partiyi kapsıyor. Yerel Meclis seçimlerinde her iki listenin yanı sıra bağımsız adaylar da yarışıyor.

Sandıkların kurulmasına sayılı saatler kala Demokratik Ulus Dayanışması Listesi Sözcüsü Talat Yunis ile Suriye Kürt Ulusal Koalisyonu Başkanlık Üyesi ve Suriye Kürtleri Demokrat Partisi (El-Partî) Sekreteri Nesredin İbrahim, ajansımıza konuştu.

İLK DEMOKRATİK SEÇİMLER

1 Aralık seçimlerinin Kuzey Suriye ve Rojava halkaları için atılmış tarihi bir adım olduğuna dikkat çeken Demokratik Ulus Dayanışması Listesi Sözcüsü Talat Yunis, "Demokratik Federal Sistemin inşası açısından zafer günlerini yaşıyoruz. Seçim sistemimizin ikinci aşamasını da hayata geçireceğiz. Halkın yıllardır verdiği büyük emek ve gösterdiği fedakarlık yine binlerce kahramanın sergilediği mücadele, bugün sistem ve yönetim inşası düzeyine ulaştı. Ortadoğu ve Suriye halkları tarihinde ilk defa demokratik ve özgür iradeye dayalı bir biçimde halk kendi sistemini seçiyor. Tüm seçmenleri bu gerçekliğin farkında olarak ve buna göre bir sorumlulukla seçimlere yaklaşmaya çağırıyoruz. Demokratik hakları için halkın mücadele tarihi karşısındaki sorumlulukla sandıkların başına gitmeli. Özgür iradesiyle oyunu kullanmalı" dedi. 

KRİZE ÇÖZÜM MODELİ

Seçimlerde, kendi iradelerine dayalı bir sistemin oluşturulduğunu kaydeden Yunis, şöyle devam etti: "Aynı zamanda Suriye krizinin çözüm için bir model gelişecek. Bugün bizler tüm dünyaya Kuzey Suriye halkının özgür iradesine dayanarak bir sistem kurduğunu gösteriyoruz. Tüm Ortadoğu ve Suriye krizlerine çözüm getirecek bir sistem. Toplumu iradesizleştiren egemenlikçi sisteme karşı özgür bir biçimde öz yönetimini seçme düzeyine ulaşıldı. Sandıklara kitlesel olarak gitmemiz barış, demokrasi ve halkların kardeşliğine düşmanlık yapan işgalci sistemlerin saldırılarına, halkların iradesine karşı geliştirilen tüm kirli siyasetlere karşı en büyük yanıt olacaktır. Rojava ve Kuzey Suriye'de geliştirilen halkların kardeşliği ve bunun için verilen mücadele başaracaktır. Yine özellikle Efrîn bölgesine saldırmak isteyen, korku yaratarak bölgede karışıklık çıkarmaya çalışan Türk devletine de böylece en güçlü cevap verilmiş olcaktır."

SANDIKLARA GİTME ÇAĞRISI

Kuzey Suriye halkını 1 Aralık gününü özgürlük şenliği gibi karşılamaya ve bu ruhla sandıklara giderek yönetimlerini seçmeye çağıran Talat Yunis, "Son olarak Demokratik Ulus Dayanışması Listesi olarak seçimlerde başarıyla çıkmamız durumunda listemizden gösterilen tüm adayların seçim programımızı hayata geçirerek halka hizmet edeceği sözünü veriyoruz" dedi.

Demokratik Ulus Dayanışması Listesi şu partileri kapsıyor: Suriye Demokratik Yenilikçi Partisi, Arap Ulusal Konseyi, Kürdistan Demokratik Partisi, Kürdistan Yeşiller Partisi, Kürdistan Liberal Partisi, Suriye Birlik Partisi, Suryani Birliği, Suriye Kürt Sol Partisi, Kürdistan Demokratik Değişim Partisi, Kürdistan Yenileme Partisi, Suriye Kürtleri Demokratik Partisi, Kürdistan Demokratik Barış Partisi, Asuri Demokratik Partisi, Kürdistan Ulusal Birlik Partisi, Suriye Özgürlükçü Ulusal Birlik Partisi, Demokratik Muhafazakarlar Partisi, Kürdistan Güneşi Partisi ve Kürdistan Kardeşlik Partisi.

PROGRAMIN TEMİNATI ADAYLAR

Suriye Kürt Ulusal Koalisyonu Başkanlık Üyesi ve Suriye Kürtleri Demokrat Partisi (El-Partî) Sekreteri Nesredin İbrahim ise seçimleri ikinci aşaması için son hazırlıklarını yaptıklarını ifade ederek, şunları söyledi: "Seçimlerin ikinci aşamasında belde, ilçe ve konton yönetimleri seçilecek. Bizler Suriye Kürt Ulusal Koalisyonu olarak kendi adımıza bir listeyle bu seçimlere katılıyoruz. Seçim programımız 15 maddeden oluşuyor. Genel olarak Kuzey Suriye ve Rojava'daki Kürt, Arap, Asuri, Süryani, Türkmen ve bütün etnik ve dini topluluklar arasında eşitlik oluşturmak bizim hedefimiz. Savunma güçlerimiz olan Demokratik Suriye Güçleri (QSD) Halk Savunma Birlikleri (YPG) ve Kadın Savunma Birlikleri'ne (YPJ) gerekli tüm desteği sunacağız. Adaylarımız programımızın teminatı olacak."

YURTTAŞLIK HAKLARINI KULLANSINLAR

Seçilmeleri durumunda Kuzey Suriye'de kurulan sisteme kendi adaylarıyla hizmet edeceklerini dile getiren İbrahim, yapacakları şöyle sıraladı: "Seçimlerde başarıyla çıkarsak eğitim, sağlık, belediye hizmetleri, yol yapımı, tarım hizmetleri ve halkın ihtiyaç duyduğu yardımları sağlamak için tüm imkanlarımızla halka hizmet edeceğiz. Bu açıdan halkımızdan da beklentimiz büyüktür. Seçilmemiz durumunda son yıllarda Rojava ve Kuzey Suriye'de kurulan sisteme kendi kadrolarımız, adaylarımızla hizmet etmek istiyoruz. Suriye Kürt Ulusal Koalisyonu Listesi olarak diğer listelerle beraber her şeyden önce demokrasi kültürünü Rojava ve Kuzey Suriye'de geliştirmek istiyoruz. Her yurttaşın en doğal hakkını kullanmasını istiyoruz. Bu seçimlerle halk, seçeceği adaylara üstlenecekleri görevleri başaracakları ehliyeti verecek."

Kürt Ulusal Koalisyonu'nda yer alan partiler: Suriye Kürt Demokrat Partisi( El- Partî), Suriye Kürt Demokratik Sol Partisi, Suriye Kürtlerinin Demokratik İttifakı ve Suriye Kürt Demokratik Birlik Partisi.