Savaşçılar Rakka’ya yaklaştı, 2 köy daha temizlendi

Demokratik Suriye Güçleri-QSD savaşçıları Rakka’nın kuzeyinde 2 köyü daha özgürleştirdi.

Dün öğleden sonra Rakka’nın kuzeydoğu istikametinde bulunan Hemrat Köyü’nde QSD savaşçıları ve DAIŞ çeteleri arasında çatışma çıktı. Gün boyu süren çatışmalarda Rakka’nın 5 km kuzeydoğusundaki Hemrat Köyü çetelerden temizlendi.

Çatışmalarda 15 çete öldürüldü ve yüksek bir yere havan yerleştirmeye çalışan bir grup çete de araçlarıyla birlikte imha edildi. 5 çete cesedi savaşçıların eline geçti.

Hemrat Köyü’nden sonra QSD savaşçıları Medar Köyü’ne yöneldi. Gece geç saatlere kadar süren çatışmaların ardından Medar Köyü de çetelerden temizlendi.

BİR HAFTALIK BİLANÇO

11 Nisan’da başlayan Fırat’ın Gazabı Hamlesi 4’nci aşaması, 23 Nisan’da kısa süreliğine durdurulmuş ve 9 Mayıs’ta tekrar başlatılmıştı. Son bir hafta içinde QSD savaşçılarının Rakka’ya ilerleyişinde önemli gelişmeler yaşandı ve savaşçılar Rakka’nın kapısına dayandı.

Geçtiğimiz günlerde Rakka’nın kuzeydoğusunda pamuk fabrikası QSD savaşçılarının eline geçti ve savaşçılar ile Rakka kenti arasındaki mesafe 3 km’ye düştü. Rakka ile Hemrat Köyü arası mesafe 5.8 km, Xirbet Xan Köyü arası 8 km, Rafia Mezrası arası 12 km, Endelüs Köyü arası 18 km, Tebqa’nın doğusundaki Safsafah Köyü 29 km ve Kerame’ye bağlı Cirka Köyü arası ise 15 km.

Savaşçılar Rakka’ya yaklaştıkça çetelerin savunma tedbirleri değişiyor ve artıyor. Son 10 günde özgürleştirilen köylerde çetelerin köyler özgürleştirilmeden önce mayın döşediği görülüyor. Son 10 günde özgürleştirilen köylerde savaşçıların yürüttüğü temizlik çalışmasında 300 mayın etkisiz hale getirildi. Ancak hala köy ve mezralarda çetelerin döşediği yüzlerce mayının bulunduğu belirtiliyor. Diğer taraftan savaşçılar Rakka’ya yaklaştıkça DAIŞ çetelerinin savunma tedbirlerini arttırdığı, köylerin etrafında da büyük toprak mevziler ile çok sayıda kapısı olan kanal ve tünel yaptıkları görülüyor.