Salih Müslim İsveç parlamentosu'nda konuştu

PYD Eski Eşbaşkanı Salih Müslim, siyasi partilerin daveti üzerine İsveç parlamentosunda düzenlenen bir seminere katıldı ve Efrin'e yönelik işgal saldırılarını anlattı.

Hükümet ortağı Sosyal Demokrat İşçi Partisi ve Çevre Partisi Yeşiller'in daveti üzerine İsveç Parlamentosunda düzenlenen bir seminere konuşmacı olarak katılan PYD eski Eş Başkanı Salih Müslim, Türk ordusunun DAİŞ çeteleriyle birlikte savaştığını ve Türkiye'nin planının Efrîn'i teröristlerin başkenti haline getirmek olduğunu söyledi.

Seminerin açılış konuşmasını yapan Çevre Partisi Yeşiller Milletvekili ve Parlamento Dış İlişkiler Komitesi üyesi Valter Mutt, Türk ordusu ve ÖSO çetelerinin Efrîn'e yönelik işgalini kınadıktan sonra işgale karşı direnen Efrîn halkı ve YPG/YPJ güçleriyle dayanışma içinde olduğunu söyledi.

'Kürtlerin dağlardan başka dostu yoktur' deyişinin doğru olmadığını söyleyen Mutt, ”Kürtlerin burada ve dünyanın pek çok yerinde onları destekleyen dostları var” dedi.

Sosyal Demokrat İşçi Partisi Milletvekili ve Parlamento Dış İlişkiler Komisyonu üyesi Anders Österberg, partisinin parlamento Dış İlişkiler Komisyonu üyelerinin ortak bir çağrı kaleme alarak Türkiye'nin Efrîn'e yönelik bombalama ve saldırılarını durdurmasını talep ettiklerini hatırlattı.

TÜRKİYE ROJAVA'DAKİ SİSTEMDEN KORKUYOR

TEV-DEM Dış İlişkiler yetkilisi ve PYD Eski Eşbaşkanı Salih Müslim, herkesin Newrozu’nu kutlayarak başladığı konuşmasında Türk devletinin Efrîn'de gerçekleştirdiği işgal ve katliamlardan dolayı bu yılki Newrozu biraz burak kutladıklarını söyledi.

Rojava'da değişik halkların kardeşce bir arada yaşadıkları demokratik kantonların kurulmasının Türk devletini rahatsız ettiğini söyleyen Müslim, ”Türkiye kendi Kürt vatandaşlarına aynı hakları tanımak istemediği için Rojava'daki sistemden korkuyor ve ortadan kaldırmak istiyor” dedi.

TÜRKİYE 3 BİN DAİŞ'CİYLE BİRLİKTE EFRÎN'E GİRDİ

Suriye'de DAİŞ gibi çeteleri destekleyerek Kürtlere saldıran Türk rejiminin artık doğrudan savaşa girdiğini ve Efrîn'i işgal ettiğini belirterek Kürtlerin izleyeceği stratejiyi şöyle özetledi.

”Biz tabii ki kendimizi koruyacağız. Bize göre Efrîn daha kaybedilmedi. Efrîn'in içinde ve çevresinde işgalcilere karşı çatışanlar var. Biz demokratik ve değişik etnik kökenden insanların bir arada yaşadığı bir toplum düzeni istiyoruz. Ama Türkiye buna karşı. Türkiye bundan dolayı Rakka ve Kobanê'den kaçmış 3 bin civarında DAİŞ teröristi ile beraber Efrîn'e girdi.”

TÜRKİYE İDLİB'DEKİ İSLAMCI MİLİTANLARI EFRÎN'E YERLEŞTİRMEK İSTİYOR

Türkiye'nin amacının Efrîn'de etnik temizlik yapmak ve Kürtleri topraklarından sürmek olduğunu belirten Müslim, ”Şu anda Kürtlerin Efrîn'den çıkmalarını istiyorlar. Ben bir etnik temizlik yapılmasından korkuyorum. Şu anda onbinlerce İslamcı militan İdlib'de yaşıyor. Türkiye'nin amacı bunları aileleriyle beraber Efrîn'e yerleştirmektir. Umarız dünya buna izin vermez. Şunu unutmamamız gerekir. DAİŞ Suriye'de güçten düşmüş olabilir ama Türkiye'de uyuyan çok sayıda hücresi var” dedi.

BATILILAR ERDOĞAN'IN BARBARLIĞINA GÖZ YUMUYOR

Müslim, Batılı ülkeleri Erdoğan'ın barbarlığına göz yummakla suçladıktan sonra Batılıların sessizliğin nedenini ”Avrupa ülkeleri Türkiye'de bulunan Suriyeli Arapların Avrupa'ya gelmelerini istemiyor. Erdoğan da sığınmacı kartını onlara karşı iyi kullanıyor. Eğer siz bizi eleştirirseniz, bize silah satmazsanız biz de milyonlarca sığınmacıyı Avrupa'ya göndeririz diyerek şantaj yapıyor” diyerek özetledi.

Türk devletinin saldırıları sırasında dış dünyanın sesiz kalmaları eleştiren Müslim, ”Altına imza attıkları uluslararası anlaşmalara uymaları gerekirdi. Örneğin Birleşmiş Milletler 1 ay tüm Suriye'de ateşkes uygulanması kararı aldı. İsveç bu konuda inisiyatif aldı. Ama Efrîn sanki Suriye'de değilmiş gibi davrandılar. Ben bunun için İsveç ve İsveç Dışişleri Bakanını eleştiriyorum. Kendi yaptıkları öneriye sahip çıkmadılar. Şu ana kadar da hala Erdoğan'ı kınamadılar” diyerek İsveç'in uyguladığı politikaya tepki gösterdi.

Soçi, Astana ve Cenevre'de Suriye için yapılan toplantılara Kürt güçlerine yer verilmediğini de hatırlatan Müslim, ”Suriye'nin bir bölümünü kontrol etmemize rağmen Türkiye ile ilişkileri bozulmasın diye bizim orada olmamızı istemiyorlar” dedi.

İsveç Parlamentosu'nda düzenlenen seminerde konuşmacıların oturdukları kürsünün arkasına büyük, üstünde de küçük Rojava ve İsveç bayrakları yer aldı.

JABAR AMİR: ”MÜSLÜM HÜKÜMET PARTİLERİNİN DAVETLİSİ”

Seminerin pratik örgülenmesini üstlenen Çevre Partisi Yeşiller Milletvekili Jabar Amin, parlamentoda gerçekleşen seminer hakkında şu değerlendirmede bulundu:

”Bugün İsveç parlamentosunda çok önemli ve tarihi bir seminer gerçekleşti. Müslim hükümet partilerinin Sosyal Demokratlar ve Yeşiller'in daveti üzerine İsveç'e gelerek bu seminere katıldı. Bu çok olumlu. Bu seminer parlamento binasında parlamenterler, sivil toplum örgütleri, ulusal ve uluslararası medyanın katılımıyla yapıldı. Müslim, çok yalın bir dille Efrîn'de olanları ve uluslararası toplumun Türkiye'nin saldırılarını durdurmak için neler yapması gerektiğini anlattı.”

MEDYADAN YOĞUN İLGİ

Seminerin bitiminden sonra Müslim, parlamentoda İsveç, Kürt ve uluslararası medyanın katıldığı bir basın toplanısı düzenledi.

İsveç Haber Ajansı TT, İsveç Devlet Televizyonu, İsveç Devlet Radyosu, 820 bin tirajlı Aftobladet gazetesinin yanı sıra AFP ve Le Monde, Müslim ile söyleşiler yaptı.

Müslim basın toplantısında ve medyaya yaptığı açıklamalarda Efrîn'in bombalamalarla tamamen yıkılmasını ve sivil halka karşı soykırımı engellemek için taktik olarak geri çekildiklerini söyledikten sonra işgalcilerin vahşetini şu cümlelerle dile getirdi:

”Her şeyi talan ettiler. Siviller yakalanıp kaçırıldı. Onlara ne yapacaklarını bilemiyoruz. Bir felaket yaşanıyor ama mücadele devam ediyor. Başka seçimimiz yok. Uzun bir savaş olacak.”

Türk devletinin 3 bin civarında DAİŞ'cıyla birlikte Efrîn'i işgal ettiğini söyleyen Müslim, ”Elimizde bunu kanıtlayan bilgi ve belgeler var. Daha önce DAİŞ safında savaşanlar şimdi Türk devleti ile birlikte” dedi.

Müslim, parlamentodan çıktıktan sonra Sergel Meydanı'nda Efrîn'le dayanışma amacıyla açlık grevi yapan Kürdistanlıları ziyaret etti.

Stockholm Belediye Başkan Yardımcısı Ann-Margarethe Livh tarafından belediye sarayına davet edilen Müslim, akşam saatlerinde de belediye yöneticileriyle bir toplantı gerçekleştirdi.