Rusya’nın Suriye’nin inşası teklifine temkinli yaklaşılıyor

Rusya, mültecilerin geri dönmesinin müzakere ettikleri Suriye’ye yönelik BM yaptırımlarının kaldırılmasını ve yeniden inşaya yardım edilmesini isterken, diğer ülkeler bu teklife temkinli yaklaşıyor. 

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nde (BMGK) yapılan toplantıda konuşan Rusya’nın BM Temsilcisi Dimitri Polyanski, 350 bin kişinin yaşamını yitirdiği Suriye’de ekonomik yeniden inşanın zamanının geldiğini savundu.

Suriye’de ciddi anlamda inşa malzemesi, ağır ekipmanlar ve yakıt sorunu olduğunu söyleyen Polyanski, ülkenin ekonomik yeniden inşası için bunların gerekli olduğunu kaydetti. Uluslararası toplumun ve partnerlerin Suriye’nin inşasına yardımcı olmasını isteyen Rus Büyükelçi’ye diğer büyük ülkelerden destek çıkmadı.

DELATTRE: ÖNCELİKLİ OLARAK SİYASAL GEÇİŞ GEREKİYOR

Konuya ilişkin konuşan Fransa’nın BM nezdindeki temsilcisi François Delattre, yeniden inşaya yardım için öncelikli konunun siyasi geçişin sağlanması olduğunu söyledi. Delattre, siyasal geçişin bir anayasal süreç ve ‘adil seçimlerden’ geçtiğini kaydetti.

Avrupa Birliği’nin (AB) de bu şartlarda mali yardım yapmayacağını vurgulayan Fransız Büyükelçi, Suriye rejiminin Deraa gibi bölgelerde kazandığı askeri başarıların ‘Pirus zaferi’ olduğunu ve barışı getirmediği uyarısında bulundu.

Rusya lideri Vladimir Putin ile ABD Başkanı Donald Trump arasında Helsinki’de yapılan görüşmede de Suriyeli mültecilerin dönüşü ve ülkenin yeniden inşası konusunda destek istenmişti.