Rusya'daki Kürt kurumlar: DAİŞ yenilince Türkiye saldırıya geçti!

Rusya'daki Kürt kurumlar: Rusya’da faaliyet yürüten Kürt kurumlar ortak bir bildiri yayımlayarak Efrîn'e işgalci saldırıları kınadı ve çağrılarda bulundu.

Uluslararası Kürt Toplumsal Kurumlar Birliği, Türk devletinin Efrîn kantonuna dönük başlattığı işgal girişimini yazı bir açıklamayla kınadı. Uluslararası güçlere çağrıda bulunulan açıklamada, Rusya’nın bu saldırı karşısında sessiz kalması eleştirildi.

'DAİŞ VE TERÖR GRUPLARI YENİLİNCE...'

Açıklama şöyle:

"19 Ocak’ta akşam saatlerinde Türkiye ordusu ve ona bağlı farklı radikal İslami terör grupları kuzey-batı Suriye’de bulunan Kürt kantonu Efrîn'e karadan işgal harekatı başlattı. YPG ve YPJ savaşçılarının büyük bir direnişle karşılık verdiği saldırı sonuç almadan kırıldı. Ertesi gün Türk devleti çok sayıda savaş uçağıyla Efrîn kantonuna havadan saldırı düzenledi. Saldırı sonucunda sivil insanlar yaşamını yitirirken aralarında çocuk ve kadınların da olduğu çok sayıda insan yaralandı.

Türkiye’nin desteklediği DAİŞ ve diğer terör grupları Rojava’da YPG, YPJ ve QSD güçleri tarafından yenilgiye uğrayınca Türkiye başta Efrîn olmak üzere Rojava kantonlarına yönelik saldırılarını artırdı. Ankara, DAİŞ’in yenilgisiyle Suriye savaşının sona doğru gittiğini ve yeni Suriye’de Türkiye’nin etkisinin minimize olacağını görünce, daha aktif ve açıktan savaşa başladı. Bu savaşın amacı, bölgeyi tümden kaosa sokmak ve böylelikle ona bağlı radikal İslamcı güçlerin kaybettiği pozisyonu bizzat kendisi ele geçirmeye dönüktür.

Geçtiğimiz yılarda dünya kamuoyu Türkiye ve DAİŞ arasındaki kirli iş birliğinin tanığı oldu. Kobanê kuşatması döneminde Türkiye iktidarı ve dönemin Cumhurbaşkanı R. T. Erdoğan bu çatışmanın sonuçlarının beklentisini 'Kobanê düştü, düşecek' sözleriyle ifade etmişti. Ama Kürt halkının kahramanca mücadelesi buna izin vermedi ve sadece bu Kürt kentini kurtarmakla kalmayıp ayak altına alınan insanlık onurunu da savundu. Kobanê’de YPG ve YPJ güçleri DAİŞ’i her ne pahasına olsa olsun yok etme sözünü verdi ve uluslararası güçlerin desteğiyle bu sözünü yerine getirdi. DAİŞ yenilgiye uğradığında en çok Türkiye rahatsız oldu. Şu an Türkiye iktidarı Efrîn kantonuna saldırarak tekrar DAİŞ’i canlandırmayı hedeflemektedir. Türkiye bu hamleyle denetimi altında bulundurduğu diğer terör gruplarını da kurtarmayı ve bölgede yeniden aktifleştirmeyi hedeflemektedir.

'TÜRKİYE TERÖR YUVASINA DÖNÜŞTÜ'

Erdoğan hükûmetinin Kürt karşıtı politikası Türkiye’yi terör yuvasına dönüştürdü. Türkiye iktidarı ülkeyi saran sistemsel krizi askeri maceralarla aşmak istiyor. PKK’ye karşı yürütülen mücadele, Türkiye’nin çok büyük farklıklar içeren gerçeğini görmezden gelen rejimin işlemez durumda olduğunun ispatıdır. Gün gibi ortadadır ki, ta ki Ankara Kürt sorununu doğru temelde çözmeye yaklaşana dek Türkiye Kürt sorununu çözmeye çalışan komşularına karşı saldırganlık içerisinde olmaya devam edecektir. Savaşın sonlanması ve bölgenin istikrara kavuşması mümkündür. Bunun olması için de Türkiye Kürt karşıtı politikasından vazgeçmeli!

'İŞGALCİ SALDIRILARI DURDURUN'

Uluslararası Kürt Toplumsal Kurumlar Birliği olarak, Rusya Federasyonu'nda faaliyet gösteren Kürt kurumlar adına, uluslararası güçleri insanlığı ve insanlık değerlerine katkı sağlayan, sağlamaya devam eden Kürtlere karşı Türkiye’nin insanlık dışı saldırılarını durdurmaya çağırıyoruz! Dünya kamuoyunu Suriye krizini çözmeye ve Ortadoğu topraklarında gerçek demokrasiyi inşa etmeye çalışan ve herkesin onurlu bir yerinin olduğu Rojava-Kuzey Suriye’nin girişimlerini desteklemeye çağırıyoruz. Ortadoğu’nun içsel ve fikirsel dönüşüme ihtiyacı var ama bu dönüşümün sağlanması saldırganlıkla değil, Ortadoğu’nun büyük mozaiği olan her toplumun anlaması ve ikna edilmesiyle mümkündür. Rojava’nın böyle bir tecrübesi var. Sizin savunmanıza ve desteğinize ihtiyacı var!

Başta Rusya olmak üzere uluslararası güçler Türkiye’nin bu işgal girişimine karşı Kürt halkının sesine kulak vermeli ve işgalin sonlanması için gerekli girişimlerde bulunmalı. Biz Rusya’da yaşayan Kürtler olarak Rusya’nın bu konuda daha çok aktif rol üstlenmesini istiyoruz.”