Rojava ilhamını Bakur'daki direnişlerden aldı

Kobanê Kantonu Eşbaşkanı Muslim, yaklaşmakta olan yıl dönümünde 19 Devrimi'nin önemini anlatırken "Rojava, Bakurê Kurdistan'da yaşanan başkaldırılardan ilham alarak hep bir direniş içinde olmuştur" dedi.

Kobanê Kontonu Eşbaşkanı Muslim, 19 Devrimi'nin Suriye'nin geleceğini belirlediğini, direnişin ruhunu ise Kürt Özgürlük Hareketi'nden aldığını söyledi.

Kobanê Kontonu Eşbaşkanı Enwer Muslim, 19 Temmuz Devrimi'ne ilişkin ANF'ye değerlendirmelerde bulundu.

BAAS'LA BİRLİKTE ZULÜM ARTTI

BAAS'tan önce (1963) de şoven zihniyet varlığını anımsatan Muslim, başkaldıran insanların hemen tutuklanıp zindanlarda seslerinin kesildiğini söyledi. BAAS rejimiyle birlikte baskı ve zulmün arttığını kaydeden Muslim, rejimin Kürt halkını bilerek işsiz bıraktığını ve böylece Şam, Halep, Humus ve başka şehirlere göç etmelerinin önünü açtığını belirtti.

KUZEY'DEN İLHAM ALDI

Muslim, "BAAS rejiminin uyguladığı baskı ve kirli siyasete rağmen Rojava'daki Kürt halkı, Bakurê Kurdistan'da yaşanan başkaldırılardan ilham alarak hep bir direniş içinde olmuştur." dedi. Muslim, halkın 19 Temmuz Devrimi'ne büyük ilgi göstermesinin altında yatan en büyük etkenin, 1980 yılında Kürt Özgürlük Hareketi'nin Kobanê'ye geçmesi olduğunu belirtti.

Muslim, 12 Mart ayaklanmasına da dikkat çekerek, “Bu ayaklanma da bir kıvılcım oldu ve 2012 yılına kadar da Kobanê halkı BAAS rejimine ‘seni kabul etmiyoruz’ dedi" diye konuştu.

KOBANÊ HALKI DUVARLARI YIKTI

Muslim, Kobanê'de yaşanan devrimin başlangıç nedenlerine ilişkin ise şunları söyledi: “Kobanê halkı zulmü kabul etmez. Dilini ve toprağını seviyor ve bunun için de 'Arap Kemeri' olarak oluşturulan duvarlar Kobanê'de yıkılmıştır. Kobanê halkı topraklarını BAAS rejiminden kurtardıktan sonra yönünü savaş cephesine vermiştir. Eğer kendi savunmalarını yapmasalar başka bir rejimin baskı kurmak için geleceğini biliyordu halk, onun için de mahallerini ve köylerini korumaya başladı.”

ÖNEMLİ İLERLEMELER YAŞANIYOR

Kobanê Kontonu Eşbaşkanı Enwer Muslim, 19 Temmuz Devrimi'nde Kobanê'de DAİŞ çetesine karşı yaratılan ve herkesi hayretler içinde bırakan direnişin, ruhunu Kürdistan Özgürlük Mücadelesinden aldığını ifade ederken, şunları da ekledi: "19 Temmuz döneminde BAAS rejimi her şeyi bırakmış ve kaçmıştı, artık eğitim ve sağlık alanlarında başta olmak üzere en önemlisi halkın bilinçlenme ve zihniyet düzeyinde önemli değişiklikler yaşanmaya başlamıştır. Günümüze kadar yetmezlikler olsa du başta Kobanê olmak üzere bütün Rojava'da önemli ilerlemeler yaşanmaktadır.”