Rojava'da Üniversiteleri Yükseköğretim Birliği için konferans 

Kuzey ve Doğu Suriye'deki üniversite ve akademileri, 19-20 Ekim tarihlerinde düzenleyecekleri konferansla yükseköğretimde eğitim birliğini tartışacak. 

Kuzey ve Doğu Suriye'deki üniversiteler ve akademiler, 19-20 Ekim tarihlerinde düzenleyecekleri konferansla yükseköğretimi, yükseköğretimin sorunları ve sınav sistemini masaya yatıracak. Rojava Üniversitesi, Kobanê Üniversitesi, Efrîn Üniversitesi ve Mezopotamya Akademisi tarafından 19-20 Ekim tarihlerinde Rojava Üniversitesi'nin Qamişlo'daki ana kampüsünde düzenlenecek konferansa ilişkin Rojava Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Aram Hesen ile Jineoloji Fakültesi Öğretim Üyesi Leyla Ehmê ANF'ye konuştu. 

Kuzey ve Doğu Suriye'deki üniversitelerin her birinin kendisine göre bir eğitim ve sınav sistemi olduğuna dikkat çeken Rojava Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Aram Hesen, yükseköğretimde kimi ana hatları belirleyip ortaklaştırmayı hedeflediklerini kaydetti. Hesen, "Bu birbirinden farklı olan sistemler bir çatı altında toplanabilsinler diye bu konferansa ihtiyaç duyuldu. İnce hatlarıyla olmasa da bir ortak nokta sağlanabilsin diye böyle bir çalışmaya gidildi. Her üniversitenin özgünlükleri aynı kalacak şekilde yaklaşıldı. Bu esaslar üzerine üniversitelerimizin belgeleri üzerinde doğru yorumlayabilecek ve çalışacak komitemiz oluşturuldu şuanda da çalışmalarını yapmaktadırlar" diye konuştu. 

KOMİTELER HAZIRLIKLARINI YAPTI

Ezberci bir sistem yerine, bilimsel ve yoruma dayalı bir eğitim modeli üzerinde çalıştıklarına dikkat çeken Hesen, şunları söyledi: "Sınav sistemine alternatif olarak çıkardığımız yorum gücüne dayalı eğitim tarzını geliştirmek amacındayız. Mevcut komitelerimize ek olarak yönetmeliklerle ilgilenecek bir komitemiz ve üniversitemizin disiplin belgeleriyle ilgilenmek üzere iki komitemiz de oluşturuldu. 19-20 Ekim’de konferansımız yapılacaktır. Konferansa katılacak olan her üç üniversitenin de yönetimleri, öğretim görevlileri, öğrencilerde ve mevcut kurum temsilcileri de katılacaktır."

AMAÇ ORTAK SİSTEM OLUŞTURMAK

Kuzey ve Doğu Suriye'de ortak bir eğitim modeline ihtiyaç duyduklarını ve bu ihtiyacın yaşamda da kendini gösterdiğini söyleyen Jineoloji Fakültesi Öğretim Üyesi Leyla Ehmê ise, "19-20 Ekimde bir konferansımız olacak. Konferansın amacı ise; Rojava’da açmış olduğumuz üniversitelerin ortak bir sistem oluşturabilmek, arada iletişimi sağlayabilmek ve özelliklede her üniversitenin kendi içinde bir farklılığı mevcut. Bu farklılıklarla beraber üniversitelerde ortak bir sistem oturtabilmek amacındayız" dedi. 

YENİ BİR BİLİM: JİNEOLOJİ

Jineoloji Fakültesi deneyiminin ise dünyada bir ilk olduğuna dikkat çeken Leyla Ehmê, fakültenin bir yıl önce açıldığını ve çok büyük ilgi gördüğünü kaydetti. Leyla Ehmê, "Dünya genelinde ilk Jineoloji Fakültesi olması itibariyle hem buradaki halkımızın hem de diğer halklarca yoğun ilgi görüyor. Bunu sebebi ise yeni bir bilim dalı olmasıdır. Kadın bilimi olarak bilinen jineoloji kadının sorunlarını, unutulan tarihini yeniden gün yüzüne çıkarmak için kurulmuş bir bilimdir. Gün yüzüne çıkarırken de kadının topluma nasıl öncülük yapacağı, rol ve misyonunu oynayabilmesi esasıyla üniversitemizde de buna önem verilmekte ve daha çok rolünü yerine getirmektedir" ifadelerinde bulundu.