Rojava’da 4 Nisan için birçok yerde fidan dikildi

Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın 70’inci doğum gününde Rojava ve Kuzey Suriye’nin birçok merkezinde bir araya gelen kitle, ağaç dikti.

Kürt halk önderi Abdullah Öcalan'ın 70 doğum günü dolayısıyla Rojava ve Kuzey Suriye'nin birçok kentinde sabahın erken saatlerinde halk ve savaşçılar tarafından bahçelere fidanlar dikildi.

AMUDÊ

Qamişlo kantonunun Amude kentindeki Jinwar Kadın Köyü’nde yüzlerce kişi ağaç dikerek, Öcalan’ın doğum gününü kutladı.

Kuzey Suriye Federasyonu Kurucu Meclisi Eşbaşkanı Hediye Yusif ve Cizre Kantonu Yürütme Meclisi Başkanı Ebdulkerim Saruxan da kutlamaya katılanlar arasında yer aldı.

Kongreya Star üyesi Welide Boti yaptığı konuşmada tüm halkların 4 Nisan’ını kutladı ve “Önderliğin fikirleri tüm dünyaya yayıldı. Türk devleti Önderliği zindana soktu, ama onun fikirleri bizimle” dedi.

Heseke Kantonu Eşbaşkanı Semer Ebdullah da tüm halkların 4 Nisan’ını kutladı ve Öcalan’ın doğum gününün insanlığın doğum günü olduğunu, felsefesinin zafer umudu olduğunu dile getirdi.

Ebdulkerim Saruxan da Öcalan’ın halkların özgürlüğü için tüm yaşamını verdiğini ifade ederek, Öcalan’ın fiziki özgürlüğü sağlanıncaya dek mücadelelerini sürdüreceklerini vurguladı.

Konuşmaların ardından Koma Delila sahne aldı. Kutlama halkın köyde ağaç dikmesiyle sona erdi.

ŞEHBA

Kongreya Star tarafından organize edilen kutlamaya Efrin Özerk Yönetimi yetkilileri ve Efrinliler katıldı.

Etkinlikte Efrin Şehit Aileleri Meclisi üyesi Sureya Hebeş, Kongreya Star Efrin Koordinasyonu üyesi Rohilat Arif, Berxwedan Kampı yöneticilerinden Ebdo İbrahim ve Şehba Özgür Kadın Birliği yöneticisi Rihab Cebo konuşma yaptılar.

Konuşmalarda Kürt halkının Öcalan’ın fikirleri ile örgütlendiği belirtilerek, halkın iradesinin Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’a yönelik uluslararası komployu boşa çıkardığına dikkat çekildi.

Kutlamanın sonunda Xalid İbrahim adlı çocuk ve ardından da Koma Çiyayê Kurmanc şarkı söyledi.

MİNBİC

Minbic’te ise Newroz parkında bir kutlama düzenlendi. Saygı duruşu ile başlayan etkinlikte Şehit Aileleri Meclisi adına Hesen El-Zahir, Genç Kadın Komitesi adına Meryem El-Xelef birer konuşma yaptı.

Yapılan konuşmalarda, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın doğum günü bütün özgürlükçü halklara kutlanarak Öcalan’ın hakların özgürlüğü için mücadele ettiğine değinildi.

Yapılan konuşmaların ardından, Kadın Meclisi Üyeleri tarafından Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan ve Çağın Direnişi üzerine şarkılar söylendi.

Etkinlik, ağaçların dikilmesiyle sona erdi.

MLKP ŞEHİT SERKAN TABURU ÜYELERİ DE FİDAN DİKTİ

Rojava’daki MLKP Şehit Serkan Taburu üyeleri de 4 Nisan vesilesiyle düzenlenen ağaç dikme törenine katıldı.

MLKP savaşçılarından Viyana İsyan ajansımıza yaptığı konuşmada "Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'ın doğum gününü kutluyoruz. Halkların bugünü kendilerini ifade etmesi için fırsata dönüştürülürse anlamlıdır” dedi.

Bu topraklarda savaş ile yaşamın birlikte devam ettiğine de dikkat çeken İsyan, “İşgalci Türk devletinin faşist saldırılarına karşı cephelerde direniş sürerken, diğer taraftan yaşamı örgütlüyoruz, doğanın yeniden yaşam bulması için bizim için insani bir duruştur, doğayı katleden kapitalizme karşı bu eylem doğayı var etme eylemidir, bugün dikilen her fidan devrim mücadelesinde şehit verdiğimiz savaşçıların yeryüzündeki siluetidir. Rojava devrimimiz bu ağaçlar gibi bu topraklarda kök salacak" diye devam etti.

Öcalan’ın doğum gününü ona ve şehitlere kutlayan MLKP savaşçılarından Welat Kobanê de şunları söyledi: “Bugün Ortadoğu’da yaşayan halklar için oldukça önemli bir gün. Biz de MLKP savaşçıları olarak böylesi bir günde doğanın savunulması için ağaç dikiyoruz. Nasıl ki Rojava devrimin başından itibaren vatanımızı ve topraklarımızı savunduysak bugünde ağaç dikerek doğamızı savunacağız."

QAMIŞLO

Qamışlo’da Hîmo köyündeki Newroz Alanı’nda gerçekleştirilen etkinlik ile Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın doğum günü kutlandı. “Önder Apo’nun doğum günü kadın devriminin doğumudur” şiarıyla gerçekleştirilen kutlama öncesi alanın etrafında yüzlerce ağaç dikildi. Kutlamaların gerçekleştirildiği alan Öcalan’ın posterleri ve YPG/YPJ bayrakları ile donatılırken, halk da yöresel elbiseleri ile kutlamalara katıldı. Saygı duruşu ile başlayan kutlamada Qamışlo Kantonu Kongreya Star Yöneticisi Henîfe Hisên konuştu. Öcalan’ın fikir ve felsefesi ile kadınları kölelikten kurtardığını belirten Henîfe, “Önder Apo fikir ve felsefesi ile tüm halklara özgürlük yolunu gösterdi. Fikrinden korkanlar uluslararası bir komplo gerçekleştirdi. Herkes iyi bilsin ki bu düşüncelerini hiçbir zaman bizlerden koparamayacaklar” dedi.

Okunan şiirlerle devam eden kutlamalarda, TEV-ÇAND üyesi Koma Sazkar sahne alarak ezgilerini seslendirdi. Kutlama “Bijî Serok Apo”, “Jin jiyan azadî” ve “Bi can bi xwîn em bi tere ne ey Serok” sloganları ile son buldu.

GİRBAWİYÊ

Qamışlo Kantonu’na bağlı Girbawiyê Beldesi’nde de 4 Nisan kutlaması gerçekleştirildi. Kutlamalar çerçevesinde Şehit İbrahim Bahçesi’nin açılışı gerçekleştirildi. Yüzlerce kişinin katıldığı kutlamalarda bahçenin açılışının ardından bahçe de yüzlerce ağaç dikildi. Kutlamalar Koma Roj Welat grubunun ezgileriyle son buldu.

TIRBESPİYÊ

Tirbespiyê ilçesi ve bağlı Meşûqa, Hilwe ve Til Merûf beldelerinde de kutlamalar çerçevesinde ağaç dikimi yapıldı. Yine Şehit Yekta Herekol Akademisi’ndeki kutlamada da Koma Şehîd Dilgeş ve Koma Gulîlkên Rojava müzik grupları sahne aldı.

HALEP

Halep’teki kutlamalar ise Henan Hastanesi’nin önünde gerçekleştirildi. Ağaç dikimi ile başlayan kutlamada, Kongreya Star Yöneticisi Şervîn Delîl ve TEV-DEM Yöneticisi Ehmed Xelîl konuştu. Yapılan konuşmalarda Öcalan’ın mücadelesi ile halkların özgürlük yolunu açtığı vurgulandı. Çalınan devrim şarkıları eşliğinde çekilen halaylarla devam eden kutlamalar, “Bê Serok Jiyan Nabe” sloganıyla son buldu.

HESEKÊ

Hesekê Kantonu’na bağlı Şedadê ve Erîşê ilçelerinde de 4 Nisan kutlamaları çerçevesinde toplantılar gerçekleştirildi. Şedadê ilçesinde Şehitler Mezarlığı ve Erîşê ilçesinde Kongreya Star binası önünde gerçekleştirilen her iki toplantıya da yüzlerce kişi katıldı. Her iki toplantıda konuşan TEV-DEM Yöneticisi Hêzil Şedadê, Öcalan’ın mücadelesini yürüttüğü demokratik paradigmanın hayata geçirildiği Kuzey Suriye’de halkların özgürlük ile tanıştığını söyledi. Her iki toplantının ardından ağaç dikildi.

KOBANÊ

Kobanê’de gerçekleştirilen kutlama ise Öcalan’ın bir süre yaşadığı evin önünde gerçekleştirildi. Elberlûrê köyündeki kutlamalara yüzlerce kişi katıldı. Yöresel elbiseler ile kutlamalara katılan halk, taşıdıkları Öcalan’ın posterleri ile bir dönem yaşadığı evine gitti. Burada konuşan Kobanê Kantonu Yürütme Meclisi Eşbaşkan Yardımcısı Hêlîn Haçim, “Öcalan’ın doğumu ile Ortadoğu’da büyük değişimler yaşandı. Öcalan’ın felsefesi ile tüm ezilen halklar özgürlüğe kavuşacaktır” dedi.

Yapılan konuşmanın ardından şiir dinletisi yapıldı. Daha sonra sahne alan Koma Gulava ve engelli çocuklar şarkılarını seslendirdi. Kutlamada tiyatro gösterimi de yapıldı. Kutlama çekilen halaylar ve “Bijî Serok Apo” sloganıyla son buldu.

GIRÊ SPÎ

Girê Spî Kantonu’nda da yüzlerce yurttaşın katılımıyla 4 Nisan kutlaması gerçekleştirildi. Saygı duruşu ile başlayan kutlamada Girê Spî Kantonu Eşbaşkanı Hemîd El-Ebid, PYD Üyesi Cûlya Kurdo, Kongreya Star Üyesi Ibtîsam Mihemed ve YPG savaşçısı Baz Girê Spî tarafından konuşmalar yapıldı.

Yapılan konuşmaların ardından müzik ve şiir dinletisi gerçekleştirildi. Daha sonra tiyatro grubu sahne aldı. Kutlama çekilen halaylarla son buldu.