Reqqa’dan izlenim: Savaşçılardan mesaj var

Bugün yine yönümüzü Reqqa’nın batısına verdik. Çatışma alanlarına doğru yol alıyoruz. Yolda karşılaştığımız savaşçılar, ‘çetelerin çıldırdığını’ söylüyorlar.

Çeteler, ‘bayramda öldükleri halde cennete gideceklerine’ inanıyorlarmı. Onun için ‘ölümüne saldırıyorlar’ dedi bir savaşçı. Ama durumun farkında olan QSD savaşçıları, bu tür saldırılara karşı tedbir almışlar ve saldıran çetenin bir daha geri dönme ihtimalini ortadan kaldırmışlar!

Buradaki operasyonu izleyen bir grup gazeteci olarak Al Berid mahallesine ulaşmak için Al Sebahiye, ve Romaniye mahallelerinden geçmemiz gerekiyor. Bu mahallenin yolu da boş bir araziden geçiyor. Boş araziden geçmek burada çok riskli. Her şey olabilir. Mayın da patlayabilir, saldırı da olabilir, havan topu da düşebilir. Ama geçeceğiz, geçmemiz gerekiyor.

Geçeceğimiz alanda hiç ev yok. Karşıdan veya sağda solda gizlenen DAİŞ’in gizli suikastçileri de bizi hedef alabilir. Bizi güvenli bir şekilde alandan geçirmeye çalışan savaşçılar, yol boyunca ‘keskin nişancı var dikkat edin’ uyarısında bulunuyorlar. Biz de nasıl davranacağımızı tam kestiremiyoruz. Bu kaygı ve uyarılarla hareket ederken bir bakıyoruz sağlam bir şekilde Al Romaniye mahallesinin son noktasına varmışız.

Artık savaşın en şiddetli olduğu mahalledeyiz. Gece boyunca bu noktaya DAİŞ çeteleri gruplar halinde ve bombalı araçlar ile saldırılar gerçekleştirmişler. Bu saldırılarda birçok çete öldürülmüş ve bir grup DAİŞ çete üyesi de hala mahallede bulunmaktadıydı. Koalisyon uçakları çetelere bombalar yağdırıyordu. Yoğun patlamaların olduğu alanda çetelere ait cephaneliğin imha edildiğini söyledi QSD savaşçıları. Bir grup oluşturulup ön cepheye gönderilecekti, fakat bütün savaşçılar ön cepheye gitmek istediğinden karmaşa yaşanıyordu. DAİŞ çetelerinin sesleri yankılanıyordu ve birbirlerinden yardım istiyorlardı. Bir grup yabancı basıncı da bizimle birlikte hareket etmekteydi.

Çatışmalar şiddetlenince buradan sorumlu Zilan isimli kadın komutan, telsiz üzerinden Akrep tipi araçla bağlantı kurdu ve bizi ‘geri götürme’ talimatı verdi.

Komutanlar bizi ‘güvenli bir alana’ götürme talimatını verdikten sonra, çevrede kıstırılan çete üyelerine yönelik operasyon talimatı da vermeye başladılar. Biz ‘güvenli alanlara’ onlar ise savaş cephesine ilerlemeye başladılar.

Burası Reqqa, burada büyük bir ceng var ve ne zaman ne olacak hiç belli değil. Binlerce kadın ve erkek, insanlığa bir zafer bahşetmek için hayatlarını ortaya koymuş bulunuyorlar. Bizi güvenli alanlara bırakan savaşçının son sözleri: Halkımıza selam söyleyin, söz verdiğimiz gibi zafer bizim olacak...