‘Reqa zaferini Öcalan ve dünya kadınlarına armağan ediyoruz’

YPJ komutanlarından Nesrin Abdullah, “YPJ, Reqa hamlesinde tüm Suriye kadınları için umut oldu. Kürt, Arap ve diğer ulus ve dinden kadınları savunarak halk arasında kardeşliğin tohumunu attı” dedi.

Demokratik Suriye Güçleri (QSD), 135 günün ardından Reqa’yı DAİŞ’in işgalinden kurtardı. Kadın Savunma Birlikleri (YPJ) üyesi yüzlerce savaşçı, sabah saatlerinden itibaren açıklamanın yapılacağı meydanı Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın posterleri, YPG, YPJ, Şengal Kadın Birlikleri (YJŞ) ve QSD bayrakları ile süsledi.

Dünya medyasının yoğun ilgi gösterdiği açıklama, DAİŞ’in 5 yıl önce kenti işgal ederken, tanklarla drift yaptığı meydan olan El Neim’de yapıldı.

“Yaşasın YPJ’nin direnişi”, “Yaşasın Şengal’in direnişi” ve Öcalan lehine atılan sloganlarla açıklamanın yapılacağı meydanda yerini alan kadın savaşçılar halay çekti. Daha sonra YPJ Komutanlığı adına konuşan Nesrin Abdullah, Reqa zaferini Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan ve hamlede yaşamını yitiren savaşçılara adadıklarını ifade etti.

Ardından Arap halkına duydukları saygıdan dolayı basın açıklamasını Arapça yapacaklarını belirten Abdullah, Reqa’nın kadınların iradesi ile özgürleştirildiğini ifade etti. Nesrin Abdullah, “Sömürgeci erkek egemen rejim, insan hayatını kontrol ediyor. Bu bağlamda da savaş ortamı yaratarak kendi varlığını uzatıyor. Bu rejim kritik süreçlerde, kendi varlığını kan dökerek devam ettirdi. Bu süreçlerde de en ağır bedelleri kadınlar ödedi. Kadın tarihi acı, zorluk, direniş ve mücadeleler ile doludur. 4 Nisan 2013'te ilan edilen YPJ ile kadın tarihi yeni bir aşamaya geldi” dedi.

Bu tarihi adım ile YPJ’nin kadın tarihinin mücadelesini omuzlarına alarak kadınların acılarını bitirmeye başladığını belirten Abdullah, “Artık kadınlar, siyasi, toplumsal, kültür ve askeri alanlarda kendini sömürgeci erkek rejiminden kurtararak büyük bir güç ile sorunlara çözüm oldu. Kadınlar izlenimleri ile yaşamın güzelliği ve ahlakın inşacısı oldu. Kadın ordusunun kuruluşu Suriye'de bulunan güçlere bir cevaptı. Bilindiği gibi Ehrar El Şam'dan El Nusra ve son olarak DAİŞ'e karşı kadın ordulaşması Suriye halkları için büyük bir adım oldu” diye belirtti.

Abdullah, “Terörist gruplara karşı Warşin arkadaşımız kadın kurtuluşu için büyük bir direniş ortaya koyup şehit düştü. O günden bu yana güçlerimiz tüm Suriye halkları için özgürlüğün umudu oldu. Ve o günden bu yana Suriye kadınları başkaldırarak ordumuza katıldı ve savaşçı bir kişilik oldu” diyerek direnişçi kadın rolünün mücadele sonucunda ortaya çıktığını ifade etti.

Kadınların direnişçi çizginin bir parçası olduğunu dile getiren Abdullah, “Ordumuz baştan beri öncülük rolünü almış ve çetelere karşı muazzam bir direniş ortaya koymuştur. Bunun en güzel örneği Arin Mirkan arkadaşımız, fedai ve başarının sembolü olmuştur. Şehitlerimiz Şevîn, Sozdar, Hebûn, Silava, Zozan ve onlarca kadın özgürlük yürüyüşünün hiçbir zaman durmayacağının mesajını verdi” dedi.

Reqa'nın özgürleştirilmesi hamlesinde YPJ’nin ideolojik ve stratejik bir öneme sahip olduğunu belirten Abdullah, “Savaşçılarımız en baştan bu yana bu hamlede aktif rol aldı. QSD ve YPG güçleri ile omuz omuza vererek bu başarıyı elde ettik. YPJ, Reqa hamlesinde tüm Suriye kadınları için umut oldu. Kürt, Arap ve diğer ulus ve dinden kadınları savunarak halk arasında kardeşliğin tohumunu attı. Bu doğrultuda güçlerimiz büyük bir irade ile bu savaştaki mücadelede yerini aldı” şeklinde konuştu.

Abdullah, son olarak şunları söyledi: “Çetelere başkentleri dedikleri yerde en büyük darbeyi vurduk. Bu mücadelemiz ile Êzidî kadınlarının onurunu ayaklar altından alarak tekrar göklere çıkardık. Binlerce esir düşmüş Êzidî çocuk ve kadınını özgürlüklerine kavuşturduk. Bu süreçte YPJ'ye katılan Arap kadınlar iki tane taburunu ilan ederek Reqa'daki savaşta yer alarak büyük bir mücadele verdi. Ayrıca YJŞ'den de bir tabur özgürleştirme hamlemizde aktif rol alarak kendi intikamlarını aldı. Reqa hamlesinde 450 bin sivili çetelerin elinden kurtararak güvenlikli bölgelere ulaşmalarını sağladık. Tarihi Reqa hamlesinde 30 kadın savaşçımızı şehit verdik. Reqa’nın özgürleşmesini tüm dünya kadınlarına armağan ediyoruz.”

Açıklama “Jin jiyan azadi” ve Öcalan lehine atılan sloganlarla son buldu. Alanda kutlamalar devam ediyor.