Reqa’nın geleceğinin tartışıldığı platform başladı

Reqa platformu sivil toplum örgütleri ve aşiret temsilcilerinin katılımıyla Eyn İsa ilçesinde başladı.

Reqa Sivil Meclisi tarafından düzenlenen Reqa platformu MSD, QSD, Reqa’dan kanaat önderleri ile Cês, Bûseraya, Sexane, Bûesaf, Ebû Hemîd, Amir, Bûşeyan, Efadele, El-Mûs Dahir, El-Xanim El-Dahir, Kewatî, Burêc, El-Xûl, Cemase, El-Cerî Kerame, El-Şiêb ve El-Kiwêdir aşiretlerinden temsilciler, MSD (Demokratik Suriye Meclisi) Eş başkanı İlham Ehmed, QSD Sözcüsü Telal Silo, Fırat’ın Gazabı Hamlesi Sözcüsü Cihan Şex Ehmed, Demokratik Kuzey Suriye Federasyonu Meclisi, Minbic yönetimi, Kuzey Suriye bölgelerinden ve gençlik kurumlarından temsilciler katılıyor.

Toplantı salonunda “Dünya terörünün yıktığı her şeyi birlikte yeniden inşa edeceğiz”, “Çok renkli Demokratik Suriye’ye doğru”, “Halkların kardeşliği ve ortak yaşam özgür Suriye’nin geleceğinin teminatıdır” yazılı pankartlar asıldı.

Platform saygı duruşu ile başladı. Ardından Platform Hazırlık Komitesi İbrahim El Ferec yaptığı konuşmada katılımcıları selamlayarak savaş koşulları sebebiyle ulaşamadıkları kurum temsilcileri ve şahsiyetlerden özür diledi.

İbrahim El Ferec konuşmasında QSD, YPG, YPJ güçlerine, kent ve köylerde güvenliğin sağlanmasında rolü olan İç Güvenlik Güçleri’ne ve QSD’ye destek sunan güçlere teşekkür etti.

Toplantının önemine değinen İbrahim El Ferec, “Tarihi bir sorumlulukla bu geniş toplantıyı gerçekleştirdik. Amacımız bölgenin ve halkımızın kaderini belirlemektir. Bölgemiz hassas bir süreçten geçiyor. İyi biliyoruz ki halkımız bu tarihi toplantının önemini iyi biliyor. Onları davet ettik ve onlar da kabul ettiler. Bu da onların duygularını iyi gösteriyor” dedi.

İbrahim El Ferec tüm bölge halkına sorumlulukla hareket etme çağrısı yaparak konuşmasını şöyle sürdürdü: “Kentimiz özgürleştirilmek üzere. Bugün biz de aynı çatı altında toplanıyoruz. Bu toplantımız tarihi bir süreçte gerçekleşiyor, kentimizin çetelerden tamamen temizlenmesi an meselesi. Yeniden inşa çalışmalarında sorumlulukla hareket etmemiz gerekiyor. Dayanışmamızı arttıralım. Tüm sorunları çözmek ve halkımıza karşı yürütülen dış siyasetler yüzünden var olan krizi sonlandırmak için tüm güçlerimizi birleştirelim. Dış güçlerin siyaseti yüzünden oğullar babalarına, kardeşler birbirlerine düşman oldu. Bu sorunları aşmamız gerekiyor, şimdi tarihi bir süreçten geçiyoruz.”

Platform misafir ve aşiret kanaat önderlerinin konuşmaları ile devam edecek.

Toplantıda, Reqa Sivil Meclisi temsilcisi, MSD Eş başkanı İlham Ehmed, QSD Sözcüsü Telal Silo, Fırat’ın Gazabı Hamlesi Sözcüsü Cihan Şêx Ehmed ile Demokratik Kuzey Suriye Meclisi, Suriye Kadın Meclisi, Demokratik Suriye Gençlik Meclisi, Cizre Kantonu Yönetimi, Kobanê Kantonu Yönetimi, Girê Spi Kantonı Yönetimi, Minbic yönetimi, Dêra Zor Sivil Meclisi, Süryani Birliği ve Asuri Birliği temsilcileri ve bölgenin kanaat önderlerinden Şêx Beşîr El-Hiwêdî, Şêx Hamid El-Ferec, Şêx Husên El-Raşid, Şêx Ehmed El-Keno, Şêx Esed El-Beşîr, Şêx Xelef El-Ubêd El-Hesan, Hamid El-Efaf ve Faris El-Horan konuşma yapacaklar.