Reqa’da savaşın iki günü-İZLENİM

İki haftadır kademeli olarak hızlandırılan gündüz operasyonlarında destansı direnişler sergileniyor.

YPG, YPJ ve QSD öncülüğünde devam eden Reqa'yı özgürleştirme hamlesinde savaşçılar şehir merkezinde ilerlemeye devam ediyor. Doğu ve batı cephesi olarak iki koldan başlatılan operasyon savaş koordinasyonunun planlandığı şekilde ilerliyor. Doğu ve batı kollarının birleşmesiyle artık DAIŞ'in tümden soluk borusu kesilmiş durumda. Şehir merkezinde tamamıyla çembere alınan DAIŞ çeteleri son çırpınışlarını yaşıyor. Şehir merkezinde her gün çok şiddetli çatışmalar yaşanıyor. 

İlk 52 gün boyunca DAİŞ’e yönelik yapılan operasyonların hemen hemen tamamı gün batımı ile sabahın ilk ışıkları arasında olsa da operasyonlar son iki haftada kademe kademe artırılarak gün içinde de yoğun olarak düzenlenmeye başlandı. Reqa'yı DAIŞ'ten temizleyecek ve Reqa halkını özgürlüğüne kavuşturacak Büyük Ceng özellikle Reqa şehir merkezinde tutulan hem Êzidî kadın ve çocukları hem de Rojava’nın çeşitli bölgelerinden halkları da en hızlı bir şekilde güvenli bölgelere taşımayı hedefliyor. Reqa'nın doğu cephesinde özellikle tarihi surlar içinde DAIŞ tarafından rehin tutulan ve çoğu zaman QSD savaşçılarının operasyonlarına karşı kalkan olarak kullanılmaya çalışılan çok sayıda sivil var. Sivillerin güvenliğini tehlikeye atmamak için savaşçılar çok temkinli hareket ediyor. Ayrıca önceden yerleri tespit edilen veya operasyon esnasında ulaşılan sivillerde, özel operasyonlar ile şehir merkezinden çıkarılıyor. Sivil çıkışlarında QSD güçleri özel operasyonlar ile çok daha yoğun çatışmalara girerek DAİŞ'i bozguna uğratıyor, sivil kurtarma operasyonları DAİŞ'in sivilleri canlı kalkan olarak kullanmasından kaynaklı özel olarak planlanıyor. Böylelikle sivillerin zarar görmelerinin önü alınıyor. DAIŞ çeteleri özellikle son haftalarda son çare olarak gördükleri, bomba yüklü araçlar, intihar saldırıları, mayın ve keskin nişancı yöntemleri ile saldırı ve sabotajlarla zayıf direnişlerini sergileseler de, QSD güçlerinin düzenlediği operasyonlarda tümden imha ediliyorlar.

İki haftadır kademeli olarak hızlandırılan gündüz operasyonlarında destansı direnişler sergileniyor. Bu direnişleri belgelemek ve Reqa'da yaşanılanları bir nebze de olsa yansıtabilmek için, iki gün savaşçılarla birlikte hareket ediyoruz.

Arap ve Kürt savaşçılarından oluşan saldırı gruplarının tümü YPG ve YPJ savaşçılarından oluşuyor. Sabahın erken saatlerinde toplanmaya başlayan gruplar, toplanma noktasında planlamalarını gözden geçirdikten sonra, savaşçılar gruplar halinde zırhlı araçlarla hareket edilecek noktaya doğru harekete geçiyor. Tüm gruplar getirildikten sonra, saldırı ve takviye grubu olarak belirlenen gruplar yolun geri kalan kısmını artık yürüyerek geçmeleri gerekiyordu. Tarihi sur içinde savaşçılar yürümeye başlıyor. Yol boyunca ilerlediğimizde şehir adeta bize burada yaşanan savaşın şiddetini anlatıyordu. Yanından geçtiğimiz her bina yüzlerce mermi iziyle doluydu. Yıkılmış binalar, şehrin üzerinde bulut gibi duran sapsarı bir duman ve tümden griye bürünmüş şehir.

Önceden tespit edilmiş DAİŞ'in bulunduğu noktalara doğru ilerledikçe, şehrin diğer noktalarında DAIŞ ile savaşçılar arasında yaşanan yer yer çatışmaların sesleri gelmeye başlıyor.  Çeteler hemen hemen her yüksek binanın tepesine bir suikastçı bırakmış. Savaşçılar suikastçilerin hedefi olmamak için sokak aralarını çok hızlı bir şekilde geçmeleri gerekiyor. Ulaşılan ilk noktadan sonra duvarları delerek geçmeye çalışan savaşçılar, bunu operasyon boyunca yapıyor. Duvar delme yöntemi güvenli olduğu kadar aynı zamanda riskli bir yöntemdir de. Çünkü, karşı tarafta onları neyin beklediğini bilmiyorlar. Özellikle çetelerin çok fazla kullandığı mayınlama ve aynı zamanda diğer tarafta pusu kurma ihtimali çok yüksek. Bu nedenle savaşçıların bazıları duvarı delmeye çalışırken, karşı taraftan gelecek saldırıya cevap vermek için tetikte bekleyen savaşçılar var. Operasyon boyunca hemen hemen her noktada çatışmalar yaşanıyor.

DAIŞ imha operasyonunda birinci gün, grup, kentin Doğu cephesindeki mayınlı mahallelere sızma yaparak önceden belirlenen DAIŞ noktalarını ele geçirmeyi planladı. Özellikle küçük gruplar halinde 5-6 koldan ilerleyerek DAIŞ'i kıskaca alma planı ise hem riskli hem de ayrıca sivil halka ulaşma ihtimalini taşıyordu. İki gün boyunca aralıksız devam edecek operasyonun ilk günü özellikle, hem mayın hemde bölgeyi uzaktan hedef alabilen DAIŞ keskin nişancılarının bulunmasından kaynaklı tehlikeli ve ciddi önem taşıyordu.

Önceden belirlenen noktaya ulaşıldığında ise hızlıca saldırı için tüm hazırlıklar tamamlanıyor ve çatışmaya giriliyor. QSD güçleri bulundukları noktadan DAIŞ çetelerini özelikle pencere kenarlarında, kapı eşiklerinden ve binaların çatıları ile dış cephe duvarlarında açılan küçük deliklerden hedef alarak imha etmeyi tercih ediyor. Bu yöntem ile savaşçılar düşman karşısında hem kendilerini görünmez kılıyor, hedef almaları kolaylaşıyor, hem de düşman kurşunlarından korunuyor.

Bazen çatışmalar saatler boyunca sürebileceği gibi kısa süreli çatışmalarda söz konusu oluyor. Grup ile ilerleyişimizde 2 gün boyunca girilen çatışmaların en uzunu yaklaşık 3 saat en kısa sürelisi ise yarım saatte çetelerin imha edilmesiyle sonlandırılmıştı. Uzun süreli çatışmalar genelde büyük bir çete grubu yada tek bir tane yıkıntılar arasına gizlenmiş bir DAIŞ keskin nişancısıyla sürebiliyor.

Özellikle iki bina arasındaki boşlukları da kullanan savaşçılar, bu tarz aralıkları avantaj haline çevirerek doğal mevzi oluşturuyor. Doğal mevzileri yine sağlamlığı ve koruma özelliğini çok kısa sürede sorgulayarak doğru kararlar veren takım komutanları ise YPG-YPJ’nin üstün savaş tecrübesini açıkca gözler önüne seriyor. Neredeyse düşmanın görüş açısına hiç girmeden, seri BKC ve Kalanişkov atışları ile savaşçılar DAIŞ çetelerini bozguna uğratmayı başarıyorlar.

Yine planlı operasyonun ikinci bölümü olan ikinci gününde de, balyozla açılan delikler ve geçişler kullanılarak belirlenen noktaya ulaşıyor. Burada DAIŞ çeteleri yoğun çatışmalara girilerek tamamıyla imha edildikten sonra bölgede arama tarama ve güvenlik operasyonu yapılıyor.

Bölgedeki mayın, tuzak ve olası DAIŞ tünellerine yönelik temizlik ve güvenlik önlemlerinin alınmasının ardından noktalara gruplar yerleştiriliyor ve böylelikle, harita üzerinde de ilerleme kaydedilmiş oluyor. Özellikle DAIŞ'ten ele geçirilen bölgelerdeki sivillerin güvenliğinide elden bırakmayan QSD güçleri noktaları ele geçirdikten ve operasyonu tamamladıktan sonrada çalışmalarına devam ediyor. Aralıksız, uykusuz ve zaman zaman susuz dahi kalan savaşçılar Reqa topraklarını özgürleştirme yolunda inanç ve öz güvenleri ile DAIŞ çetelerine karşı savaşmaya devam ediyor.

Operasyonun tamamlanması ve belirlenen noktaların alınarak bölgenin DAIŞ çetelerinden temizlenmesinin ardından, savaşçılar arka cephede güvenli bölgede bulunan karargahlarına doğru geri dönüyor. Geri dönüş yoluna çıkmadan önce ise ele geçirilen noktalara yeni gruplar yerleştiriliyor ve bölgenin güvenlik sorumluluğu onlara devrediliyor.