QSD: Reqa’nın yüzde 80’i temizlendi

Reqa operasyonuna ilişkin açıklama yapan Demokratik Suriye Güçleri-QSD Komutanlığı, kentin yüzde 80’inin DAİŞ’ten temizlendiğini duyurdu.

QSD Genel Komutanlığı son 5 günde Reqa’nın kuzeyinde Tişrin, Rimela ve Rewda mahalleleri ile 17. Tugay’ın özgürleştirildiğini ve Reqa kentinin yüzde 80’inin DAIŞ çetelerinden temizlendiğini açıkladı.

QSD Genel Komutanlığı açıklaması şöyle:

 

 

 

“Son 5 günde güçlerimiz (QSD) DAIŞ çetelerinin Reqa kentinin kuzey cephesinde yaptığı kaleleri hedef almış ve hamleye başlamıştır. Askeri güçlerimiz ilk defa bu cephede bir hamle başlatmıştır. DAIŞ çeteleri kentin bu cephesinin genişliği ve farklı yapılarıyla, buğday deposu, değirmen gibi genel kurumların yer alması sebebiyle savunulur durumda kalacağını tahmin etmişlerdi. Bunların yanı sıra askeri karargah olan 17.Tugay da burada bulunmaktadır.

Saydığımız noktalarda DAIŞ çetelerinin oluşturduğu savunma hatları bulunmaktadır. Ayrıca çok sayıda patlayıcı madde ve mayınlar bölgeye döşenmiştir. Bunların dışında DAIŞ çeteleri bölgeye sivilleri yerleştirmiş ve böylece güçlerimizin bu cephede askeri bir hamleye başlayacağını tahmin edememiştir. Anca bu bölgede operasyonumuz hızla başlamış ve kısa sürede az zararla büyük sonuç alınmıştır.

Güçlerimiz Şeker Fabrikası ve kentin kuzeyindeki çete karargahlarını ve çetelerin yerleştirdiği tüm mayınları geçmiştir. Güçlerimiz askeri bir manevra ile 17.Tugay ve Reqa kentinin buğday deposunu özgürleştirmiştir. Ayrıca 17. Tugay çevresinde tüm güvenliği sağlamıştır. Böylece bu alanın kontrolü DAIŞ çetelerinin elinden çıkmış ve kalan güçleri de dağılmıştır. Savaşçılarımız ilerleyişini sürdürmüş ve mahallede kaçan çetelerin peşine düşmüştür. Savaşçılar Tişrin, Rimela ve Rewda mahallelerini çetelerden özgürleştirmiştir. Savaşçıları ayrıca değirmen binasını da çetelerden temizlemiştir. Bu mahallede yaşanan çatışmada çok sayıda çete öldürülmüştür. 5 gün süren hamlede güçlerimiz ve özel ekipler yüzlerce sivil yurttaşı kurtarmış ve güvenli alana ulaştırmıştır. Çetelerin bir miktar silah deposu da savaşçılarımızın eline geçmiştir.

Mahalle ve söz konusu alanların özgürleştirilmesi ile güçlerimiz Reqa kentinin yüzde 80’ını özgürleştirmiştir. Şimdi de güçlerimiz çatışma alanlarında çetelerin döşediği mayınları temizlik çalışmalarını sürdürmektedir. Çeteler binlerce sivili kalkan olarak kullanmakta ve tüm insanlık değerlerini ihlal etmektedir.

QSD Genel Komutanlığı olarak Reqa’nın kuzey cephesini alevlendirerek uzun süreli bir sessizliğin ardından Reqa’nın özgürleştirilmesinde askeri bir efsaneyi hesaplıyoruz. Bu en az zararla gerçekleşti. Fırat’ın Gazabı Hamlesi’nin son halkası olarak böylece sona yaklaşıyoruz. Bu hamlede Suriye’deki en büyük terör örgütü yeniliyor. Sonuna kadar terörist kalıntılarının peşinde olacağımızı vurguluyoruz.”

Reqa operasyonu 6 Haziran günü başlatılmıştı.