Qamişlolu Ermeniler: Dün Ermeni soykırımı, bugün Efrîn

Ermeni Soykırımının 103. yıl dönümü nedeniyle Qamişlo’da anma etkinlikleri düzenleyen Ermeniler Osmanlı’nın 1. Dünya Savaşı sürecinde yaptığı katliam ve zulmü, bugün Erdoğan’ın Efrin’de yaptığını belirtti.

Bundan 103 yıl önce, 24 Nisan 1915’te Ermeni halkına yönelik soykırım başlatıldı. Soykırımda, tarihçilere göre 1.5 milyon Ermeni katledildi. Az sayıda kişi katliamdan kurtularak Suriye’ye ulaşmayı başarmıştı. Soykırım kurbanlarının yakınları, Qamişlo’da bir anma etkinliği düzenledi. Qamişlolu Ermeniler, sabah saatlerinde Ermeni Kilisesi’nde ilahi ve dualarla katliamda yaşamını yitirenleri andı ve onlar anısına mum yaktı. Sonra da, kilisenin hemen yakının da bulunan Ermeni Soykırımı anıtına çelenk bırakıldı. Burada da ilahiler okundu ve katledilen Ermeniler anıldı.

ANF’nin mikrofonu uzattığı tüm Ermeniler, Osmanlı devletinin Ermenileri katlettiğini, torunlarını temsilen Erdoğan’ın da başta Kürtler olmak üzere tüm Suriye halklarını katletmek istediğini söylediler.

Dünya ülkelerinin Ermeni Soykırımına sessiz kaldığı gibi bugün de Efrin işgaline ve katliamlara sessiz kaldıklarını ifade eden Ermeniler, bu duruma tepki gösterdi.

‘AFRİN’İ DE ERMENİ KATLİAMI GİBİ GÖRMEZDEN GELİYORLAR’

Dr. Serob Eziz:Biz Qamışloluyuz 1915 yılında Osmanlı devleti Ermeni halkını zorla katlederek öldürmüş yok etmeye çalışmıştır. Bugün Türkiye Ermenilerin topraklarında yaşamaktadır ve 103 yıl önce soykırım gerçekleştirdi. Bu katliamları yaparken hiçbir devlet önünde durmadı.

Eğer o zaman karşısında durmuş olsaydılar, bugün bizler Amude ve Qamışlo’da değil Sason’da Amed’de Wan’da Muş’ta olurduk. Şu an yapmakta olduğu katliamlar da bundan bağımsız değildir. Efrin’de de aynı şekilde saldırıyor ve katliamlar gerçekleştiriyorlar. Sebepsiz bir şekilde yine Kürt, Ermeni, Ezidi, Alevi halkları katlediliyor. Orada bulunan kiliselerimiz yıkılıp talan ediliyor. Yine her devlet gördüğü halde sesini çıkarmıyor. Biz Ermeniler olarak bunu kınıyoruz.

‘DİN İÇİN DEĞİL TURANCILIK İÇİN’

Dr.Asirvart Sarkisyan: Bugün her yıl olduğu gibi 24 Nisan 1915 yılında katledilmiş bir buçuk milyon şehidimizin anmasına gelmiş bulunuyoruz. Türk devletinin amacının dinle bir ilgisi yoktur. Bunu herkes biliyor. Amacı topraklarımızı bizlerden zorla alıp, tek Ermeni bırakmamaktır.

Bugün de Efrin’de aynı şeyleri yapıyor. İnsanları katlediyor, evlerini gasp ediyor. Gözü kimseyi görmüyor, tek hedefi amacına ulaşmak. Ama tabi yine bu yaptıklarını din için yaptığını söylüyor. Ama tek amaçları Turandır. Bugün Erdoğan da Efrin’de aynı amaçla saldırıp Kürtleri yok etmek istese de artık kimse buna müsaade etmeyecek ve herkes hakkını alıncaya dek direnecektir. Her zaman bu katliamları gündemde tutacağız.

‘ERDOĞAN ERMENİ VE KÜRT KADINLARIN DÜŞMANIDIR’

Şuşanig Hazaryan: Biz Ermeni kadınlar olarak çok zorluk yaşadık. 1915’ten beri Türkler birçoğumuzu katletti ve bugün de hala aynı tarzını devam ettiriyor. O zamanlar hamile kadınlarımızın karnı deşildi, daha doğmamış çocuğu bile katledildi.

Erdoğan da kendinden öncekilerin zulmünü devam ettiriyor. Bizleri din adı altında katlediyor. Bunun dinle alakası yoktur. Raqqa’da Efrin’de de aynısını yapmış birleşmiş milletler buna sesini çıkarmıyor. Dünya terörist Erdoğan’la birlikte duruyor. Efrin’de Ş. Barin’in cenazesini çıplak bırakıp kafasına bastılar. Dünya devletleri buna ses çıkarmadı. Eğer tabi dünya ses çıkarmazsa Erdoğan katliamlarını sürdürür. Biz kadınlar, buna karşı artık sessiz kalmamalıyız. Nereye gidilmesi gerekiyorsa tüm dünya kadınları olarak sesimizi duyurmalıyız. Erdoğan başta Ermeni ve Kürt kadınları olmak üzere tüm kadınların düşmanıdır.

‘CELLADIMIZ ORTAKTIR BİRLİK OLALIM’

Lewon Ormanyan: Bizler 103 yıl önce Ermeniler olarak bugünü kara bir gün olarak anıyoruz. Osmanlı devleti 1. Dünya Savaşı sürecinde bizi yok etmek istedi. 1915’te de Kürtler, Ermeniler vardı. Bugün de varlar. Erzurum, Kars, Ardahan, Muş, Bitlis, Van... her yerde Ermeniler ve Kürtler vardı. Bizler burada Araplar, Ermeniler, Kürtler bir arada yaşıyoruz. 1. Dünya Savaşında Ermenilere yaptıklarını bugün Kürtlere yapmak istiyorlar. Kürtleri de soykırımdan geçirmek istiyorlar. Yine bugün dünyada 50 milyon Kürt yaşıyor. Erdoğan onları nasıl yok edecek? Kürtler birlik olmalıdır ve kendilerini korumalıdır. Bizler ve Kürtler, Ari ırkından gelmişiz. Bugün bizlerin celladı da ortaktır. Türk devleti hep katliamcı ve soykırımcı bir devletti. Hala da öyledir. Victor Hugo’nun da dediği gibi, nerede bir katliam ve kötülük varsa orda Türk devleti vardır. Bütün Kürtlerle Ermeniler birleşmeli yaşasın Kürt Arap Ermeni halkları zulme karşı birleşin.