PYD: Türk devleti sıkıştı, Efrîn'i hedef aldı

PYD, Türk devletinin iç siyasetinde sıkışarak Efrîn'i hedeflediğine dikkat çekerek, saldırıları kınadı ve uluslararası kuruluşlara harekete geçme çağrısında bulundu.


Demokratik Birlik Partisi (PYD), Türk devletinin Efrîn’e yönelik top saldırıları ve işgal tehditlerine ilişkin açıklama yayımladı. 

'SİSTEMİMİZ HALKLAR TARAFINDAN KABUL GÖRDÜ'

PYD'nin açıklamasında şu ifadelere yer verildi:

“Türk devleti dünyanın dört bir tarafından çeteler toplayarak, eğitti, Suriye’ye gönderdi. Türk devleti 2012 yılında Serekaniye’ye saldıran çetelere destek verdikten sonra, Gıre Spi ve Kobanê’yi işgal etmek için bu desteğini sınırsız bir şekilde sürdürdü.

Bu saldırılara karşı direnen YPG güçleri ve Rojava ve Kuzey Suriye’yi savunan ve değişik etnik yapılardan müteşekkil olan savunma güçleri, bu uğurda çok sayıda kayıp verdiler.

Bu direnişten sonra, Kuzey Suriye’deki faklı etnik ve dini yapılardan oluşan güçler hep birlikte demokratik özerk sistemi inşa edip, ardından da demokratik federatif sistemi oluşturdular. Bu sistem de Kuzey Suriye halkları tarafından kabul gördü. Çetelere karşı mücadele yürüten YPG-YPJ ve Demokratik Suriye Güçleri (QSD) bu mücadeleleriyle herkese örnek oldular.

'TÜRK DEVLETİ COĞRAFYAYI KARIŞTIRMAK İSTİYOR'

Ne var ki, kendi içinde ciddi tıkanma ve boğuntu yaşayan Türk devleti şimdi de Bulgaristan, Ermenistan, Yunanistan, Kuzey Afrika, Kuzey Suriye ve Güney Kürdistan’ı karıştırmaya çalışıyor.

Türk devleti başından bugüne Suriye’deki gerilimin düşmesi, sorunların çözülmesi önünde engel güç durumundadır. Birkaç yıldır ekonomik ambargo altında olan Efrîn buna rağmen bir milyona yakın Suriye göçmenine de kucak açmış durumda. Fakat buna rağmen kesintisiz şekilde de Türk devleti tarafından bombardımana maruz kalıyor.

ULUSLARARASI KURULUŞLARA ÇAĞRI

Demokratik Birlik Partisi (PYD) Yürütme Kurulu olarak, Efrîn bölgesine yönelik saldırıları şiddetle kınıyoruz. Ayrıca uluslararası güçlere, sivil toplum örgütlerine ve insan hakları kuruluşlarına Efrîn’de yaşayan bir milyon kişiye karşı sorumluluklarını yerine getirmeleri çağrısı yapıyoruz.

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’ne Kuzey Suriye ya da Fırat Nehri’nin doğusu ve batı bölgelerini güvenli alan yapmak için bir an önce harekete geçmeleri çağrısı yapıyoruz. Suriye krizinin uluslararası meşruiyet çerçevesinde çözümünü getirecektir.”