Prof. Dr. Trabert: Efrîn’e acilen yardım eli uzatılmalı

Geçtiğimiz hafta Rojava’dan dönen Alman Yoksulluk Karşıtı ve Sağlık Hizmeti Örgütü Başkanı Prof. Dr. Gerhard Trabert, Efrîn için acil yardım çağrısı yaptı.

Şimdiye kadar 200’den fazla sivilin hayatını kaybettiğine dikkat çeken Prof. Dr. Trabert, Efrîn’in her türlü sağlık malzemesine ihtiyaç duyduğunu bildirdi.

Yoksulluk Karşıtı ve Sağlık Hizmeti Örgütü (Armut und Gesundheit e.V.) Almanya’nın önde gelen sivil toplum kuruluşlarından biri. Derneğin kurularından ve başkanı Prof. Dr. Gerhard Trabert ise bir süredir Rojava ile de ilgileniyor.

Şimdiye kadar Rojava’ya giden ve sağlık hizmetleri yerinde inceleyen Prof. Dr. Trabert, geçtiğimiz hafta da Türk devletinin saldırı ve işgal girişimine maruz kalan Efrîn’e gitmek için yola çıkmıştı. Minbij’e kadar giden Prof. Dr. Trabert, Efrîn’e gidişinin engellendiğini belirterek tekrar Almanya’ya döndü.

Bölgedeki izlenimlerini ANF’ye anlatan Alman bilim insanı “Bana Şam rejimi yabancıların bölgeye gidişini engelliyor, bu şartlar altında Efrîn sizin için güvenli olmaz” denildiğini anlattı. Efrîn halkının sağlık ihtiyacının karşılanması için topladığı 5 bin Euro ile 50 kg ilaç yola çıktığını söyleyen Prof. Dr. Trabert devamla şunları söyledi:

“Yolculuğumdan önce bana başta antibiyotik, ağrı kesici, tetanos aşısı olmak üzere her türlü sağlık malzemesine ihtiyaç duyulduğunu söylediler. Ancak Efrîn’e ulaşamam ben de hayal kırıklığı yarattı. Minbic’te hastaneyi ziyaret ettim, sağlık hizmeti verenlerden bilgi aldım ve Efrîn’den gelen bazı yaralıları da gördüm. Efrîn’den kısa bir sürece dönen bir hemşire bana 300 yaralının olduğunu, aralarında çocuk ve kadınların da olduğu 180 sivilin katledildiğini söyledi.”

“EFRÎN’İN HER TÜRLÜ SAĞLIK MALZEMESİNE İHTİYACI VAR”

Minbic’teki hastanenin de birçok sağlık malzemesinden yoksun olduğuna dikkat çeken Alman bilim insanı “Şu anda Efrîn’de Türk devletinin saldırıları sonucu hayatını kaybeden sivillerin sayısı 200’ü geçmiş durumda. Dün akşam derneğimizin üyesi olan bir Kürt doktor arkadaştan son durum hakkında bilgi aldım. Efrîn’in şu anda her türlü sağlık malzemesine ihtiyacı var” diye konuştu.

Efrîn’de sivil insanların sessizce ve dünyanın gözü önünde hayatını kaybettiğini belirten Prof. Dr. Gerhard Trabert, Almanya, Avrupa ülkeleri ve uluslararası camiaya da şu çağrı yaptı: “Türkiye’ye silah ambargosu uygulanmalı, Erdoğan’ın bu savaşının derhal son bulması ve sivil ölümlerinin önüne geçilmesi için ciddi girişimlerde bulunulması gerekiyor. En önemlisi de uluslararası yardım kuruluşlarının Efrîn’e gidişi sağlanmalı.”